БАН показва три български азбуки пред Градската градина в София

От 30 април до 13 май глаголицата и кирилицата ще красят парка
30 апр 2019 14:08, Павел Гълъбов
4
БАН показва три български азбуки пред Градската градина в София
Снимка: БАН

Изложба "Българските азбуки" показва Институтът за български език на БАН в Градската градина (пред Народния театър "Иван Вазов") от  30 април до 13 май, съобщиха от Академията. 

Включени са 20 изображения на глаголически букви и техните съответствия в старобългарската кирилица и в съвременната българска азбука. С буквите са оформени думите "българския", "дух", "вечност", носещи посланието, че българският дух е вечен. В долната част на всяко изображение са разположени глаголическите букви, които имат съответствие в българската азбука.

Експозицията включва и четири табла, изобразяващи думите "ние", "светлина", "добро", "възход", като в буквите, които ги съставят, са вградени елементи от старобългарски ръкописи.

Официалното откриване на изложбата ще се състои на 2 май от 11:00 часа в Градската градина (пред Народния театър "Иван Вазов"). Експозицията "Българските азбуки" се организира в годината, в която Българската академия на науките чества своята 150-годишнина, и се посвещава на 11 май – Деня на светите братя Кирил и Методий.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Три преди 1 месец
Глаголица, кирилица и шльокавица?
3
2
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
Глаголицата е Великоморавска азбука, създадена от Кирил. Българската азбука е създадена 30 години след смъртта на Кирил и е наречена Кирилица през 15-ти век. Дотогава е известна като Българската азбука
2
12
 
1
 
! Отговори
Пирин преди 1 месец
хехехехе "български" ..... ненадминати комплексари и крадци
1
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
V Venecuela ima opit za voenen prevrat,GUAYDO kani horata na ulicata