Ако изборите бяха днес: Радев печели 42.6%, Герджиков - 28.1%

Лозан Панов събира начална подкрепа от 8.2%, останалите между 1 и 3%
486
 

Настоящият президент Румен Радев  влиза в надпреварата с 42.6% от вота на твърдо решилите да гласуват. Това сочат данните от изследване, което е проведено в периода 4 – 10 октомври 2021 г. от Алфа Рисърч и се реализира със собствени средства от агенцията Проучването е проведено сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци.

Още по темата
Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Най-силна е подкрепата, която получава от симпатизантите на БСП (над 90% от тях) и Изправи се. БГ (80%).

Малко над две трети от привържениците на ИТН и на „Продължаваме промяната“ също биха дали гласа си за него. След издигането на Лозан Панов, една четвърт от симпатизантите на ДБ изразяват подкрепа за Румен Радев.

На втора позиция се нарежда проф. Анастас Герджиков с 28.1%. Над 80 на сто от електората на ГЕРБ заявява поддръжката си за него. Освен техния вот, той съумява да привлече и една по-разнородна периферия от около 7 на сто, с което надхвърля вота за ГЕРБ. За него биха гласували около 15% от привържениците на „Продължаваме промяната“, 12% - от тези на Демократична България, около 30% симпатизанти на ВМРО и 10% - на други политически сили. Сериозни са позициите му сред висшистите и хората от по-големите градове, където има най-високи шансове да увеличава подкрепата си.

Лозан Панов събира начална подкрепа от 8.2%. Въпреки че оказва сплотяващ ефект върху Демократична България, поради симпатиите на около една четвърт нейните привърженици към Румен Радев, за момента той получава по-нисък от парламентарния й резултат. Възможно е неговата кандидатура да изиграе по-голяма роля в изборите за парламент, отколкото за президент, но той има потенциал и да увеличи своя вот.

Останалите известни претенденти получават между 1 и 3 на сто подкрепа. 13% са заявилите в проучването, че биха гласували за „друг кандидат“, като може да се предполага, че около две трети  от тях биха подкрепили кандидат на ДПС.

********

Настоящото изследване е проведено в периода 4 – 10 октомври 2021г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.


486
Още от Избори 2021
След изборите: Нито Радев, нито Борисов ще ни управляват
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
454
0
 
1
 
! Отговори
Говорят и е така преди 1 седмица
Танасьй Воевода изтри Плевела от бустана с тиквите, пипоните и кратуните. Той освен това се опълчи на Бойко че не е негов кандидат, Успя да извземе от майка си обратно онези неморално дадени й 9000лв по измислен договор, което вдигна българското студентсво в екстаз . той умело пусна по нанадолнището (казват неговия интимен гологлавпладжитораст) и от пързалката не една и две а цели 80 страници се посипаха по пистата, красавецът бе натирен далече от мерака бидейки крадец да стане министър на МВР
453
1
 
1
 
! Отговори
Гореща новина преди 1 седмица
В завода сме около 100 човека познавам 8 които открито казват че са за Герб и Борисов и само един който се чуди дали е за БСП или ПП ...
452
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди избори са думите. След изборите - делата. Нито едно животно не прави една и съща грешка втори път. Българинът е от ония животни, които постоянно грешат.
451
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия агенции трябва да спрат да ги слушат, само си измислят цифрички, резултатите ще бъдат ОТНОВО много изненадващи и коренно различни от прогнозираните. На хората им писна и ще има наказателен вот както на президентските така и на парламентарните избори.
450
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Отде ги вадят тези проценти? Аз се срещам с много хора всеки ден, никой около мен не го харесва. Той няма да надвиши процента на БСП!
449
1
 
11
 
! Отговори
Спомням си преди 1 седмица
Срина се поредната мантра, че видите ли Румен Радев има подкрепата на над 70 % от хората ! Поредната голяма и манипулативна медийна лъжа ! А и подкрепата продължава да пада ! Явно на хората започва да им светва ! Единственото спасение на фигуранта е - да продължи да пуска лъжи и манипулации за опонентите си с цел да обърка хората.
448
2
 
1
 
! Отговори
Shark преди 1 седмица
До гръцки митничари. А на какво да се радват, с 22-23% нищо не могат да направят. Пак ще връщат мандати и ще стават за смях.
447
7
 
12
 
! Отговори
КОМЕНТАР преди 1 седмица
ЛЪЖАТ ЧЕРВЕНИТЕ КХМЕРИ ИСКАТ ДА СЪСИПАТ И ТОВА КОЕТО ИМАТ ! ХВЪРЧИЛОТО ХЕПТЕН СЕ ОЛЯ ИСКА ВТОРИ МАНДАТ И ДЕСИТО В ООН РЕЗИЛ!!!
446
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
13% са заявилите в проучването, че биха гласували за друг кандидат, като може да се предполага, че около две трети от тях биха подкрепили кандидат на ДПС.-----------========----Социолозите ги е срам да оповестят, че Луна е една от фаворитите, и набутват всички останали кандидати в "други". Какво ли ще каже Лозан Панов, когато се окаже, че има по-малко гласове от Луна?
445
0
 
12
 
! Отговори
селтак преди 1 седмица
Много вождове ,малко индианец !!
444
3
 
16
 
! Отговори
Крушевска крава преди 1 седмица
Единственото сигурно нещо е че след като бсп пак загуби нинова няма да даде оставка
443
3
 
16
 
! Отговори
Дано преди 1 седмица
Дано ни се спести още пет години сеене на злоба и разделение, дори в новогодишните нощи. Иначе е ясно, че ще бъде пак един безличен мандат и загубени пет години време. Всичко си е за нас. Те са там за заплатите.
442
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цените хвърчат заради мошенника бойко, той има интерес от това увеличение за да обвини противниците си, но по-интересното е, че ако дойде на власт по чудо някакво, той не може да ги свали, ахъ-ъ. Тролчетата му не могат да кажат нищо по въпроса, неподготвени.
441
2
 
19
 
! Отговори
Калина преди 1 седмица
До Анонимен-- а ченгетата на ДС са чистички нали - гласувайте пак за червено-кафявите мутри и техния фаворит и послушко на конци радев
440
4
 
22
 
! Отговори
danko преди 1 седмица
Радев за 5 години- 42, Герджиков - за 5 дни- 28
439
2
 
29
 
! Отговори
Протестиращ преди 1 седмица
"Промяната" на Радев върви с пълна сила ! Цените летят в небето заедно с него ! ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ !
438
16
 
2
 
! Отговори
гръцки митничари преди 1 седмица
Според други източници и ГЕРБ/СДС печели с 22-23 %,ама нещо не ги виждаме да се радват неистово....
437
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
парашутиста ако си остане само на подкрепата на бсп Може и трети да е
436
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
може би на първи тур ама на втория ? 42% му е възможния максимум който никога не се достига на 100% Като нищо Герджика ще изчегърка решетниковата мънкашта свекърва от дондуков
435
31
 
7
 
! Отговори
РАДЕВ ПРЕЗИДЕНТ преди 1 седмица
С ТЕБ СМЕ >>>> ПОБЕДА