Ново проучване прати Слави 5-и, борбата за третото място е с ДПС и ВМРО

"Барометър България": Очаква ни ниска избирателна активност
16 фев 2021 11:28, Красимир Ангелов
719
Ново проучване прати Слави 5-и, борбата за третото място е с ДПС и ВМРО
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Третото място на предстоящите парламентарни избори на 4 април ще бъде голямото изборно неизвестно. Ниска избирателна активност, значително повишаване на колебаещи се, които могат да повлияят на вота и потенциал на ВМРО да обере изцяло патриотичния вот – това са тенденциите, които отбелязва  „Барометър България“ в свое проучване, проведено в периода  10-15 февруари 2021 година сред 853 души на възраст над 18 г.

Проучването откроява 2 основни момента преди изборите - от една страна вероятна ниска избирателна активност, измерима с тази от последните евроизбори, при която ще се мобилизират единствено твърдите избиратели на политическите формации. От друга страна – значителен дял на колебаещите се дали да отидат да гласуват, но с политическа позиция – хора, които могат да повлияят на крайния резултат.

Ако изборите са днес, ще гласувате ли?

Ново проучване прати Слави 5-и, борбата за третото място е с ДПС и ВМРО

Един от основните въпроси, свързани с предстоящите парламентарни избори, е какъв процент от избирателите ще стигнат изобщо до урните. Голяма роля в това ще изиграе и развитието на пандемията – доколко страхът от COVID-19, реалният брой заболели и карантинирани в изборния ден, напредъкът на ваксинацията, както и ред други фактори, влияещи традиционно на избирателната активност, ще предопределят облика на следващия парламент.

Още по темата
34,6% от запитаните отбелязват, че ще гласуват със сигурност на вота на 4 април. Други 22% отговарят с "по-скоро да". На фона на тях цели 36,2% отбелязват, че няма да отидат до урните със сигурност, а 6% добавят, че по-скоро няма да го направят.

Според социолозите отговорите на респондентите показват две ясни тенденции – първо, вероятна избирателна активност, съизмерима с активността при последните избори за Eвропейски парламент, което ще изкара до урните само най-твърдите ядра. Втората тенденция е за изключително големия брой колебаещите се – особено на тези, които имат политическа позиция, но не са взели категоричното решение дали да отидат до урните.

Ако днес се провеждат парламентарни избори, за коя политическа сила бихте гласували?

При избирателна активност, формирана именно от твърдите ядра, първа политическа сила ще остане ГЕРБ с подкрепата на 31,5% от гласуващите. БСП ще се нареди на второ място с 22,4%.

Според проучването по всичко изглежда, че именно третото място на вота ще е голямата неизвестна, като на този етап ДПС изглежда най-близо до него със 7,8% подкрепа.

След внезапното разделение на Обединени патриоти броени седмици преди изборите, ВМРО като че ли успява да привлече гласовете не само на своето твърдо ядро, но и сред привържениците на своите доскорошни партньори, като според проучването за ВМРО биха дали гласа си 7,1% от твърдо заявилите, че ще гласуват.

Според проучването в следващия парламент ще влязат и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" с 6,8% подкрепа и Демократична България с 5,4%.

Ново проучване прати Слави 5-и, борбата за третото място е с ДПС и ВМРО

Според „Барометър България“ ниската избирателна активност би се оказала проблем за "младите" извънпарламентарни формации, които все още не са изградили структури от твърди избиратели и разчитат повече на потенциала на спонтанния вот и активна предизборна кампания.

Социолозите отбелязват, че на този етап изключително висок е делът на колебаещите се, отговорили на въпроса дали ще гласуват с "По-скоро да" – 22% от респондентите.  Ако все пак тези хора решат да гласуват, няколко политически формации биха могли да спечелят подкрепа именно от тази група избиратели.

Друг дял на колебаещите се за кого да гласуват са тези с "наказателен вот", както и тези, които не откриват политически субект, който да отговаря в достатъчно голяма степен на позициите им. В случай че тези колебаещи се избиратели все пак стигнат до урните, вотът им по всяка вероятност ще се разпилее между няколко политически формации. Част от тези, които искат категоричен рестарт на системата или желаят да „накажат“ сегашните управляващи, ще се насочат към „Има такъв народ“, но и към "Изправи се. Мутри вън". "Демократична България", макар и традиционно целяща се в градски десни избиратели, също ще подели потенциалната подкрепа, която може да получи, с тези партии, смятат авторите на проучването.

Отделна група и често най-голяма са тези, които се колебаят до последния момент, но в крайна сметка се насочват към познатото или припознават най-вероятният победител – и в случая това е ГЕРБ, които имат потенциал да си върнат част от загубената през изминалата година подкрепа именно на финалната права.

В лявото пространство също има избиратели, които все още не са сигурни дали ще гласуват, но заради продължаващите вътрешни процеси на разделение в БСП, вероятността столетницата да ги привлече в последния момент е малка. В случай че отидат до урните, част от тях биха дали гласа си за по-малки леви формации, смятат от „Барометър България.

Проучването е проведено в периода 10-15 февруари 2021 година от „Барометър България“. Обемът на извадката е 853 души на възраст над 18 г. по метода на телефонното интервю. Финансирането е собствено за агенцията. Методиката е стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


719
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
568
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТонкатаДа ти имам аргументите. Повтаряш опорките на еднокнижника, когото снимаха с чекмеджета с евро. Пред някое дете може и да мине, но ти се опитваш да баламосваш зрели хора. Да върнеш парите, които си взел от ГЕРБ да тролиш. Не се справяш.
567
2
 
2
 
! Отговори
PAUL преди 3 години
Лекарите няма да гласуват за Слави защото Боко ги храни за да търкат столовете със задниците си , и за да не ни смятат за *** ,да на запад плащат повече и не само на тях но искат и да работиш . Разбира се има и свестни хора в България но много малко от тях са на държавна хранилка. Но това дето е сега просто свършва както свърши и комунизма .
566
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде стига глупости.
565
3
 
2
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 години
До лекар: Времето на Жан Виденов е отдавна в историята. По-добре се замисли защо лекарите ни масово се изнасят извън България. При вече трети мандат на Бойко не може все Жан Виденов да е оправдание за всичко.
564
4
 
4
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Спекулациите на гербаджийските поръчкови проучвания едва сега започват. Но времето на Бойко изтича. Три мандата ни държа на опашката на ЕС, най-бедната и корумпирана държава с най-бързо намаляващо население. Стига му толкова. Да си изпразва чекмеджето и да се изнася към Барселона докато още може.
563
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АЛО ГЕРБ ПРЕСОЛИХТЕ МНОГО СУПАТА ТОЗИ ПЪТ С ТОВА ПРОУЧВАНЕ,ПО СКРОМНО ПИШЕТЕ ТЕЗИ ЦИФРИ ,БЕЗ ТОВА КОГАТО ГИ ПИШЕТЕ ГЛЕДАТЕ ТАВАНА
562
1
 
7
 
! Отговори
лекар преди 3 години
Има 2 партии за които никога няма да гласувам.Едната е БСП,защото при Жан Виденов получавах по малко от 4 долара месечно и втората е тази на Слави Трифонов,защото един от вдещите му ни нарече фашисти.
561
3
 
3
 
! Отговори
:) преди 3 години
Бойко - РАДОСТ!
560
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БАРОМЕТЪР ИНФО ПРЕИМЕНУВАН НА БАРОМЕТЪР -БЪЛГАРИЯ -СОБСТВЕНОСТ НА БИВШАТА МИНИСТЪРКА НА МВР ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОКО ТИКВАТА И СЕГАШЕН ПОСЛАНИК В ИЗРАЕЛ-РУМЯНА БЪЧВАРОВА....Е В)ВЕРВАМЕ) НА ТУЙ (ПРОУЧВАНЕ).(ВЕРВАМЕ О НА(АНТИ) КОМУНИСТА СПАС ГЪРНЕВСКИ,НА ТОНИ ШАЙКАТА НА ТОМА БИКОВ НА *** И НА ПЛЕЯДАТА ПЛАТЕНИ МИСИРСКИ НАПАЗАРУВАНИ ОТ МУТРАТА МЕДИИ КАТО ТАЗИ
559
4
 
10
 
! Отговори
БЕН преди 3 години
Не може безскруполни кариеристи като слави нинова и карадайъ да бъдат в политиката и да управляват. Никой от тях не е допринесъл нищо добро нанарода ни.
558
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Измамниците от "Днес" би трябвало на напишат, че това не е социологическа агенция за проучаване а някаква новоизмислена агитационна фирмичка за манипулация на общественото мнение с един единствен служител собственикът на нещото - Румяна Бъчварова - бивша слуга на Тиквата и бивша негова министърка на полицията ! Престанете с манипулациите и без това в тази ко;чина България са останали само ***'оти които да гласуват за измамниците и крадците от ГЕРБ !
557
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При Лукашенко предизборните социологически проучвания съвпаднаха с резултатите от изборите. Защо ли имаше такива протести? В България не съм срещнал човек, който да каже нещо добро за ГЕРБ и цялата тази пасмина в парламента. А от социологията излиза, че всички си ги харесват. Между другото, очаквайте ШИШИ да блесне отново като неприсъствен депутат след изборите.
556
1
 
0
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
Ами, то като гледам кампанията за изборите пак ще е между Радев и Борисов, те всички други едвам успяват да се включат да кажат нещо, или поне така го представят медиите.По сутрешния блок за 15 мин. като мине някой и до там, а какво е казал Борисов, и какво му отговорил Радев, целия ден само това - коментари, анализи.
555
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защо този поръчков сайт който пуска тази откровена лъжа не публикува поне това,че тая агенция е собственост на видната герберяска и бивша министърка от правителството на Тиквата ,а сега е консол в Израел-Румяна Бъчварова.Ако хората знаят това ще им стане и ясно защо се пускат такива откровени предизборни измами
554
8
 
4
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До АниНапротив - просто никой не си прави труда да коментира абсолютно лъжлива и изфабрикувана информация. Има Такъв Народ ще оберат огромен процент от гласовете. Вие си лайте глупости.
553
6
 
7
 
! Отговори
просто човек преди 3 години
Мечтите на Разединителя май няма да се случат.Аз още от първите дни го заподозрях че иска да играе Орел - Рак - и Щука на българския народ. Засега, въпреки многото медиен шум, плановете му не се осъществяват. На изборите ще бъде решителния бой.
552
3
 
8
 
! Отговори
Ани преди 3 години
Прочетох коментарите. Никой не коментира Слави. Очевидно рейтинга му е медийно явление.
551
2
 
1
 
! Отговори
ИЗВРАТЕН преди 3 години
ДПС И БСП МАШАЛААААНЕКА ДА ИМА ВЪЗРОДИТЕЛНИ ПРОЦЕСИНЕКА СЕ КОАЛИРАМЕ НЕКА НАПЪЛНО НЕГРАМОТНИОТ ДЖЕБЕЛСКИТЕ СЕЛА ВЪЗРОДЕНИ, ДЕПУТАТИ ДА СТАНАТДПС И БСП И ВЪЗРОДИДЕЛНИЯТ ПРОЦЕС МАШАЛАААА
550
1
 
0
 
! Отговори
УРОД преди 3 години
НЕКА МЕ ВЪЗРАЖДАТ И В ПАРЛАМЕНТА ДА МЕ ПРАТЯТНА ДОГАН ПО ТАМПОН НА ПЕЕВСКИ ПО ПРЕВРЪЗКАОБИЧАМ ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕСОБИЧАМ ПАРЛАМЕНТА НЯМАМ ХЕМОРОЙДИ ВЕЧЕНЕКА ДА Е ВЪТРЕ НЕКА НЕ ИЗЛИЗАДПС И БСП МАШАЛАВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС
549
1
 
0
 
! Отговори
ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС преди 3 години
ОБИЧАМ СТАНИШЕВ НА ПЛОЩАДА ДА ЦЕЛУВАМДОГАН С МЪРТВА МЪЖКА СЕКРЕТАРКА ДА НАМИРАМПЕЕВСКИ ОТ СТРАХ ДА КРЕЩИ СТРАХУВАЛИ ВИ СТРАХУВЛИ ВИИ В АНТАЛИЯ ЧИСТО ГОЛ ПО ФИНО ДУПЕ ДА ХОДИОБИЧАМ ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕСДПС И БСП МАШАЛААА ЛУБРИКАНТНЕКА МИ Е ВЪТРЕ ДЕПУТАТ СЪМ ХАК ВИ

Спонсорирани публикации