Нинова: Няма да позволим 2 млрд. лв. за социални плащания да отидат за нови F-16

В момента най-важното било как да преживеят хората зимата
Обновена: 29 сеп 2022 17:52 | 29 сеп 2022 11:03, Камелия Цветанова
130
Нинова: Няма да позволим 2 млрд. лв. за социални плащания да отидат за нови F-16
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ясната позиция на Българската социалистическа партия е че искаме да се прекрати войната. Искаме мир, сваляне на оръжието и от двете страни, дипломатически преговори и постигане на мирно решение. Няма да позволим  България да бъде въвлечена във военния конфликт". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на bTV.

"Виждам как се променят в последните дни позициите в Европа на някои лидери. Нека и ние  да проявим хладнокръвие и разум. Изборите ще минат, но войната остава и ни чака тежка зима. Затова да мислим как по-леко хората да минат през зимата", коментира тя.

Още по темата
Нинова даде пример с решението на Германия от вчера, според което страната няма да изнася танкове в Украйна и няма да позволи по никакъв начин НАТО да става страна в конфликта. "От Европа се чува тон за смекчаване на санкциите, това е добър път", смята лидерът на левицата.

По думите на Нинова трябва сериозно осмисляне на последиците от това, което ни чака през зимата: "Виждате какво се случва със Северен поток, говори се за режим на тока, ограничение на ползването на топла вода. Макар и да сме в кампания в момента и всяка партия да гони партийния си интерес, най-важна е България, националният интерес и как да преведем народа си и държавата през зимата, която ни чака", заяви тя и допълни, че това изисква диалог.

Затова БСП предлага таван на цените. "Говоря го от месеци, не знам защо никой не ни чува. От 2 седмици половин Европа е с таван на цените. Това не е антипазарна мярка, а е работеща", заяви председателят на БСП и припомни решението  за замразяване на цената на тока за домакинствата."Така преведохме през февруари и март милиони български семейства през тежките зимни месеци. Работи ли за българския народ - работи. Защо не чувам другите лидери да говорят за това?", попита лидерът на социалистите.

На второ място Нинова посочи изземване на свръхпечалбите от енергийните дружества и справедливото им преразпределение към домакинствата и фирмите. "Приложихме ли го зимата - приложихме го. Иззехме свръхпечалби от АЕЦ “Козлодуй“, влязоха във фонда за сигурност, подкрепихме фирмите и семействата. Спасихме икономиката и излязохме на първо място в Европа по промишлено производство“, припомни Корнелия Нинова и представи следващата мярка на левицата за справяне с инфлацията, а именно общини, училища, църкви, детски градини да се върнат на регулирания пазар. „Не е нормално тези обществени институции да са на борсата и да се състезават да си купуват ток“, смята тя.

За БСП са изключително важни социалният стълб, социалната политика и социалната защита. "Това си остава наш приоритет, а това означава повишаване на доходите", допълни Нинова и обясни, че от левицата имат конкретни  предложения, по които е необходимо да се говори още на 3-ти октомври, защото предстои приемане на бюджет. "И именно - повишаване на минималната заплата - 500 000 българи работят на 710 лв. Ние искаме тя да се повиши и да стане 50% от средната - 850 лв.", посочи тя и сподели, че от срещите ѝ из страната става ясно, че икономиката работи и работодателите могат да осигурят това увеличение.

Следваща стъпка е преизчисляване на пенсиите. "Започвам да се притеснявам какво прави служебният кабинет", заяви Нинова и поясни: "Правят едни анонси, че ще орежат социалните плащания. Ние оставихме пари за преизчисляване. Борисов всява паника и лъже, че няма пари - оставихме пълна хазна от 9 млрд. лв. и 1.5. млрд. излишък", уточни тя.

"Служебният кабинет разписа инвестиционен проект за нови 8 самолета F-16 - в тази криза, когато народът не може да изкара зимата, ще дават 2 млрд. за нови самолети, които ще дойдат 2030 г.", обясни Нинова и определи това решение като абсурдно. "Няма да позволим 2 млрд., предназначени за пенсии, да отидат за самолети", каза още тя. Лидерът на левицата уточни, че българската армия се нуждае от модернизация, но в момента сме връхлетени от кризи и ако сме държавници, трябва да си подредим приоритетите.

"Служебният кабинет не подлежат на парламентарен контрол, но започне ли парламентът, всички министри трябва да дойдат и да кажат какво правят", смята председателят на левицата.

Нинова наблюдава умора в хората, но въпреки това вярва, че ще има кабинет, защото е ключово в момента за България. „Ако няма парламент, това би било катастрофално за зимата. Трябва да приемем бюджет, да увеличим пенсиите, да вдигнем заплати, да сложим таван на цените - всичко това изисква Народно събрание“, уточни тя.
Относно сепарирането на министерства Нинова заяви: „От една страна колегите са прави, че това е затваряне в една партия, но от друга е ясна отговорност. Ние управлявахме социалната политика и сега се знае БСП какво направи в тази сфера. Управлявахме икономиката и можем да кажем, че я стабилизирахме. Съдете по резултатите“, призова лидерът на БСП.

По думите ѝ липсата на опит в “Продължаваме промяната“ си е личал в последния парламент. „Те бяха нова партия, ние се опитвахме да помагаме. Политиката има нужда от млади хора, но и от опитни. Особено в тези кризи трябва да се заложи на стабилно, сигурно, на хора, които са изпитани  и са се доказали. Сега не е време за нови експерименти и нови спасители“, категоричен е председателят на партията.

Нинова приема решението за генерална и сериозна реформа в съдебната система, но обясни, че не е работа на служебния кабинет да прави законопроекти, които да имат дългосрочна визия. „Така че ние имаме своето предложение за съдебна реформа. Започнахме го в предишния кабинет. Това е едно от добрите неща, които започнахме - разграждането на стария модел на управление на Борисов. Разбира се този модел се мобилизира и ни свали, но това е второто, на което ние държим след социалната политика - категорична борба докрай за нов модел на управление на държавата“, обясни Нинова.

Лидерът на левицата коментира и събитията по пътищата от последните дни: Дрогирани, пияни всеки ден карат, убиват деца и хора по пътищата. На това трябва да се сложи край и ред. Трябват драконовски закони, драконовски контрол за изпълнението им, съд, затвор, конфискация. Зад всеки такъв човек стои някакъв чадър - или от полицай, или от прокурор - това е нефункционираща институционална система“, заключи Нинова.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
1
 
! Отговори
Еврозона 2022 преди 2 месеца
Ами те вече отидоха. Приятелят ти от БКП Борисов ги плати за някакви са самолети, които все още не са произведени. С такива български политици като сегашните, ще има избори след избори. Отдавна предлагам г-н Марио Дпаги за министър председател на България, но социолозите и политолозите си мълчат по въпроса.
112
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
*** офсъ! На рашистите ли да се предадем направо?
111
3
 
4
 
! Отговори
Хан Крум преди 2 месеца
Ей охлюф лигавБългария нямаше да я има ако не беше Русия. Сега щеше да бръщолевиш на турски и да си биеш главата у земята 5 пъти на ден
110
0
 
7
 
! Отговори
депутатските вземи преди 2 месеца
От депутатските вземи, защо от социалните ?
109
3
 
9
 
! Отговори
Нагла! преди 2 месеца
Ама, селяндурке от Крушовица, безродница, нагла, безскрупулна и до цинизъм коварна слугиня на кремълското чудовище! Добре ***, КУРнелията, нали според теб Русия е"приятелско държава?! Защо тогава господарят ви, свирепият злодей и масов убиец Путин забрани на български тирове да преминават през Русия и обяви държавата ни за неприятелска?! Ти чувала ли си за национално достойнство и чест ***, слугиньо кремълска! Че това е Блъгария ***, пачавро, не ти е село Крушовица!
108
1
 
2
 
! Отговори
цц преди 2 месеца
Е добре де хем да даваме за армия, хем да не даваме. Последно...
107
4
 
2
 
! Отговори
цц преди 2 месеца
Ами върнете с Бойко 3 млрд. лв АЕЦ Белене, 3 млрд.лева Турски поток...А те станали 6 млрд.лева
106
0
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
Как да не я поздрави човек другарката Нинова с песента на Наско Ментата - Ой, Шу, Шу, Шушана, моя единствена!
105
0
 
5
 
! Отговори
Чолаков преди 2 месеца
Ти коя беше?!Ай към депото..
104
1
 
4
 
! Отговори
Нетръшкащ се седесар преди 2 месеца
До Случаен минувач - Родът на единият ми родител наистина е пострадал жестоко от т.нар. народна власт, без да е причинил никому злини и без да се е занимавал с политика. Родът на другия е средна ръка, образовани хора, но са дали на България двама много активни предДеветоСептемврийски комунисти. Въпреки това аз винаги разчитам само на себе си и не искам да живея в условията на социализма. За нищо на света няма да членувам в Дай Бг. СДС беше актуален допреди 20 г. Сега няма за кого да се гласува
103
0
 
7
 
! Отговори
Да, бе! преди 2 месеца
Как така ще лишим маалата от бонуси за още два милиарда, освен тези за по няколко милиарда, които те си получават ежегодно, за да вегетират на спокойствие и да се размножават на воля, защото преди години дори депутатката Емел Етем ги призова: "Раждайте, раждайте повече. Има кой да гледа децата, държавата ще ги гледа!" Не случайно Веждито Скулптора каза за нея, че я бива само да прави буркани туршия. Сега друга подобна кака - този път от Крушовица, се е запретнала да оправя България.
102
0
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 месеца
Корнелия, каквото и да си говори, ще си вземе своите 10%. Все още има достатъчно на брой бодри 80-годишни бабички и дядковци, които ще гласуват за БСП. Затова не й пука - знае, че има твърд електорат. Виж, с Дай България положението е по-различно. Техните избиратели са т. нар. "тръшкащи се седесари", семействата, пострадали най-жестоко от комунизма. Но те са разсъждаващи хора. И започнаха да разбират, че Христо лодкаря и Гнома не могат да ги представляват
101
5
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
аз си купих имот в исландия.. путин като ви изпепели джендърските здници с атома аз ще ви гледам сеира и ще си пия ракията!
100
5
 
1
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 2 месеца
БРАВО!
99
0
 
8
 
! Отговори
20 год стигат преди 2 месеца
Вице на И.Костов от СДС сътрудничка на Доган изритана от Станишев се готви пак да краде под името за бедните.
98
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Г-ж о Нинова, като каква Виежняма да позволите тези 2 млрд.лв да отидат за закупуване на F16 v.70? Вероятността партията ГЕРБ на ББ с ДПС и Възраждане да станат управляващи е голяма, но БСП няма да влезне в този кабинет. БСП зави силно надясно, покрай ПП тя де факто се обяви против Русия и в полза на евроатлантизма на ЕС, но те не ни броят за нищо, така че ЕК на Урсулата ще ни мачка, а за ББ ние сме лош матрял. БСП как ще ни защитава?
97
4
 
11
 
! Отговори
мдаа преди 2 месеца
КАТО ГЛЕДАМ НИНОВА ПЕСТИ ЗА ХЛЯБ И СОЛ ДА ПОСРЕЩА ПУТИН НА ОРЛОВ МОСТ ЗАТОВА НЕ ИСКА САМОЛЕТИ ЗА АРМИЯТА
96
0
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
До 102 . Не само че са на минимална заплата но ги водят на 4 часа работен ден и осакатиха пенсиите на стотици хиляди млади хора. И всичко това е за да угодят на сибирския лъв, и непрекъснато да се "доказва" колко е зле в европейския съюз. Срам и позор.
95
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ДРУГАРКАТА НИНОВА ВЧЕРА ЗАЯВИ ПРИ ЦВЕТИТО РИЗОВА,ЧЕ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГОРДА,ЗАДЕТО ЗАВОДИТЕ В БЪЛГАРИЯ РАБОТЯТ, ТОВА,ЧЕ ТАМ МАСОВО РАБОТНИЦИТЕ СА НА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ЗА НЕЯ НЯМА ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ
94
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И КАКВО СЕ ОКАЗА СЛЕД БЛИЗО 15 ГОДИНИ ЧЛЕНСТВО В НАЙ-БОГАТИЯ,НАЙ-РАЗВИТИЯ И НА ПРОСПЕРИРАЩИЯ СЪЮЗ НА СВЕТА,СМЕ ПРИНУДЕНИ ДА СЕ БОРИМ ЗА КОРИЧКА ХЛЯБ И ЦЕПЕНИЦА ЗА ПЕЧКАТА!