Книжният бранш с писмо до Борисов за намаляване на ДДС-то в сектора

Спадът заради извънредното положение е между 50 и 70%
12 май 2020 18:35, Петя Славова
9
Книжният бранш с писмо до Борисов за намаляване на ДДС-то в сектора
Снимка: БГНЕС

След като стана ясно, че  правителството може да намалят ДДС на книгите от 20% на 9%, така както и за ресторантьорския бранш от Асоциация "Българска книга" изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов.

В него специалистите обясняват, че с радост разбират, че книжния сектор е включен в предвидените правителствени мерки за намаляване на ДДС и отбелязват, че в период, в който държавата е в толкова дълбока криза, най-верният път за излизане от нея е чрез образование и култура. "Точно в този момент държавата показва къде са нейните приоритети. Затова от бранша настояват това предложение да бъде прието", пише в писмото.

Асоциация "Българска книга" е единствената национална организация в областта на книгоиздаването и книгоразпространението и обединява над 130 издателства и книготърговци, отговорни за над 90% от книжната продукция в България. Асоциацията настоява от над 10 години ставката на ДДС върху книгите да бъде намалена, съобразно съществуващите европейски практики.

Още по темата

Секторът е изключително тежко засегнат от извънредното положение, тъй като спадът в книжния сектор се оценява на между 50 и 70%. Причината е и, че голяма част от книжарниците бяха затворени, а отворените нямаха клиенти. Постоянно са получавали и сигнали от книгоиздатели, че нямат възможност да издават нови заглавия поради липса на средства.

"Това показва нуждата от спешни мерки за подпомагане на книжния сектор, като  намаляването на ДДС върху книгите ще е от решаващо значение за възстановяването му. - пише още в писмото - Намаляването на ДДС ставката ще направи книгите по-достъпни за по-голяма част от населението, която е силно засегната икономически от кризата.

Това е причината ние да настояваме за вземането на мерки, описани подробно и в писмото на Европейската федерация на книгоиздателите, изпратено до министрите на културата на ЕС и до еврокомисар Мария Габриел. От началото на кризата до момента извънредни мерки в подкрепа на книгоиздаването не са взети в България. Радваме се, че намаляването на ДДС върху книгата ще е първа стъпка, която да подпомогне книгоиздателския бранш и четенето в кризата.", отбелязват от Асоциацията.

В писмото те допълват, че книжният сектор включва и много творци на свободна практика, които също ще бъдат подпомогнати, когато секторът се възстанови от кризата.

"Намаляването на ставката на ДДС върху книгите ще има дългосрочен ефект върху цялата икономика - четящите нации имат по-успешни икономики.", отбелязват още от бранша.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Ташунко преди 1 месец
За "Винету" и други избрани произведения на Карл Май - 0%.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Книгите и сега не са скъпи. А цените им няма да паднат. Искат да приберат повече пари в джобовете си.
7
1
 
1
 
! Отговори
Баща преди 1 месец
Страхотно! В кръчмите с намалено ДДС, а за детските стоки дране. Памперси, адаптивно мляко, пюрета, сокчета, витсмини ... Евала
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
моите уважения към артистите.хотелиерите и барманите.но БЕЗ ХРАНА И ЛЕКАРСТВА не можехме от 13.03 без ресторанти.хотели.барове и театри можахме да живеем.ДДС само на храната и лекарствата щяха да подпомогнат потреблението на всеки българин
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако Му подарят книга, да гледат да е с меки бархетни корици и с картинки.

Хората престанаха да четат книги. Тиражи от 500 бройки през 90-те години се смятаха за подаръчни. Сега са масови. Народът предпочита интерактивното четене, т.е. коментарите под пълните с правописни грешки статии. Именно в тях, а не в книгите, намира израз народното недоволство.
4
1
 
7
 
! Отговори
Кои не са засегнати? преди 1 месец
Кои сектори не са засегнати?

Май само фармацефтите.
Защо не намалят ДДС-то на всички търговци?

Лекарствата са по-критични за хората от претоплените манджички на ресторантьорите.
Дрехите?
Услугите на водопродчици, електричари?

Защо и примерно програмистчетата дето правят сайтчета да не поискат намаляване на ДДС-то?

Глупава идея на Борисов - иска да спаси бизнеса на разни олигарси като например Пеевски.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според мен е редно да намали о ДДС на проститутките)чакайте малко 2 месеца не работиха и всички искат пачки и намаляне на ДДС по
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мутрите са по Важни! Нищо не е по важно!
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САМО НЕ ПОДАРЯВАЙТЕ КНИГА НА БАЙ БОЙКО - ДА СЕ ЧУДИ КАКВО ДА Я ПРАВИ.