Кучешка държава

Неделя, 7.30 сутринта. Буден съм около час и тъй като не мога да заспя, ставам да пиша. Точно в 6:00 всяка сутрин кварталът се оглася от кучешки лай, който продължава без прекъсване докъм 9...
30 юли 2007 10:52,
246
Кучешка държава
Илюстрация: georgecoghill.com

Templar, автор в Blog.bg

Неделя, 7.30 сутринта. Буден съм около час и тъй като не мога да заспя, ставам да пиша.

Точно в 6:00 всяка сутрин кварталът се оглася от кучешки лай, който продължава без прекъсване докъм 9.

Причината е, че някой от съседите ми разхожда кученцето си и когато то минава покрай дворове и балкони, затворените там любимци започват неистово да лаят.

Няма изключение от правилото - всеки Божи ден.

Знам, че някой ще каже, че нищо не разбирам, че кучето е голям приятел и дава топлина и радост на дома му. Знам, така е. Но защо заради това сърдечно увлечение на съседа си, трябва аз да се лишавам от сън всеки почивен ден?

Аз харесвам Вокално инструментална група ”Дийп Пърпъл”.

Намирам топлина и уют в песните им.

Как ще се приеме, ако всяка сутрин в 6:00 надувам две мощни тонколони на балкона с албума Burn, след това Perfect strangers, след това черния албум на Металика. И към 9 ч. ще спирам?

Неведнъж всеки от нас е бил свидетел как едричък домашен любимец тича добродушно към някое дете. Понякога детето се радва. А понякога изпада в истерия. Надава викове на ужас и реве.

Тогава отнякъде се обажда дебеличка, размъкната лелка, която с резки крясъци съветва любимеца си да идва при нея, а на 6-годишното дете обяснява, че „то не хапе”. Въпреки това, понякога „то” хапе...

Аз обичам животните. Гледал съм змии, гущери, скорпиони. Как ще приемете, ако докато Вашето дете си играе в парка, към него пропълзи еднометров смок.

Когато се разпищите (вие и детето), аз ще се провикна отдалеч, че смокът не е отровен и е безобиден като колана на гащите ви...

В белия свят, където твърдим че „България винаги е била”, за разхождане на куче без каишка се налага глоба. Има специални оградени площадки в парковете, където животните могат да бъдат пускани да тичат свободно. Това важи както за доберманите, така и за болонките.

Неведнъж всеки от нас е стъпвал в положено нежно на тротоара кучешко лайно. В белия свят, където живеят нормални хора, те събират лайната на любимците си в пликче и го хвърлят в близката кофа. А глобата за сране по тротоара е солена.

У нас живеят хора-кучета, които си хвърлят боклука през балкона. Добре, че не отглеждат слонове...

Едно време обичах да тичам в парка и да карам колело. Сега това е почти невъзможно, защото по всяко време към мен се затичва някой ръмжащ звяр с размер на глиган.

Пробвах да тичам с пистолет на кръста (газов – за читателите от ГДБОП), дори го използвах няколко пъти и се отказах - аз не съм командос и не ми е кеф да стрелям докато тичам.

Сега не тичам и не карам колело. Затова пък кучетата тичат на воля. Не знам дали карат колело...

Някой ще каже, че има отрова, пушка и високочестотен модулатор, който кара животното да се побърка от ужас.  Аз обаче съм нормален човек. Обичам животните. И докато някой не измисли уред, който да кара простаците да се побъркват от ужас, ще търпя кучетата им.

Въпреки че съвсем открито се нарушават правата на не-кучкарите, няма как те да се защитят, защото е прието, че са втора ръка хора. Нещо като непушачите.

Кучкарите са достатъчно голяма група и само заради това съвсем съзнателно си позволяват да тормозят другите.

А иначе повечето от тях ще ти проглушат ушите за свободата на личността... но няма да приемат змията Донка, която е тиха като риба, безвредна като мокра връв, практически не сере и е най-красивото Божие създание (след синеоката, която чете новини по ТВ7), да пълзи грациозно в двора на детската градина, под звуците на 120 dB хеви метал.

Аз и не бих ги подложил на това. Защото не съм като тях.

Видял съм доста свят. Бил съм в Ню Йорк, Париж, Копенхаген, Лондон... там има ред, глоби и служители, които глобяват.

Бил съм в Скопие, Куманово, Баку, Истанбул, Ниш, Букурещ... и там хората не стават жертва на хобитата на другите хора.

Не съм бил в косоварската столица Прищина и не знам как е. Предполагам обаче, че и там хората имат известно предимство.

Евентуално, ако в Прищина има циганска махала, може би там да е като в нашата Европейска столица - всеки може да издевателства над другите по начин, който му доставя радост.

Всъщност, приликата между София и циганската махала на Прищина е само една –„народът”.

Тоя изстрадал и мъдър народ,  който идва от селото в града и вместо от селянин да стане гражданин, упорито и методично превръща града в село.

Защото така се чувства по-уютно. В лайната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
0
 
! Отговори
анонимна преди 16 години
??? Видно е, че ти хлопа дъската!!! Учудвам се как изобщо си се добрала до компютъра, за да сътвориш тая простотия. Да беше казала нещо поне, не да сипеш нечленоръзделни фрази от които лъха просташки манталитет съчетан с младежки ентусиазъм и безсилие. Апропо...в училище учат ли ви къде, как и защо се употребяват едни странни за теб неща, които по-грамотните хора наричат пунктуационни значи?
206
0
 
0
 
! Отговори
usa преди 16 години
Много добра статия , браво на автора . За кучетата по софия са ми казвали приятели американци и това е първото нещо ,което забелязват в нашата столоца . Трябва да има правила и това е !!!1.кучето се разхожда само на каишка по постоянен контрол на собственика (глобата в САЩ е между 150 и 300 долара ако кучето тича свободно )2. за кучешките *** задължително се носи чантичка . А за това че кучетата лаят няма и няма да има закон защото те само това им е останало да правят , сте лаят ами По важното е да не се дразним взаимно в нашата малка България че сте трябва да се изселваме взаимно !!!
205
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Наистина жалко, че живеем в гето, но кучетата са един от най-малките ни проблеми!
204
0
 
0
 
! Отговори
koko преди 16 години
и аз обичам животните, но и с авторът съм съгласен. просто живеем в гето. това е. не е европа. и скоро няма да бъде. жалко.
203
0
 
0
 
! Отговори
Павлина преди 16 години
Здравейте на всички!Прочетох внимателно статията на уважаемия господин и поне половината от Вашите коментари. Господинът - автор явно е имал доста време да пише и "твори". В началото го съжалих - горкия човечец всяка сутрин не може да се наспи, но по-нататък останах меко казано учудена и дори обидена от това как разбирате ли всички гадни кучета и тяхните гадни стопани така са бръкнали в здравето му, че е отделил толкова време да напише тази нелепа и крайно несправедлива статия!Уважаеми Господине и всички Вие господа "граждани", които го поткрепяте, искам да Ви споделя няколко неща върху които да помъдрувате, ако желаете:1. Бездомните кучета ли са виновни, че се множат по софийските улици и живеят в мръсотия, а голяма част от тях в страдания от болести, *** и екземи или затова сме си виновни ние хората - кучкари или не?2. Господине като ходихте толкова много по чужбина защо не вземете да пишете за това защо в София няма установени площи за разходка на домашни любимци или ако има то хората не са запознати, че те съществуват? А и още нещо защо в градинки за разходка на кучета е пълно с пенсионери и майки с деца или някакви тичащи страхопъзльовци с газови пистолети, които псуват и плюят по собствениците и хвърлят отрови на животните, макар тези площи да са за кучетата?3. Интересен факт е също така, че хората които разхождат кучетата си в градинките пазят и не си хвърлят всички отпадаци където и както им падне, а горките майчици сеят навсякаде хартийки, фасчета, пемперси и тоалетни хартии, под които небрежно се подава това дето отрочето им го е яло преди няколко часа. Последното може да го проверите просто като отидете на място за деца и място за кучета.и 4) последно: Уважаеми Господине, най-вероятно дебелата лелка е много по-добра от Вас самия.
202
0
 
0
 
! Отговори
вдцс гдиь преди 16 години
човек, който не обича животни - НЕ Е СТОКА
201
0
 
0
 
! Отговори
Кучкар преди 16 години
Не смятам, че добре стопанисваните кучета са какъвто и да било проблем. Поводът заради, който хората си взимат куче е изцяло тяхно право и никой няма право да им се меси. Дори и дебелите лелки и те имат някаква причина да си вземат куче. Съгласен съм с това, че много хора не си стопанисват добре домашните любимци. И на мен веднъж една мъжка овчарка ми се хвърли на гърдите без да ме познава и стопанинът й ме гледаше като полезно изкопаемо без да вземе каквото и да било отношение. Но, кучето не беше виновно, а стопанинът. Въобще за всичко сме виновни ние хората. Не сме виновни само за кучешкия лай, който може да бъде и много по-малко. Какво ще кажете за "приятната електронна музика", която почва да се "лее" тъкмо когато сме си легнали от близките дискотеки и заведения. Но, младите трябва да се забавляват и не само те. А, какво ще кажете за идйотите, които надуват клаксона за щяло и нещяло. Или за дебелата мутра, която псува наляво и надясно и се движи на воля с БМВ-то си. Не приятелю! Не са ти виновни кучетата. Пробвал ли си с домашното си куче да минеш през центъра да "добре гледан" квартал и да те нападне хайка с кучета и това днес, вчера и всички дни преди това когато си минавал оттам. Е, ако не си го пробвал, нямаш много право да говориш и да наричаш държавата кучешка. Кучетата не са виновни. Виновни са хората, които са ги пуснали. Които са ги оставили бездомни. Виновни са онези, които не се грижат за бездомните кучета. Проблема не е само в бездомните кучета или в домашните любимци. Проблема е в простотията на хората. Те са онези, които си паркират колите на тротоарите. Те са онези, които си хвърлят буклиците навсякъде. Те са онези, които псуват наляво и надясно. Те са онези, които създват класите и социалното разделение. Те са тези,които се мразят и преебават като, че ли това им е целта в живота. Ако имаше куче щеше да видиш колко благодарни и почтителни животни са. Това го няма при хората. На един човек колкото повече му даваш толкова е по-недоволен. Не е така при животните и вчастност при кучетата. Може само да се учим от тях. Проблемът с кучешкия лай няма да се реши като влезем в Европейскися съюз, ще се реши когато се повдигне съзнанието на хората и спрат да си правят мръсно един на друг. Не обичам хеви метъл, но нямам нищо против да го слушам или да те оставя ти да го слушаш ако не пречиш на мен и на другите хора около мен. Ако спазваш все пак някакви децебели и часове, но така е с всичко. Просто се иска уважение и почитание. Както ти наричаш държавата кучешка. Така може да се нарече мутренска, корумпирана или държава на *** и проститутките, но това няма да реши проблема. Добре е само, че си започнал този дебат. Но докъде ли ще доведе той и какво ли полза ще има...
200
0
 
0
 
! Отговори
Цвете преди 16 години
Била съм в Париж няколко пъти за мое щастие , но знаете ли кое ме впечатли най-много когато отидох за първи път -те Шан-з -елизе, Триумфалната арка или Айфеловата кула- не това, а това ,че той е най- наак...ния град, който съм виждала.Там е пълно с пудели, разновидност на цвета-кайсиеви, и те са вероятно най- прехранените кучета на планетата.Улични кучета не видях, освен една овчарка на един клошар и тя като си направи голямата работа на тротоара, той си измъкна шишето от хартиеното пликче, но което го държеше, уви а..то в нея и го хвърли в кошчето.Около пуделите не съм видяла такава екологична дейност- те се водят обикновено от възрастни дами, на които явно им е абсолютно забранено навеждането по- ниско от масата, защото когато пуделите си вършат работата, те се правят ,че гледат витрините.За мен всичко е в хората , а не в кучетата- ние ги отглеждаме , а не те нас.А Парижкото метро , което се ползва само от хора, а не от кучета, вони като непочистван с векове писоар.Та къде са кучетата там?
199
0
 
0
 
! Отговори
съседа преди 16 години
До 182, 183 и т.н.: Нас не ни интересува вашата хармония с природата, нито сте вие тези, които ще ни учите на такава. Ние искаме спокойствие, което вие нарушавате. И мисля, че това е казано много ясно в статията, но вие сте толкова убедени в любовта на другите към вашите кучета, че не можете да проумеете как може някой да се възмущава от лай в 6:00. И изобщо не се опитвайте да изопачавате нещата - видите ли на него българската действителност му е е*ала майката и сега той се опитва да си го изкара на животните. Проблемът наистина не са кучетата, както някой по-долу е писал, а вие, които ги "водите", без да се съобразявате с останалите.
198
0
 
0
 
! Отговори
NoFear преди 16 години
Avtore-evala! Mn me nakefi stila ti! Bravo! Kazhi im go v ochite! shtoto i az se kefq na heavy i naistina bih iskal chesto puti da go natriq v shibanite krugli glavi na teq negri! Ei taka-7.39 sytrinta-volumeto na mah! Vashta kozha, ***! Vseki si nosi selqniqta v grada! Hora, napravete neshto za durzhavata - emigriraite!ai nazdrave
197
0
 
0
 
! Отговори
cherie преди 16 години
Проблемът ти не са кучетата на хората.Предполагам, че когато уличните кучета ти лаят на главата, въобще нямаш нищо против, нали?Ти си комплексиран от държавата, в която живееш, само дето е много лесно да разправяш какво си видял - ти си над тази действителност в БГ, нали?Като не ти изнася, отиди в цивилизован Бангладеш, кво толкоз.Там даже и чалга не са слушали :-П
196
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
to4no taka e , ako 4ovek se ygleda razbira 4e e istina, koito e nemurliv, bezodgovoren i prost e takuv sus vsi4ko, vklu4itelno i sus ku4eto si, lo6o e oba4e 4e ky4etata zprili4vat na stopanite si
195
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
problem sa horata deto ot vku6ti sa gi izgonili, i "psetata" poneje sa nedovolni i gladni, laqt i se subirat na glydnici za da izdebnat i "shryskat" nqkoi minyva4.... durjavata ima vina 4e nqma ka4estvqni priyti kudeto da se grijat za vsi4ki bezdomni jivotni, a ne da gi maltretirat i ybivat s lopati..
194
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Селяните били докарали кучетата в градовете.Ти ли, градска мишко, си върхът на живите същества? За теб, кучетата са просто ***, а селяните - олицитворение на всичко лошо.Ако познаваше повече селяни, щеше да знаеш, че кучето е най-необичаното животно на село. То не дава мляко, яйца и месо, не дърпа каруцата, ползата от него се изразява само в това да лае и съответно не заслужава повече от едно парче мухлясъл хляб или сурова царевица. Единици са хората, които изпитват някаква привързаност към собственото куче и се грижат добре за него.Кучетата в градовете се появиха най-вече в резултат на човешката безотговорност и бездушие. След като разберат, че да имаш куче в къщи, не е като да имаш рибки в аквариума, много хора просто изхвърлят животните на улицата. И никой не се сърди на подобни хора, а на кучетата, които сякаш са паднали от небето.Не можело "безпризорните ***" да нарушават човекото спокойствие. А сигурно може да се изтровят всички кучета, да им се тегли куршума или да се претрепят с чук, както до скоро правеха в някои изолатори в страната (и сигурно все още е така на някои места)?Поне в Европа, на където сме се запътили, имат по-други ценности.
193
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
абсолютно си прав авторе, селяните се надовлякоха по градовете и си домъкнаха и селянията - кучетата им на улицата, автомобилите им под прозорците, по тротоарите и в градинките, а децата ни - кучета ги яли.Аз предлагам на всеки природозащитник-кучезащитник да се дадат по 3-4 и повече бездомни кучета до изчерпването им окончателно-да им осигури условия, да ги плани и гледа и то без да пречи на съседите си-да видим тогава ще реват ли така за правата на "горките кучета"...
192
0
 
0
 
! Отговори
Dimi преди 16 години
"Защото така се чувства по-уютно. В ***." Когато живеем в нещо достатьчно дьлго време(независимо дали е хубаво или лошо) така свиква човек, че се чувства добре в него и ненормални работи като безпризорните кучета стават нещо нормално. Точно при животните е явен факта, че те си сьздават територии, а защо ние като хора(уж мислешти) не уважаваме тези един на друг. Не ме интересува какво казват природозаштитници или хуманистични теории, НЕ МОЖЕ безпризорни *** да смуштават живота и спокойствието на хората. Факт е, че го правят.
191
0
 
0
 
! Отговори
Свилен преди 16 години
Кучето намо проблем с теб, но ти имаш проблем със себе си, почини си.
190
0
 
0
 
! Отговори
Илиан преди 16 години
Това куче живее пред Сатиричния театар (Раковска и Стефан Караджа). Незнам кои го храни наблизо има ресторант HAPPY може и от там да му подхвърлят може и пазачите от тятара да му дават храна искам да попитам по какъв законен начин мога да го махна от улицата. Песа е доста големичък и се побърква нощно време да лае по всеки които преминава пред театъра. Мерси предварително за помоща.
189
0
 
0
 
! Отговори
А преди 16 години
към 188 Ами ако възпитаваш детето си да обича всички животни и то живее до шестата си година непрекъснато с много големи кучета. от никакво куче на света не се страхуваше. Докато на 6 год. слезе да играе пред блока и в игра на гоненица глутница кучета 7-8 го подгонват. Било е ужасно според нея наобиколено от 8 помияра по някъква щастлива случайност не са я изяли . Само са и раздърпали панталонките. Хора са минали и са я спасили. И до ден днешен санува кошмари , изпада в паника и ужас от улично куче. Домашните са друга тема , но уличните са бедствие. Съща както автора бих казала , ако по улицата пуснат змии , скорпиони какво ще направим всички , независимо кой ги обича.
188
0
 
0
 
! Отговори
alex преди 16 години
Намордникът е нужен и за доста хора - истерични и невъзпитани деца и техните родители. Има опасни породи кучета, не отричам. От 24 години гледам кучета, признавам, че ме е страх от питбули, и то защото масово ги използват за боеве, ако бъдат възпитани без агресия и те могат да бъдат нормални домашни любимци, На кучето ми му слагам намордник само ако пътува в някакъв транспорт и то не защото е опасно (немска овчарка), а защото трябва по закон, обаче никак не ми е приятно горкото да те тръшка като му запуша устата. За пояснение за некучкарите - кучетата обикновено дишат с отворена уста, та дали ще Ви бъде приятно на Вас по закон да Ви сложат щипка на носа???Не всички майки с деца изпадат в истерия, просто има такива, които възпитават децата си с любов към животните, има и други, който насаждат в тях идеята от бабите ни за глоямата лоша баба Меца и Кумчо Вълчо, които ядат лоши деца!!! Е това ако не е идиотщина!!!Скъпи майки и баби, ако продължавате да заплашвате децата си с тези приказни герои за най-малкото нещо (за да си изядат храната например), те ще отиват при кучетата с единствената мисъл да ги наранят, защото Вие ги учите , че кучетата са лоши животни! А кучето като всяко едно същество се защитава, т.е. хапе, но не хапе безпричинно.