В сряда

Силвия Чолева, Стоян Терзиев и Веселина Сариева са в сряда. Как така "в какъв смисъл "в сряда""?
26 фев 2008 10:50,
В сряда
Снимка от мултимедийния диск „Стая за четене на поетичния цикъл ощ. Снимка: osht.net

След като се порадвахме на доста различни литературни четения в рамките на инициативата на издателство Жанет 45 "Срещи в сряда" през миналата година, тази седмица се откриват и срещите за 2008-ма.

На 27 февруари автори ще четат най-новите си книги паралелно в София и Пловдив.

В столицата на обичайното място за "Срещи в сряда" - Къща-музей „Иван Вазов" в 18:00 ч. ще се срещнем със Силвия Чолева и нейните последни издания - „Писма" & „Картички". За тях сме си говорили около авторското четене в Пловдив през октомври 2007.

Затова само ще припомним, че двете книги са свързани и според нас би трябвало да се консумират заедно.

Обединява ги любовното внимание към детайла като важна частица от тялото. И двете книги са лични за авторката и съдържат реални преживявания и части от мейли (епитафиите в "Писма"), които тя е пращала на своите приятели от различни точки по света ("Картички").

Също на 27 февруари, но в Пловдив (Културен център "Тракарт", 18.00 часа) ще четат двама местни съвременни автори, които също харесваме.

Книгите си в сряда ще представят Стоян Терзиев и Веселина Сариева.

Сънят на Пеперудата” е само втората книга на Стоян Терзиев, но все пак тя носи характера на антология. В нея са включени и стихове от първата му книга “Бяло хайку. Или по няколко думи на три реда”, т.е. тя представя най-доброто от написаното от автора до момента.

Чувственото хайку на автора е прекрасно, експресивно и дълбоко. Лапидарността и побирането на смисъл в него със сигурност ще се хареса на всички, уморени от прекалено много думи. Ще ви хареса и артистичният изглед на „Сънят на пеперудата”, постигнат благодарение на рисунките на Петър Кочевски.

И като стана дума за рисунки и артистизъм, в никакъв случай не пропускайте четенето на Веселина Сариева. Позната като млада и талатлива галеристка, тя ще представи другата си идентичност – тази на поетеса в стихосбирката си "Ощ".

Всъщност стихосбирка не е достатъчно определение на този проект, който интегрира поезия и визия, в който думите произтичат от видимото и едва после се опитват да го назовават.

В нея Веселина Сариева предлага и един нов модел на четене, онагледен в мултимедийния диск „Стая за четене на поетичния цикъл ощ”, придружаващ изданието. „Стаята” пряко свързва четенето със съвременните визуални изкуства и самата тя е пространствена миксмедия инсталация.

Силвия Чолева, Стоян Терзиев и Веселина Сариева са в сряда. Как така "в какъв смисъл "в сряда""? Нали се разбрахме вече!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание