ЦИК: Промяна в Изборния кодекс, за да няма повече опашки

Имало промени, които не са били обмислени, обясни Денчева
Обновена: 6 апр 2021 09:21 | 6 апр 2021 09:20, Петя Славова
22
ЦИК: Промяна в Изборния кодекс, за да няма повече опашки
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новото Народно събрание трябва да вземе много бързо решение за промени в Изборния кодекс, така че никога повече да няма тези опашки. За това призова пред БНТ зам.-председателят на Обществения съвет на ЦИК Румяна Денчева.

Още по темата

"Изборният кодекс, който беше приет преди 7 години, е пипан 20 пъти. И някой сега да намери оправдание, че не може да се пипа, защото имаме скоро избори, за мен ще бъде безсмислено оправдание. Трябва да се пипне онова, което е наложително, например за машинното гласуване", заяви Денчева.

Тя обясни, че още миналата година през семптември в Изборния кодекс са се случили едни промени, които нито са били съгласувани, нито са били дълбоко обмислени.

"Първо бяха смесени двата вида гласуване. С машинното гласуване изборът щеше да приключи в момента, в който последният човек гласува с натискане на един код. И щеше да има една дълга разписка 3 метра. 9 човека да я подпишат и да я отнесат в РИК. Щеше да има бързо сверяване три минути и с това щеше да се приключи", уточни Денчева.

Освен че беше смесено машинното и хартиеното гласуване не беше обмислено как потоците, които гласуват с машини и хартиени бюлетини по някакъв начин да бъдат обособени, така че след това отчетите да бъдат лесни, допълни Денчева.

"Стигна се до този комбиниран проткол, който с тази поправла в закона вече аз не виждам как можеше вече на един многоскорошен етап да бъде избегнато. Не си представям днешния ден, ако някой беше опростил протокола, въпреки законовата норма, как сега едни хора щяха да реагират, особено тези, които са под чертата и да търсят оправдание", каза още Денчева.
 


22
Още от Избори 2021
Социолог: Правителство "Слави, Христо и Мая" е възможно, но за кратко
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Каспар преди 2 седмици
Пример за това е че "Българско лято" бе посечена по заповед
на М.Константинов, за да угоди на Падишаха и Каскета !
19
0
 
0
 
! Отговори
А преди 2 седмици
До Ре(и)алист

"Утре", като си натириш г***за извън Татковината, за да изкараш нещо повечко от 2лв за хляб, да те броиме ли за човек, или не!? И ех, тая Европа! По-далече от носа си да не гледаме, я погледни какво става на Изток и си оправи ценностната система, може би.
18
2
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
Забрана за гласуването в чужбина. Моля гастарбайтерите да не ми казвате, че вие сте най големия инвеститор тук. Пияните английски алкохолици остаят годишно повече пари от вас. На тях дали искате да им дадем право да гласуват?
17
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
В коя европейска държава се гласува в момента единствено и само с машини?
16
1
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 седмици
До един от Африка: Знам моето момче, капацитета ти е толкова, ти не си виновен, виновен е баща ти, че не го е извадил от *** навреме ;) !!!
15
0
 
2
 
! Отговори
А преди 2 седмици
До Анонимен 14
Ще ти се прецака тиквата! Много се пънеш да мислиш, пийни си нещо!
С машините няма да се чудим кой, какви бюлетини е бутнал някъде, или дали си е написал протокола правилно (да се има в предвид, че има много хора с ниско образование в изборните комисии в страната).
По-малко хора, по-малко проблеми!
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
АКО ИМАШЕ само машини и се прецакат КАКВА ПЕСЕН ЩЕ ПЕЕТЕ!ВСИЧКИ ОБЪРКВАНИЯ ИДВАТ ОТ ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ!НАЛИ И ЕВРОДЕПУТАТ ИЗБРАХА ОТ ГЛУПОСТТА НА СКЛЕРОЗИТЕ
13
2
 
8
 
! Отговори
А преди 2 седмици
Само машинно гласуване! Промяна също в изборният закон - който не може да чете и да пише(нямам в предвид хора с увреждания), без право да гласува, без право да участва в изборна комисия!
С какво право на една "амеба" се дават подобни права!? Да подкараме и добитъка към урните.....Може би, защото шофъорски книжки им се дават!
Време е да се сложи в ред тая административна п3д3растия и повечко да се вгледат в хартата за правата (и задълженията) на ЧОВЕКА!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Капана на ДОГАН, ПОДНЕСЕН ОТ УМНИТЕ И ОБРАЗОВАНИТЕ СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ЛАНСИРАНИЯ СЛАВЧО! КАТО ИМА МНОГО СЕКЦИИ В ЛОНДОН ЩЕ ИМА И В ИСТАМБУЛ! СЕГА ВЪРНЕТЕ И ГЛАСУВАНЕТО И ЗА КМЕТОВЕТЕ С ТУРИСТИ! ПЪТЯ КЪМ АДА Е ПОСТЛАН С ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ! ПЕТ ВЕКА ПОД ТУРСКО! ВСИЧКИ БЕДИ ИДВАТ ОТ ЕГОИЗМА И КЪСОГЛЕДСТВО!
11
1
 
9
 
! Отговори
Един от Африка преди 2 седмици
До Бай Иван
Другия път ще изберем Азис, за да гледаме безполезни и, като теб как се гърчат.
10
7
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 седмици
Видяхме умнокрасивия вот от чужбина какво докара, айде няма нужда, който не е пребивавал 6 месеца в страната последната година, не може да има претенции да определя аз как ще живея тук ;) !!!
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"нито са били дълбоко обмислени" ..ма тя цялата гербава работа такава - необмислена. За тва днес се решава едно - утре друго, после се отлага, после отпада - пълен хаос
8
1
 
6
 
! Отговори
активист на БКП преди 2 седмици
пуснете машините по махалите да ги тестват братята да се види работят ли, не работят ли
7
2
 
10
 
! Отговори
Паразит преди 2 седмици
ЦИК много добре се предържате към поговорката че лисицата като неможе да достигне гроздето викала че е кисело Ка
то сте некъдърни махнете се и отстапете на по умни от вас а не да чакате послушно на хранилката да ви дадат МЪРЗЕЛИВИ И ГОТОВАНЦИ СТЕ. ВЪН ПТ ЦИК. НЕГРАМОТНИ КАЛИНКИ
6
4
 
5
 
! Отговори
Гарабед преди 2 седмици
Е няма как... те тая година в началото се сетиха, че искат машинно гласуване.. докато купят машини и т.н. дойдоха изборите => Хаос...

За следващите избори да започва подготовка от сега, да се изтестват машините...
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трябва да има повече места за гласуване.
4
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нали Фигуранта натисна парламента в последния момент да вкарат машинното, ами така става. Да беше натискал за електронно, тогава между другото резултатите щяха да са съвсем други.
3
7
 
23
 
! Отговори
Неадекватна реакция преди 2 седмици
Както всичко създадено от ГЕРБ и това не става за нищо.
2
6
 
10
 
! Отговори
Аз пък викам преди 2 седмици
направо да въведат електронното гласуване и чиито хакери са по-добри те ще победят( руски ли, американски ли ,китайски ли , индийски ли и пр...)
1
1
 
21
 
! Отговори
Не само преди 2 седмици
И вас трябва да ви подменят също!