Из подземния свят на Амстердам с "Одеса Стар"

Новият смущаващ разказ на Херман Кох излиза у нас
Обновена: 27 юни 2017 14:06 | 27 юни 2017 13:55, Петя Славова
1
Из подземния свят на Амстердам с "Одеса Стар"
Снимка: Колибри

Един от най-добрите познавачи на тъмната страна на човека Херман Кох, познат у нас с "Вечерята" и "Уважаеми господин М.” напомня за себе си с един не по-малко смущаващ разказ, брилянтна кръстоска между семеен роман и трилър.

"Одеса Стар” ни запознава с Фред Морман, един мъж в тежка криза на средната възраст. Животът му е монотонен, професионалното му развитие буксува, а жена му и подрастващият му син отдавна са престанали да хранят респект към него.

Жилището му се намира в посредствен квартал, в стара сграда, която смърди на обор и кучешки изпражнения. Дните, в които е размишлявал над черните дупки и светлинните години, са отминали безвъзвратно.

Докато мечтае за черен джип чероки и нов кръг от приятели, Фред среща някогашния си съученик Макс Х, знаково име в подземния свят на Амстердам.

Макс има всичко, което Фред няма: лъскав автомобил, красиви жени и навъсен бодигард. И не на последно място възможността да пренася чрез кораба „Одеса стар” контрабандни стоки… По-нататък действието се завихря мощно и необратимо и кара читателя да отгръща страниците лакомо, докато не стигне до финала.

 Виден интелектуалец, телевизионен продуцент и актьор, Херман Кох се сдоби с титлата „най-превежданият холандски писател“ с излизането на романа „Вечерята“, който постигна световна популярност и наскоро беше екранизиран с участието на Ричард Гиър. Само в Европа от заглавието светкавично са продадени над 1 милион екземпляра.

Две години след "Вечерята“ се появява "Вила с басейн” – потресаващ сюжет, който осветлява тъмната страна на „нормалния” човек, фокусирайки се върху моралните норми, възприети от съвременното общество.

"Уважаеми господин М.“, който също е издаден у нас, е обсебваща история за един писател, двама тийнейджъри, изчезнал учител и една книга, свързала съдбите им завинаги.

"Одеса Стар” е поредно доказателство за майсторството на Херман Кох да обрисува човешки същества, чиято жестокост е скрита зад тънък воал от благоприличие. Романът идва у нас в превод на Мария Енчева.


1
Още по темата: Херман КохОдеса Стар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
have mercy преди 3 години
Аз като че ли наистина промених съдбата си,вместо удавник сега съм затворник