"Сънят на сезоните" – представление за слушане, вдъхновено от истински истории

Премиерата е на 29 октомври от 21.30 часа по "Христо Ботев"
Обновена: 27 окт 2021 15:14 | 27 окт 2021 12:06, Петя Славова
0
"Сънят на сезоните" – представление за слушане, вдъхновено от истински истории
Снимка: "Сънят на сезоните"

Представлението за слушане "Сънят на сезоните" ще има своята радиопремиера на 29 октомври от 21:30 ч. в предаването "Аларма" по програма "Христо Ботев" на Българското национално радио. След премиерата представлението ще може да бъде слушано онлайн в сайта "Сторник".

Автор на идеята и концепцията на "Сънят на сезоните" е актрисата Мануела Саркисян. Произведението е вдъхновено от житейски истории на възрастни хора, интервюирани през април тази година в 10 населени места - с. Климент и Каравелово в община Карлово, с. Гъбене, Враниловци, Драгановци и Яворец в община Габрово, с. Сухозем в община Калояново, в градовете Плачковци, Етрополе и София. Интервюиращ е Момчил Цонев - журналист, писател и създател на историческия сайт "Сторник".

В разговорите с възрастните хора екипът търси преломни моменти в живота, примери за извор на сила, смисъла зад появата на трудности, бушуващи чувства и преживявания. Така се събира огромен материал от лични разкази, дори споделени поетични и прозаични произведения, които стават вдъхновение при създаването на драматургичния текст на пиесата, чийто автор е Радослав Чичев - радиожурналист и писател.

В "Сънят на сезоните" има 5 главни действащи лица. В ролите влизат актьорите Маргарита Петрова, Веселин Петров и Мануела Саркисян, както и самият драматург Радослав Чичев и Василена Камбурова, която е само на 7 години. Музиката и звуковата среда в представлението са създадени от Александър Евтимов - Шаманчето и Александър Даниел. Художник на визията на материалите за произведението е Миглена Папазова.

Освен самото аудиопредставление, в сайта "Сторник" ще могат да бъдат гледани и документалните видеоинтервюта с възрастни хора. Сайтът е създаден именно, за да събира, дигитализира и популяризира лични, семейни, родови и селищни истории, както и народни обичаи, стари думи и песни и др.

Зад първоначалния импулс и мотивацията за проекта се крие силна връзка на екипа с възрастните родители и осъзнаването, че те често имат нужда просто да бъдат изслушани; да усетят, че има на кого да споделят опита, разказите и спомените си.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари