Да копираш "Мона Лиза"

Платно на известната картина на Леонардо, нарисувана едновременно с оригинала показват в "Прадо"
Обновена: 22 фев 2012 15:07 | 22 фев 2012 15:05, Петя Славова
0
Да копираш "Мона Лиза"
Снимка: БТА

 Копието на картината на Леонардо "Мона Лиза", нарисувано от негов ученик едновременно с оригинала е изложена в музея "Прадо" в Мадрид, съобщи Ройтерс.

Директорът на изследвания и консервация в музея Габриеле Финалди обясни: "Това е най-старото и най-значимо копие на известната картина".

Картината в "Прадо" преди се смяташе за една от десетината копия на шедьовъра, направени след смъртта на Леонардо. Тя е в музея от основаването му през 1819 г., но фонът беше много потъмнял. Смяташе се, че е нарисувана върху дъб, а сега стана ясно, че е върху орех, като самия оригинал. Реставрацията разкрии важни нюанси от облеклото и вида на фигурата на картината.

Откритието беше обявено като едно от най-зебележителните, правени напоследък. То дава представа как е изглеждал моделът, докато е позирал за шедьовъра. В копието има места, които са по-добре запазени от картината в Лувъра.

Оригиналът в Лувъра е с потъмнял и напукан лак. Заради него жената изглежда много по-възрастна. Почистването и реставрациятана шедьовъра са твърде рискови.

Смята се, че за картината е позирала Лиза Герардини, съпругата на търговец на платове от Флоренция. Тя е нарисувана между 1503 г. и 1506 г.

Картината ще остане изложена в "Прадо" до 13 март, след което ще бъде преместена в Лувъра в Париж. Тя ще стане част от нова експозиция, в която ще бъдат включени и други творби на ученици на Леонардо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари