Всеки си има "Тайни и лъжи"

Филмът – тази вечер по телевизия Bulgaria ON AIR
19 май 2017 17:07, Петя Славова
2
Всеки си има "Тайни и лъжи"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Всяко семейство има "Тайни и лъжи", а Майк Лий ще ни покаже какво се случва, когато те са дълго пазени. Историята във филмовия му хит от 1996 г. проследява случващото се с живущите в английско предградие неудачници.

Синтия е отдавна примирена със семплия си живот. Опитваща се да възстанови връзката с дъщеря си – вечно недоволстваща метачка на улиците, тя я отблъсква още повече от себе си с непрестанните си натяквания да внимава да не забременее. Дъщеря й Роксана само това и чака – да се скара с нея, за да забегне при гаджето, но всъщност не знае, че животът на майка й е низ от разочарования, затова че е отгледала сама по-малкия си брат (Тимоти Спол) и че е живяла години наред с дълбоко потискана лъжа - раждането на още едно бебе.

Майк Лий постепенно ни вмъква в усамотеността и на останалите персонажи, които таят своите тайни и трудно се примиряват с тях. Стигаме и до Хортес – изоставеното преди много години дете на Синтия, която дори не знае пола му, а още повече би се учудила, ако разбере, че е и чернокожо.

Лий не бърза да разкаже цялата драма на персонажите си. Прави го внимателно, показвайки емоциите, които ги разяждат отвътре, но и които ги провокират да не стоят на едно място и да действат.

Подходът на режисьора с актьорите е изключителен. Той ги оставя сами да изследват и изучават образите си, да им измислят биография, за да стоят на екрана автентични и истински.

Феноменално е изпълнението на Бренда Блетин в ролята на самотната Синтия, а Майк Лий улавя неувереността и страховете й и проследява какво може да накара един такъв образ да излезе от инертността, да се събуди за живот.

С респектиращо усърдие режисьорът съумява да предаде състрадателността от екрана, да трансформира отчаянието в надежда като даде шанс на двете новооткрити сестри да се намерят без очаквания и обременености.

Познавач на човешките търсения, Майк Лий обръща внимание на онези, не притежаващи нищо достойно за възпяване, а с това прави реверанс към обикновеността, значеща често много повече от всяка изключителност.

"Тайни и лъжи"  има редица престижни номинации и награди – през 1997 е номиниран в пет категории за "Оскар", печели "Златен глобус", две награди БАФТА и други отличия. В ролите ще видим още Филис Лоуган, Мариан Жан-Батист.

Може да го гледаме на 19 май от 22:10 часа по телевизия Bulgaria ON AIR 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
страхотен филм, Майк Лий е велик
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обичам този филм! Когато го гледах късно всяка вечер по една телевизия, ме увлече и ме плени , питах се сутрин - защо го гледам пак? Не знаех, че е толкова награждаван, не е задължително един филм да е награждаван, защото е хубав и обрано. Един проникващ поглед, наблюдаващ дълбоко в душата.Няма причини да се лъже, няма време, по-щастливи сме с истината!Не знам дали ще ви докосне. Повечето хора изпитват тревогите на лъжите и фалша. Самозалъгват се. Не живеят своя живот. Много добре изигран.