Как Гърция ще помогне на близките на загиналите във влаковата катастрофа?

Пълният пакет от мерки включва специална пенсия за семействата
14 мар 2023 21:51, Нели Христова
7
Как Гърция ще помогне на близките на загиналите във влаковата катастрофа?
Снимка: БГНЕС

Гръцкото здравно министерство представи мерки за психологическа и физическа подкрепа за близките на загиналите и ранените в тежката влакова катастрофа в нощта срещу 1 март.

Ранените в катастрофата ще получат пълно медицинско покритие без никакво участие както в частта на медицинските консумативи, така и в частта на пълната им рехабилитация, както в държавни, така и в частни структури, ако е необходимо и в структури в чужбина. Националната агенция за здравни услуги вече покрива всички лечения и медицински консумативи на пациентите с множество наранявания. Агенцията ще продължи да го прави, докато е необходимо, без никакви такси за пострадалите.

Пълният пакет от мерки включва специална пенсия за семействата, чийто член или членове са починали, както и на тези, които могат да имат трайно увреждане над 50% заради катастрофата. Пенсията е необлагаема, независима от други доходи или получаване на друга пенсия. Размерът ѝ е 1655 евро и ще се коригира ежегодно с увеличаване на националната пенсия.

Друга мярка за близките на загиналите, лицата с трайни увреждания над 50% и лицата, настанени в интензивни отделения, е заличаването на дълговете към данъчните органи и осигурителните фондове. Към това се прибавя и освобождаването от задължения по кредити.

Част от общо 11 мерки е правото на назначаване в държавния сектор и ускоряването на изплащането на обезщетенията.

Челен сблъсък на товарен и пътнически влак в нощта срещу 1 март отне живота на 57 души, предимно млади хора. Четирима железопътни служители бяха обвинени, но общественият гняв се насочи към дългогодишното лошо управление на железопътната мрежа и страната беше разтърсена от масови протести.

Междувременно стана ясно, че пътниците на гръцките железници ще бъдат превозвани с автобуси от утре до възстановяването на железопътния транспорт. След тежката влакова катастрофа работниците от сектора обявиха непрекъснати 24-часови стачки, които доведоха до спиране на жп транспорта. Правителството спря жп услугите, докато се проверява безопасността на железопътната мрежа.

Очаква се жп транспортът да бъде възобновен в края на март със засилени мерки за безопасност, сред които е и изискване за присъствие на двама ръководители на движението на всяка гара, дори това да доведе до намаляване на превозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
до 4 преди 1 година
До Анонимен,може и да е кочинка,ама на българските сви.не си живуркат много добре в нея,ядат,пият до пръсване,не им се налага да работятт и да плащат сметки,всичко им пада от небето,крадат с г.за си,хубава кочинка-рай са си спретнали,такъв,какъвто никъде няма да намерят,дори на оня свят,вярно,че този рай е за сметка на ада на цялото човечество,но какво да се прави,господ е българин,трепери над българите косъм да не им падне от празните глави
5
2
 
1
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
За разлика от нас гърците имат държава. Ако това беше в България родата щяха да я скубят двойно и тройно заради дълговете, които дори не са техни, че да ги и съдят. Помощ ли? В "МАФИОТИСТАН" къде има такова нещо?
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърция ще им помогне а нашият кюпекостан от свири хората в Карлово но изпрати няколко влака с тонове храна, дрехи и фургони тип къщи на мангосите в надупистан. Такава е тя нашата болшевишка кочинка.
3
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Красимир Костов ти как ще се представиш на проверката с ядене и пиене хладилника зареден ли знаеш ли колкото баща ми дори не знаеш отде се включва и компютъра а да си жив и здрав и проверки всеки ден да пращаш може и от София дреме ми аз също мога да пращам и не ми пука от георгиев
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Взет живот не се връща и нищо не може да компенсира загубата и да помогне за преодоляване на болката.
1
5
 
4
 
! Отговори
Не може преди 1 година
Чуждия негативизъм ,не ни влияе и не може .Поритах в махалата после малко с децата а сега на чашка ракийка и салатка гледам си мача .После и жената ще уважа .

Спонсорирани публикации