Нарисувай ми една... закваска

Къде изчезна българското мляко след глобализацията, комунизма и демокрацията
Обновена: 20 яну 2012 09:58 | 20 яну 2012 09:11, Петя Славова
0

Снимка: Галерия Ракурси

 

България е известна с киселото си мляко, което се получава благодарение на Lactobacterium bulgaricum. Но с глобализацията, комунизма, демокрацията, икономическата криза и какво ли още не, стана така, че днес е почти невъзможно да се намери истинско кисело мляко.

Тази изложба е посветена на стария, традиционен начин на правене на българското кисело мляко. Нарича се „Закваска” и е на Марианжела Анастасова. Може да я видим от 24 януари до 4 февруари в Галерия „Ракурси”.

Интерактивната изложба показва картини, в които са използвани силно контрастиращи техники и начини на работа – монохромен трансфер, комбиниран с акрил или масло върху платно.

„Връзката със заквасването на млякото е метафора за трансформациите в живота: какво ни кара да променим нашата природа и преобръща нашия живот – така, както закваската променя млякото“, казва художничката.

„Занимава ме динамичния момент на трансформация от едно нещо в друго. Всеки от нас има уникална и истинска закваска, която е в състояние да го промени или можем да бъдем променени, когато сме в контакт с други живи същества“.

За интерактивната част на изложбата, която ще бъде в събота, 28 януари 2012, празните пространства в картините могат да бъдат изрисувани от всеки, който иска да трансформира образа или самият той да претърпи трансформация. Процесът е толкова рисков, колкото и заквасването на киселото мляко – може да се получи или не – зависи от това колко истинска е закваската.


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари