Отбелязваме Денят на българското кино

Онлайн платформа позволява безплатни прожекции на родни филми
Обновена: 13 яну 2021 14:35 | 13 яну 2021 14:28, Петя Славова
1
Отбелязваме Денят на българското кино
Снимка: БГНЕС

На 13 януари отбелязваме Денят на българското кино. Именно тогава през 1915 г. в първото столично кино "Модерен театър" се е състояла публично първата премиера на първия български игрален филм "Българан е галант" на пионера на родното кино Васил Гендов.

Главните роли изпълняват Мара Липина, самият Гендов, който е режисьор и сценарист на филма, както и двама актьори от Народния театър. Операторът Гаетано заснема филма за 6 дни пред къщата на предприемача Димитър Съселов на ул. "Славянска" 9 в София. Пред тази къща за първи път се поставя снимачен филмов апарат за български игрален филм. Апаратът е система "Пате", купен на старо от Будапеща.

Сюжетът ни среща с бонвивана Българан, който разхождайки се из софийските улици среща млада дама и започва да я ухажва, купувайки й цветя.

Тя решава да даде добър урок на натрапника и му предлага да я придружи из пазара. Прави покупки и уж, че си е забравила парите - моли Българан да й даде назаем. Дамата води ухажора си в ресторант и за негова сметка поръчва напитки и закуски. След гощавката натоварва кавалера с пакетите и го повежда към дома си. По пътя среща своя съпруг и му предлага да хванат файтон, като освободят "носача". Двамата потеглят пред смаяния Българан, а за благодарност той получава монета бакшиш.

Самият филм не е съхранен на лента. Предполага се, че е загубен през 40-те години на 2-и век при бомбардировките над София по време на Втората световна война. Останали са едва 1-2 кадъра от него, предава БТА.

Самият празник започва да се отбелязва на тази дата през 2005 г. с постановление на Министерски съвет.

А самият празник ще бъде отбелязан необичайно, заради пандемията, съобщават от Министерството на културата. В една от големите онлайн платформи - Neterra.tv от 16.00 часа до 24.00 часа могат да се гледат безплатно 16 документални и 23 пълнометражни игрални български филми от последните години.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари