Георги Тенев ни разхожда между въображението и разума с "Атлантически експрес"

Героите - бежанците от Стария континент, загубили илюзиите си
17 май 2022 17:37, Петя Славова
0
Георги Тенев ни разхожда между въображението и разума с "Атлантически експрес"
Снимка: ИК "Колибри"

Излезе от печат новата книга на Георги Тенев - "Атлантически експрес". Роман предупреждение и провокация към въображението и разума. Оригиналното художествено решение на корицата е дело на Мила Янева-Табакова.

Атлантическият експрес напуска Европа по крехкия виадукт през океана. На борда са бежанците от Стария континент, загубили своите илюзии. Индустрията и науката са претърпели провал – животът е превърнат във форма за синтетично оцеляване.

Зад новата стена на изток се крие огромна и неясна заплаха… Апокалипсисът на Европа е неизбежен. В едно различно измерение корабът „Източник“, воден от самотна млада жена капитан, пресича галактика, различна от Млечния път.

Мисията е част от свръхпроект на високоразвита цивилизация, която търси нови планети и еволюционно безсмъртие. Въпросът е как ще се преплетат пътищата и съдбите на отминалите аналогови поколения и бъдещите хора хибриди. И дали тяхната среща ще бъде катастрофа, край или начало на времето. Научно-фантастичен, антиутопичен и смущаващо актуален, „Атлантически експрес” напомня, че литературата може да бъде страшна, когато очите й са обърнати навътре към човека и той се окаже най-голямата бездна. По-дълбока дори от междупланетната празнота.

Георги Тенев е роден през 1969 година в София. Завършва НГДЕК „Константин-Кирил Философ” и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, по-късно следва и във Виенския университет.

Автор е на романите „Партиен дом“ (Награда за български роман на годината на фондация „ВИК“, 2007), „Кристо и свободната любов“, „Господин М.“, „Български рози”, „Балкански ритуал“ и „Резиденцията”. С художествено майсторство се отличават и сборниците с разкази „Жената на писателя” и „Свещена светлина“. „Атлантически експрес” е още едно свидетелство за смелите и многообразни творчески търсения на автора.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари