"Айхман в Йерусалим" разкрива механизмите на нацистката машина

Книгата на Хана Аренд излиза в ново издание
23 апр 2021 09:42, Петя Славова
56
"Айхман в Йерусалим"  разкрива механизмите на нацистката машина
Снимка: ИК"Сиела"

"Айхман в Йерусалим" от Хана Аренд – една от най-влиятелните книги на XX век излиза в ново издание
Най-добрата теория за тоталитаризма и смразяваща историческа картина на Холокоста се появява отново след години отсъствие от книжарниците.

През 1961 г. "Ню Йоркър" поставят задачата на немско-американския политолог и философ от еврейски произход Хана Аренд да проследи процеса срещу нацисткия функционер Адолф Айхман в Йерусалим и да подготви поредица от репортажи за него. С отпечатването им в цялост като книга през 1963 г., допълнени със събитията след изпълнената смъртна присъда, той се превръща в една от най-важните и влиятелни книги на XX век.
По книжарниците след години отсъствие може да бъде открито новото преработено издание на "Айхман в Йерусалим" – може би най-доброто описание на механизмите на нацистката машина и смайваща историческа картина за трагедията на Холкоста.

В своята безмилостна хроника на злото Хана Аренд проследява отвличането на Адолф  Айхман, укриващ се в Аржентина, от израелските тайни служби в началото на 1960 г. и изправянето му пред съда в Йерусалим – акт, който разбунва духовете в целия свят.

В книгата не само са проследени всички юридически и политически етапи от процеса, но се поставят и основни екзистенциални въпроси за баналността на злото и колко лесно е човек да се превърне в съучастник в непростимо престъпление.

Базирана на протоколите от полицейския разпит на нацисткия идеолог,  безброй свидетелски показания, "правният материал" на обвинението, документите от заседанията, както и седемдесет страници ръкопис, чий¬то автор е самият Айхман, книгата представлява подробна и безпристрастна хроника на  най-черните страници от историята на миналия век. Както и описание на безпрецедентна възможност за жертвите на нацисткия терор да потърсят справедливост.

"Айхман в Йерусалим" не е просто разказ за Холокоста, въпреки че го описва по-детайлно от повечето други издания, посветено на тази тема. Не е и изследване на антисеметизма (макар читателят да разбира истинската причина за гонението на евреите през XX в.), не е само онтология на злото, нито пък биографична справка за едно от основните лица на нацистката идея. Преди всичко това е книга за „правосъдието в съвременния свят, изправено пред безпрецедентно явление”. Напомняне, че за злото отговорността се носи от всеки един от нас.

Преводът на български език е дело на проф. Тодор Танев, автор и на задълбочен предговор за значимостта на труда на Хана Аренд в изследването на най-зловещите страници от съвременната история.
 


56
Още от Книги
Ha cветло сме различни, но "В тъмното всички сме еднакви"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
А.Х. преди 3 седмици
На лъжата Холокост вече не вярват дори в Израел.*** я въртят тази лента за да смучат пари от целият свят.Всеки месец някой дългоноско се досеща как бил работил насила във фабриката на Опел и при много тежки условия.После ходи и ги съди.Така и Израел ходи и съди целия държави.Ревузионистите от доста време опровергаха тази гнусна лъжа,но не се пуска така лесно кокала.Six milions more!
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 13

Нямах представа, че по време на събитията в Унгария (1956 г.) и
Чехословакия (1967 г.) по улиците са били бесени хора-комунисти. Знаех само, че танкове са потушили тези въстания и че е в Унгария било стреляно по улиците, но срещу въстаниците, дори и когато са били придружавани от деца.
Сигурен ли си в това, което пишеш или само си чувал да се говори?
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Чичоо чичо, ако беше успял щяхме всички да караме БМВта и Мерцедеси. Нямаше да има ватенки и Ц.. еееех ех
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 3

Не че много ме вълнува какво е било преди 80г,но коя истина според теб е скрита. Че е имало лагери и прочие е ясно,че е имало. Забранили са да се отрича,за да не се повтори-ето защо. Може би се преувеличава единствено,че еврейте едва ли не са събирани в лагери само,за да ги избият. Според мен основната идея е била да ги използват като роби да строят нацистката инфраструктора без пари. Естествено искали са да ги и избиват,но е ставало предимно с ненужните. Слаби,недъгави,изтощени.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В западна Европа след войната,нацистите са продължавали да убиват хора,имали са тайна организация,може да съществува и до днес,кой знае!
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нацистите бягат през Швейцария,Италия,а също са подпомагани от католическата църква,много от тях заминават за латинска Америка,някои работят за ЦРУ, точно такъв нацист е организирал бунтовете в Чехословакия и Унгария 1968 година,били са убивани комунисти,граждани и обесвани по улиците, точно този нацист е бил най-озлобен,че преврата срещу Чехословакия и Унгария не е успял и дори се е скарал и крещял на американците и западните партньори.Доста нацисти са работили срещу западна и източна Европа!
12
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 3 седмици
Дрън дрън та пляс
11
2
 
11
 
! Отговори
Друго казва книгата преди 3 седмици
Юрген Граф. Холокауст. Измамата на столетието. Изд. "Жар-птица", 2001.
10
0
 
11
 
! Отговори
Преди няколко дена, преди 3 седмици
посреднощ даваха по телевизията уж-документалния филм "Нацистката убийствена магия".
Създателите на този филм защитават концепцията, че истинска наука правели евреите, а нацистите се занимавали само с езотерични учения и от такива позиции отричали истинската наука, обявявайки я за еврейска. Като че ли не са чували колко много германски военнопленници са останали живи само защото техният труд на висококвалифицирани специалисти - включително и учени, е бил използван
от САЩ и СССР. Супер наглост!
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дали е споменал за еврейския произход на Айхман в книгата?

Според легендата последните му думи преди да бъде екзекутиран били: "Голяма работа - един евреин по-малко".
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Проф. Тодор Танев е завършил езикова гимназия.
Дали е чел някой от трудовете на Юрген Граф? Впрочем, една от тези книги е преведена и на български език.
Но нашите професоря и други учЕни не обичат много да четат, те следват принципа на чукчата. "Чукча не читатель, чукча писатель" - така отговорил студент от племето чукчи, когато се явил на изпит по руска литература и било установено, че не е чел творби нито на Пушкин, нито на Гогол, нито Толстой или Достоевски.
Та и нашите учЕни така.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен

грешка! само казваме очеизвадното! а то е че не са ги събирали там да ги трепят...а ДА БАЧКАТ! кой мислиш е блъскал патрони, танкове, инфраструктура и така на татък....
6
0
 
11
 
! Отговори
Пишман професор преди 3 седмици
Предговор от проф. Тодор Танев?!
Това е същият "професор", който през 2015 г. изнесе открит урок пред гимназисти и заяви, че Ломоносов и Жолио Кюри не са постигнали нищо! Охули и проф. Златарски.
Бидейки министър на образованието от второто правителство на Б.Борисов,
същият този синковец професор застана зад "гениалното" предложение
да се използват думите "съвместно съжителство" вместо "османско владичество",
но когато се наложи да дава обяснения, подкрепи определението "робство"?!
5
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Малеее-колко тъ-паци има на овой бели свет! Нямало Холокост!? Нямало айзенц группе, нямало СС, Нямало концентр. лагери. Бе вие на кой свет ходите, бе !? В главата ви има пързалка, уви...
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Преводачът проф Танев и превъзнесеното слово за Хана - гнусна чупка в кръста.
Вече и малките деца знаят че никакви газови камери не е имало и никакво масово изтребление на евреи не е имало.
Тези книги помагаха на лъжците, но преди ерата на глобалната мрежа.
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само да питам нещо. Защо в много европейски държави е забранено под страх от затвор да "отричаш" Холокоста? Защо да се интересуваш по темата е също толкова забранено? Защо да търсиш истината или да я казваш е грях и пред кого? Ако всичко, което едни хора твърдят за Холокоста е истина, не би ли следвало всякакви изследвания да са позволени? Ясно е, че такива изследвания само биха потвърдили истината, на истината явно не е точно такава, каквато някои биха искали.
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Arbeit macht frei дългоноси гадове.... няма холокост! ама още не може да простите на чичи Ади че ви накара да работите, а...?!?! ::D :D :D
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сега няма нацизъм,трябва да слагаш гнусен п-рцал на лицето да те пази от вирус,или както каза Милен Цветков (лека му пръст),маските са за да мълчите!!