Кой ще грабне Златна палма...

Претендентите на 65-ото издание на международния кинофестивал
21 апр 2012 10:16, Петя Славова
0
Кой ще грабне Златна палма...
Председателят на кинофестивала в Кан Жил Жакоб и делегираният му директорТиери Фремо. Снимка: БТА

Филмите "Космополис" на канадския режисьор Дейвид Кроненбърг и "Любов" на австриеца Михаел Ханеке ще участват в надпреварата за "Златната палма" на 65-ия международен кинофестивал в Кан, предаде БТА.

Три филма на френски режисьори също са включени в конкурсната програма - "Все още нищо не сте видели" на 90-годишния Ален Рене, "Ръжда и кости" на Жак Одиар и "Holly Motors" на Лео Каракс.

Звездите от сагата "Здрач" Робърт Патинсън и Кристен Стюарт участват заедно във филма на бразилеца Валтер Салеш "По пътя", който също е сред претедентите за "Златната палма", както и "Отвъд хълмовете" на румънеца Кристиан Мунгиу.  Патинсън се е снимал и в "Космополис" на Кроненбърг.

В конкурсната програма са също "Кал" на Джеф Никълс, който миналата година събра много аплодисменти в Кан с филма си "Да намериш подслон", представен в Седмицата на критиката, "Вестникарче" на Лий Даниълс с участието на Зак Ефрън и Никол Кидман, "Ловът" на датчанина Томас Винтерберг, "Killing Them Softly" на Андрю Доминик с Брад Пит, "Lawless" на Джон Хилкоут с Шия Лабьоф и Джесика Частейн, която миналата година триумфира вотличения със "Златната палма" филм "Дървото на живота". Русия ще бъде представена с филма "В мъглата" на Сергей Лозница в конкурсната програма, предаде ИТАР-ТАСС. Селекцията е извършена измежду 1778 филма, поясни генералният директор на кинофорума Тиери Фремо.

Кидман участва и във филма на Филип Кауфман "Хемингуей и Гелхорн", който ще бъде представен извън конкурсната програма. Партнира й Клайв Оуен в ролята на писателя. В секцията Особен поглед в Кан ще бъде показан филмът "Антивирусен" с участието на сина на Дейвид Кроненбърг - Брандън.

Журито ще бъде председателствано от италианския режисьор Нани Морети.Водеща на церемониите по откриването и закриването на фестивала - на 16 и 27 май, ще бъде актрисата Беренис Бежо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари