Витамин А - какво се случва при неговия дефицит?

Ще го познаете по състоянието на кожата
19 ное 2022 21:47, Иванка Гъркова
5
Витамин А - какво се случва при неговия дефицит?
IStockphoto

Витамин А играе важна роля за зрението, имунитета, метаболизма, функциите на сърцето, белите дробове и бъбреците. Ето защо трябва да поддържаме оптималното му ниво, за да бъде тялото ни здраво. Но ролята му е още по-многостранна – той има антиоксидантни свойства, които защитават клетките от свободните радикали.

 
Ако искате да си набавите витамин А, не е задължително да ходите до аптеката. Можете да си го набавите като консумирате сьомга, спанак и други зеленолистни зеленчуци. Освен това е добре да хапвате мляко, сирене, яйчен жълтък, телешки черен дроб, броколи, тиква, моркови и още куп храни. Да не забравяме и някои пълнозърнести храни.
 
Витамин А – какво количество ни трябва за деня?
 
Възрастните жени трябва да приемат около 700 микрограма от антиоксиданта. Докато при мъжете количеството трябва да е близо до 900 микрограма за деня.
 
Макар дефицитът на витамин А да се среща сравнително рядко, не е изключено да се появи, ако сте на диета или се ограничавате, за да отслабнете. Или сте подложени на силен стрес и напрежение, заради които не внимавате какво слагате в устата си. Хората с проблеми с усвояването на мастноразтворимите витамини може да са изложени на по-висок риск от дефицит на витамин А, обяснява д-р Жанет Кимзал, диетолог.
 
Налага ли се да приемате добавки с витамина?
 
Според диетолога Моргин Клер, твърде голямото количество витамин А може да бъде вредно за организма, но някои хора може да се нуждаят от добавки с витамин А. Например тези, при които се наблюдава недохранване, хора със заболяване на панкреаса, възпалително заболяване или морбили.
 
Ако човек приема твърде много от въпросния витамин под формата на добавки, може да получи гадене, повръщане, замъглено зрение и дори световъртеж. В дългосрочен план приемането на твърде много витамин А може да доведе и до други неприятни симптоми. Например дразнене на кожата, болки в ставите и костите, изтъняване на костите, увреждане на черния дроб и други.

Как да откриете дали имате дефицит на витамин А?
 
Ако се притеснявате, че може да страдате от недостиг, то най-добре е да отидете на лекар. Той ще ви назначи кръвен тест, който установява нивата на ретинол или бета-каротин. „Тялото регулира нивото на витамин А, тъй като това хранително вещество се съхранява в черния дроб. Ако той е изтощен, тогава нивата на витамина са ниски“, казва Кимзал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
6
 
! Отговори
Мисиркий преди 1 година
Дефицитът на витамин А води до кокоша слепота.
2
7
 
4
 
! Отговори
До Асан преди 1 година
В салам народен има един голем топор.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От хамбургер ми падна на земята салам народен. Подритнах го към клично куче. То го помириса за секунда, врътна си главата настрана и продължи. Повече не ям салам.