Антонио Бандерас ни води в "Алтамира"

Филмът - по телевизия Bulgaria ON AIR
Обновена: 30 май 2020 13:44 | 30 май 2020 13:44, Петя Славова
1
Антонио Бандерас ни води в "Алтамира"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Дълбоко в пещерата "Алтамира" ни повежда любопитството на аматьора-археолог Марселино де Саутуола (Антонио Бандерас). Неговите възгледи за това как е устроено човечеството следват наставленията на Дарвин. А те са в пълно противоречие с гледната точка на неговата благоверна и дълбоко религиозна съпруга.

Филмът е под режисурата на британеца Хю Хъдсън ("Огнените колесници", "Мечтах за Африка”) и разкрива тайната на скалните рисунки от палеолита в пещерата, намираща се в Кантабрия, Испания.

Биографията на Саутуола ни връща в 1879 г., за да ни покаже как археологът е стигнал до едно от най-важните открития на 19-ти век. Пещерата влиза в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Заедно с 9-годишната си дъщеря Мария героят дават своя принос в историята като пътят му съвсем не е лесен. Проучванията стартират няколко години по-рано, но чак през 1878 г. по време на Световното изложение в Париж Саутуола вижда изображения, представени като част от Късния палеолит и осъзнава какво е откритието му. Така то бива представено пред света, но му носи повече тъга, отколкото признание.

Хъдсън умело води зрителя към тази интересна и значима част от историята, сблъсквайки различните гледни точки за произхода на човека.

Колоритни пейзажи  сменят зелените хълмове със заснежени върхове и бреговете на Северна Испания, за да ни доближат до изкусно нарисуваните галопиращи бизони. Действието върви под изящния музикален съпровод на Марк Нопфлър (основателя на Dire Straits).

Хъдсън има доста документални филми зад гърба си, а този негов опит му съдейства за достоверността в "Алтамира".
В актьорския състав влизат още Рупърт Еверет, Голшифте Фарахани, Никълъс Фарел, Хенри Гудман, Пиер Нини, Клеман Сибони и Алегра Алън.

Гледайте "Алтамира" на 30 май от 23.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Северозападнал преди 3 години
А па бай ви Антон може да ви заведе в Алтимир, Врачанско!