Проучване: "Новите лица" за изборите няма да са "нови месии"

АФИС: Към нито един политически лидер няма растящо доверие
29
Проучване: "Новите лица" за изборите няма да са "нови месии"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Новите лица" в парламентарните избори на 4 април едва ли ще изпълнят ролята на "нови месии".

Нито един политически лидер или председател на партия или коалиция не може да се похвали с прогресивно нарастване на общественото доверие и подкрепа през последните няколко години, или дори с моментен позитивен баланс.

Изводът е от национално представително проучване на "АФИС", осъществено в периода 12-17 февруари сред 1000 пълнолетни български граждани.

Още по темата
Според социолозите наблюдаваме загуба на доверие, последвано от стабилизиране на дялове, надвишаващи в различна степен подкрепата за тяхната политическа сила. Тоест сновните политически физиономии на тези избори са без кредит на доверие в погледа на общественото мнение.

Въпреки новите формации на терена, които по всяка вероятност биха прескочили четири процентния праг, и наличието на твърди ядра при старите партии, общественото настроение е умерено песимистично. Съчетано с рисковете, които носи пандемията и възможността за фрагментиран парламент, е много вероятно в началото на месец април да наблюдаваме по-скоро ниска избирателна активност.

Около месец и половина преди парламентарните избори електоралната картина в страната е динамична – неизвестните са повече от решените ребуси.

Задаването на стандартен въпрос за наличие на доверие с проста затворена скала на отговори "да", "не", "нямам мнение" показва, че към момента няма институция, чието доверие да надвишава недоверието. Единственото изключение, от всички власти и институции, които АФИС проверява в националните си изследвания, е Европейският съюз - 47% отговорили с да и 36% с не на директния въпрос.

Друга уговорка можем да направим за доверието към институцията на президента, която към момента е на нулева кота, с лек превес на недоверието - 42% заявяват, че му имат доверие, докато 43 на сто, че му нямат.

Една от отчетливите разлики между двете е, че докато ЕС запазва относително стабилно степента на доверие (между 45 и 50% за последните няколко години), то президентът търпи значима загуба, особено от средата на 2020 г. насам (преди този период президентът се е ползвал от доверието на повече от 50 на сто от пълнолетните българи, като до началото на миналата година, този дял е достигал близо 60%). Очевидната причини за тази динамика в доверието към "Дондуков" 2 е изостреният конфликт между Румен Радев и премиера Борисов.

Медиите и органите на местната власт изглеждат малко по-близки до хората. Въпреки превеса на недоверие, отговорилите с "да" са значителен дял от запитаните. Респективно това са 34% за медиите и 37% за местната власт. Редно е да отбележим, че през последната години наблюдаваме занижаване на споменатите относителни дялове - до преди 2-3 години имащите доверие в медиите и местната власт бяха стабилно около или над 40 процентния дял, показва проучването.

За периода на последния кабинет на Бойко Борисов законодателната и изпълнителната власт се ползват с доверието на по-малко от една четвърт от пълнолетното население. Въпреки по-високите дялове (около 30%) в началото на своя мандат, през последните 2 години правителството се радва на оскъдно доверие, което се генерира преди всичко от симпатизантите на управляващите ГЕРБ и в много по-малка степен от тези на националистическите формации.

Народното събрание, което през последните години традиционно функционира в режим на ниско обществено доверие, повтаря гореописания алгоритъм, но с една разлика – от самото начало на този парламент, доверието е било в порядъка на 20-23 на сто – т.е. законодателна власт с ниска обществена легитимност, посочват още социолозите.

С други думи, в навечерието на предстоящата предизборна кампания, основните държавни институции са с минимален резерв на обществена подкрепа и съмнителна легитимност в очите на избирателите. А това едва ли би довело до повишена избирателна активност или извънреден интерес към предстоящия вот.

Ситуацията с лидерите до голяма степен повтаря тази с институциите. С една разлика - нито един от политическите лидери и най-разпознаваеми лица не успява да генерира повече доверие, отколкото недоверие. Дори и най-позитивните оценки са далеч от нулата на интегралния рейтинг.

По данни от национално представително проучване на "АФИС", осъществено в периода 12-17 февруари 2021 г. Интервюирани пряко в домовете им са 1000 пълнолетни български граждани. Проучването е извършено със собствени средства.


29
Още от Избори за НС 21
ГЕРБ с почти готова листа в Пловдив, Борисов я води
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
ТЕ ШЪ НЪ УПРАЯТ преди 6 дни
ей сега га ИЗБЕРЕМ ЧЕРВЕНИТЕ И ДОВЕРИЕТО НИ ША СЪ УПРАЙ- КО ИСКАШ АКО ПОЛУЧАВАШ 1.8 ДЛ МИН ЗАПЛАТА- А СРЕДНА- 3/5ДЛ- НЪЛ ГЕЧЕВ- САМО ВИЙ ЧЕРВЕНИТЕ МОЖЕТЕ И ИМАТЕ ПЛАН ПАРДОН ВИЗИЯ ДА НИ СЪСИПИТЕ- ЗАТВАРЯЙ МАНДРИ, ЗАЛОСТВАЙ БАНКИ- ТРЪГНАЛИ СА НАТОЧЕНИ ЧЕРВЕНИ МИЛИОНЕРИ- ОТ ЕВРОПА ПРИСТИГАТ МИЛИАРДИ- Е НА И ВАСЕТО НЕ ИСКА ДА ИЗПУЩИ КИЛИПИРЕЦА!
20
0
 
2
 
! Отговори
БОЙКОТ ЗА БСП преди 6 дни
ДА БОЙКОТИРАМЕ НИНОВА НА ИЗБОРИТЕ..НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БСП!!!!
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 9

И какво ти пречат ЕС и НАТО бе,прace червено!?Щото нямат партийни секретари ли,гaлoш!?
18
3
 
5
 
! Отговори
карачанаков преди 6 дни
Бай Тошо ПРЕЗ 1998: След 20 години мутри ще управляват държавата.
Новогодишно поздравление от Тодор Живков е на път да подлуди Мрежата. Оказва се, че последният ни читав държавник е направил запис на
такова ПРЕЗ 1998 г. и е пожелал да бъде разпространено “20 години след
смъртта му”. ПЪРВАТА Нова Година след този срок е настоящата и посланието бе публикувано БАБИКЯНЧОВЦИ как НОВОГОДИШНО.........като
е умрял август 98 и от 98ма 20 год е 2018 ,а сега сме 2021 ОСТАВКА
17
0
 
8
 
! Отговори
рпг-7 преди 6 дни
Едни и същи политически "Хиени", а народа все още им гласува доверие въпреки, че нееднократно са мамени от тях!

Това е признк на недорасло възприятие или липса на алтернатива!

А, може би и двете!

Последният път когато се доверих на "политик" беше лятото на 2001 г. гласувайки за "Испанската Муха" Сакскобурггодски, който обеща да ни "Оправи" за 800дни!!!!

Оттгогава, до ден днешен не гласувам за никого!
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Аз не чувам да ни казват какво ще правят ако гласуваме за тях,какви са им програмите,плановете с най-важните ни проблеми. Като си мълчат и се скатават са ясни,и затова няма доверие.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До реформа

Само трябва някой да ни снабдява с евтина енергия, с технологии и да ни купуват стоките и всичко ще бъде ОК. Можем да поискаме от ЕС да ни изпратят инженери от Фолксваген, БОШ, Сименс... да ни обучат на техните технологии да си произвеждаме сами, да не им купуваме техните и да развиваме собствено производство.
14
2
 
2
 
! Отговори
пеш0 преди 6 дни
Като нямате доверие на никого, не мрънкайте след изборите.
Каквото такова.
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Е, то това доверие трябва да се заслужи.... Цял живот слушам как се плюе по управляващите, независимо кои са... и после ми викат, че сме нямали доверие. Еми как?
12
2
 
4
 
! Отговори
реформа преди 6 дни
Всички политички отиват в трудови лагери както преди 1989 г. или в ТКЗС Един генерален секретар с 3 души политбюри и 1 централен комитет са напълно достатъчни. От много партии и много политици няма никакъв смисъл и икономикта куца.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Какви месии бе хора, стига сте се излагали.Демокрацията е управление на бандитите чрез избори.
10
0
 
5
 
! Отговори
пожелание преди 6 дни
След всеки мандат ,депутатите да карат следващият в затвора , със закон
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Нова конституция с коренна промяна на обществения строй или връщане към Живковат конституция от 1971 г. Излизане от НАТО и ЕС.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Масова чиска и политици и партии в лагери както след 1944 г. Изборите никой не гласува вече и са само ГЕРБ чиновници и мутри или семействат им.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Стига вече с тия "спасители месии". Видяхме ги какво спасиха - Царя си спаси имотите, Бойко чекмеджето
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
400 хиляди избиратели ще гласуват за първи път в историята.

Ще разберем за кого гласуват обикновено невалидните бюлетини.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Проучване...
4
1
 
4
 
! Отговори
Баба мара преди 6 дни
от 30 регистрирани партии и коалиция няма за кого да гласуваш нямам доверие
на никои
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Слави ще излезе като "нов", не защото много е харесван, а защото трябва да се разчупи статуквото. След време се предполага, че и той ще има съдбата на СДС и НДСВ. Повечето политици трябва да разберат, че трябва да вършат нещо за хората, а не само да вземат заплата и комисионни по корупционни схеми.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Най-хубави са "новите лица" с най-високи комисионни