Едно археологическо пътешествие, което ухае вкусно

Известният археолог проф. Николай Овчаров и кулинарът Ути Бъчваров в обща книга
24 апр 2012 10:24, Петя Славова
0
Едно археологическо пътешествие, което ухае вкусно
Снимка: Хермес

Двама пътешественици по душа и една обща история, разказана на два гласа събира известния като българския Индиана Джоунс - археолог и професор  - Николай Овчаров и кулинарът Ути Бъчваров в обща книга. „Пътешествие из страни на орли и замъци” може да намерим в книжарниците от 27 април.

Според издателите, четивото представлява едно археологическо пътешествие, което ухае вкусно. Ще се насладим на исторически и природни забележителности, а авторите ще ни покажат най-интересното от историята, културата и кулинарните традиции на Гърция, Албания, Черна гора, Косово и Далмация.

 „Българите тепърва откриват прекрасното Адриатическо крайбрежие и суровите прелести на планините в тези краища. И почти нищо не знаят за уникалните културни паметници, скрити в техните дебри“. - споделя проф. Овчаров.

Търсейки формулата за успеха на книгата – предвид факта, че има двама автори, – те се спират на една нестандартна форма. В духа на пътеписа проф. Овчаров разказва за пътешествието и запознава читателя с любопитни исторически факти, а Ути активно се включва със своите наблюдения, коментари и предложения за приготвяне на местните кулинарни изкушения. Допълнителен привкус добавят снимките от личните архиви на авторите.

Щурото пътуване започва през горещото лято на 2011 г. от разкопките на един от най-големите манастири на Второто българско царство – „Св. Равноапостоли Петър и Павел“ във Великo Търново. Двамата избират нестандартен маршрут през Перперикон, Златоград и Гърция, за да включат и прекрасната Черна гора с уникалното й Адриатическо крайбрежие и да стигнат до Албания. Двамата обикалят по 3-4 обекта дневно и за една седмица изминават близо 3000 км. Накрая се връщат в България през размирното Косово и Македония.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари