Плакати на полски

в Сатиричния театър ще бъде открита изложбата „Полски плакат“, показваща полски постижения в областта на плаката, илюстриращ всички сценични изяви
21 фев 2008 12:04,
Плакати на полски
Снимка: Полски институт

На 21 януари от 18.00 часа в Сатиричния театър ще бъде открита изложбата „Полски плакат“. Организатор е Полският културен институт в София.

Творбите, които ще можем да видим са предоставени от Международното Триенале на сценичния плакат.

То се провежда от 1995 г. и има за цел да представи най-интересните постижения на плакатисти от цял свят, работещи в областта на плаката, илюстриращ всички сценични изяви – театър, опера, балет, оперета, мюзикъл, цирк, пантомима, концерти, фестивали и др.

Триеналето има организирани над 40 изложби в цял свят: в т.ч. Варшава, Ню Йорк, Москва, Лондон, Берлин.

От първото издание на Триеналето полските творци взимат дейно участие не само като автори, но и като членове на журито, напр. Валдемар Швежи, Стасис Ейдригeвичус, Роман Каларус и др., като доказват високата класа на полската плакатна школа и печелят награди и отличия във всяко издание.

Сред отличичените творби на полските творци, на които ще можем да се насладим са работите на Мечислав Вашилевски (Втора награда през 1995г.), Владислав Плута (Първа награда през 1998), Михал Клиш (една от трите равностойни втори награди през 2001), Ришард Кайзер (2004) и Михал Минор (една от двете равностойни втори награди през 2007).

Изложбата продължава до 6 март.
 


Спонсорирано съдържание