Маската и карнавалът

На 28 февруари откриват изложбата “Карнавалът във Венеция през обектива на Мимо Фабрици” в галерия „Райко Алексиев”
28 фев 2008 14:48,
Маската и карнавалът
Маската е най-важна. Снимка: Мимо Фабрици

На 28 февруари в галерия „Райко Алексиев” ще бъде открита изложбата “Карнавалът във Венеция през обектива на Мимо Фабрици”, организирана съвместно с Италианския културен институт в София.

Тя се състои от около 50 фотографии на артиста и представлява своеобразна покана за пътуване между сън и реалност, в една изпълнена с цветове, радост от живота и жажда за празнуване - Венеция.

Със своите произведения Мимо Фабрици дава възможност на зрителя да открие една напълно самородна и нереална Венеция, чиито жители се смесват с фантастичен свят, населен с маски, красиви облекла, изящни костюми от 18 в. или просто изпълнен с обикновени, но бликащи от фантазия цветни петна.

В действителност маската е нещото, което заема централно място в карнавала, защото, както през 18 в. така и днес, тя заличава идентичността и ни позволява да бъдем анонимни.

За Мимо Фабрици фотографията винаги е била голяма любов. Първото му докосване до нея датира от 1970 г., когато като много млад, той експонира малка камера обскура в дома си. Оттук започва неговото скитането по света в търсене на образи. Един ден по пътя си среща Венеция и през 1990 г. решава, че това ще бъде неговият град, където и до днес живее и работи.

И ето, че откриването на изложбата (на 28 февруари от 18 часа) се превръща в повод за карнавално празненство, което възпроизвежда в малък мащаб и ни накара да вдъхнем от радостната карнавална атмосфера на Венеция.

Празникът ще бъде съпроводен с музика, представления, шеги и дегустация на карнавални сладки, типични за различните италиански региони.

Преди около две десетилетия се засилва в особена степен интересът към Карнавала във Венеция и в резултат на това той се превръща в събитие от европейски мащаб, което не е за изпускане.

Богат на история, на внушения и традиции, Карнавалът привлича жителите на града и преди всичко многобройните туристи, благодарение на пъстрия коктейл от изкуство, история, култура и забавления на воля, които предлага, и всичко това в един уникален град.

По време на Карнавала Венеция представлява пъстра палитра от инициативи и спектакли. Те могат да бъдат импровизирани от уличните артисти или планирани от организаторите.

Всяка година се избира централна тема, която дава начало на прояви от най-разнообразен характер – от чисто културни до изцяло зрелищни.

Сърцето на празника по традиция е площад Сан Марко, където се издига грандиозна сцена. Забавлението, както повелява традицията, тече през цялата нощ. След това е важно никой да не знае кой се е криел зад маската...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание