Намерено поколение

Полският филм “Поколение’89” изследва първото поколение, израснало след промяната на строя
18 юни 2008 14:28,
Намерено поколение
Снимка: Полски културен център

На 18 юни от 18 ч в Лилавия салон на Чешки културен център ще се състои прожекция на документалния филм “Поколение’89”.

Тя се осъществява в рамките на цикъла “We, you, they on Wensday”, в който българската публика се запознава със съвременни документални кино-произведения.

Режисьорката на филма - Мария Змарз-Кочанович – лично ще представи творбата си, отличена със специална награда “Бронзов лайконик” на 43 Краковски филмов фестивал през 2003 г.

Филмът е портрет на т.нар. поколение на голямата промяна, първото, израснало в епохата на ІІІ Полска република.

Родени около 1968 г, през 1989 г. тези хора най-често са били студенти. Тук ги заварва промяната на строя и те напълно самостоятелно могат да избират какво да бъде тяхното бъдеще.

В центъра на вниманието на режисьорката е група варшавски интелигенти, някога студенти по история, преживяли заедно патриотичния унес и поколенчески терзания.

Мария Змарз-Кочанович е една от най-известните и талантливи полски режисьорки на документални филми.

Завършва живопис във вроцлавската Художествена академия и филмова режисура в Силезийския университет в Катовице през 1982 г. една година следва сценография във Варшава.

През 1999 г. води занятия в продължение на един семестър в университета в Бъфало (Media Study).

Снима предимно документални филми, но е и автор на телевизионни театри и игрални филми. Филмите й са награждавани на полски фестивали за документално кино.

Една от отличителните черти на филмите на Мария Змарз-Кочанович е социологическият поглед към действителността. Но това изобщо не значи, че в тях няма човешка топлина, хумор и доброжелателност - дори към най-отблъскващите сред герои й...

Входът за прожекцията е свободен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание