Дядо Коледа по бански, с фенер или в сауна

Коледните традиции по света
Обновена: 28 дек 2015 15:53 | 25 дек 2015 15:06, Петя Славова
4

 В Сидни надуваем елен със сърф вдъхновява туристи за празника. Снимка: Reuters

 Милиони хора по света посрещат Рождество Христово. Желанието да се възпроизвежда раждането на Спасителя датира приблизително отпреди 2000 години. Според някои изследователи корените на този обичай се губят в най-дълбока древност.
 
Първите, при това сравнително скромни доказателства за пресъздаването на Рождество Христово са открити в катакомбата на Присцила в Рим от края на II век. А първият, който се заел да възпроизведе на живо яслата за нуждите на християнската религия, е св. Франциск Асизки през XIII век.
 
Австрия
 
По празниците в края на годината австрийците си подаряват прасенце - талисман, припомня АФП. Традицията се зародила преди много години, когато на заклета стара мома подарили истинско прасенце, украсено със сърце от позлатена хартия. След това тя си намерила съпруг. Оттогава се смята, че прасенцето носи късмет.
Днес в някои австрийски села на коледната трапеза се поднася мляко с ориз. В него е скрит цял бадем. Този, който го намери, получава за награда прасенце от бадемово тесто, за да му носи късмет.
Иначе прасенцето талисман, изработено от пластмаса, кадифе, калай и бронз, служи за украса на коледната елха. Понякога то приема формата и на коледен сладкиш, подправен с канела, карамфил и лимонова есенция.
Що се отнася до трапезата, на нея по традиция се поднасят шаран със сос от бира, хляб с джинджифил и понички.
 
Великобритания
 
Основното и задължително ястие в менюто е пуйката. Рецептите са много и в повечето случаи пуйката е пълнена. Всяка домакиня приготвя коледен пудинг, в който пъхва монета от шест пенса. Някои семейства предпочитат пая пред пудинга или пък маслени сладкиши от бадемово тесто с най-различни захаросани плодове. И разбира се, в менюто преди десерта е включена и знаменитата супа от костенурки.
В навечерието на Коледа и на следващия ден по улиците може да се видят многобройни карнавали и тайнствени пиеси, в които играят маскирани актьори. По стар езически обичай костюмите им са направени от дълги, широки ленти.Нарастването на деня също се празнува на Острова. По няколко начина: преплуване на река на 25 декември и лов на лисици на 26.
 
Холандия
 
От векове насам Синтерклас (Дядо Коледа) идва от Испания до средата на ноември. Всички, дори и кралицата, го посрещат на пристанището. Едва пристигнал, добрият старец тръгва да провери дали децата са послушни. Той разполага с три седмици - до 6 декември, за да прецени кой заслужава подарък и кой не. В деня на отпътуването му всички деца излизат на улицата, размахват знаменца, пишат му писма.... И всичко това при звъна на черковни камбани и оръдейни залпове. Приготвят се чифт обувки, пълни със сено и моркови за кончето на Дядо Коледа. Бисквити и бонбони, хвърлени в дворовете, предвещават минаването му през квартала. А постоянният му спътник е Черният Пиет - той носи подаръци за лошите деца.
Италия
 
На 24 декември италианците празнуват и Деня на дървото. Обичаите са много, но общото между тях е големият козунак, който служи за коледен сладкиш. Той се пази за постната вечеря на 24 декември и е предшестван от различни каши и риба (най-често змиорка). Традиционната пуйка се сервира на обяда на 25 декември.
Коледните пазари затварят вратите си с невероятно шествие на 5 януари вечерта, точно преди да си появи магьосницата Бефана, която раздава подаръците в по-голямата част на Италия. На непослушните деца се полага само по парченце въглен. Но то е захарно!
Испания
 
Коледа в Испания е предимно семеен празник. След 22 ч. на 24 декември всички ресторанти са затворени. Хората се прибират в къщи и чакат рождественската литургията в полунощ.
Угощението започва след това: моруна, кестени и пуйка в Южна Испания, бадемова супа и гъска - в Северна. Общото и на двете места е обилното ядене, полято с хубаво вино. Десертът е бадемов сладкиш с мед.
 
Германия
 
Приготовленията за Коледа започват още през ноември. Пешеходните зони и магазините са с пищна украса и светлини. В Германия Коледата е преди всичко семеен празник. Събира се цялото семейство. Младите отиват при старите, колкото и далече да живеят. Всички заедно сядат около богата трапеза, за да хапнат от традиционните немски специалитети - гъска с ябълки, прочутият щолен, който се прави поне месец преди това, както и други вкусни неща, твърди ТАСС.
 
Франция
 
В празничната коледна вечер около елхата се събира цялото семейство. На трапезата е сервирана прочутата френска пуйка с кестени, не липсват и различни изискани специалитети, закупени специално за случая - миди, охлюви, сьомга, гъши пастет. В Елзас - област, която през последните столетия е била част ту от Франция, ту от Германия, традицията гласи: печени кестени и греяно вино.
 
Аржентина
 
В Аржентина украсяват не елха, а вечно зелените дръвчета със сняг, направен от памук. На коледната вечеря цялото семейство се събира в лятната градина. Люто печено прасенце или късчета месо с чесън и твърдо сварени яйца са традиционните блюда на аржентинците.
Подаръците идват чак на 6 януари. Тогава малките деца оставят обувките си под коледното дърво или до леглото, за да може Дядо Коледа да пусне в тях много играчки и бонбони. В знак на благодарност пред вратата малчуганите оставят вода и сено за уморените елени.
 
Бразилия
 
Ако искате да видите Дядо Коледа по бански костюм, отидете в Бразилия. Горещините там не позволяват на добрия старец да се облече по-прилично.
В началото на декември всеки член от семейството избира "таен приятел". Роднините се събират на вечеря и след това всеки пише името си на малко листче. Хартийките са разбъркват и всеки взима по една - човекът, чието име е изтеглил, е неговият таен приятел. На 25 декември за тайния приятел има специален подарък.
 
Египет
 
В Египет Коледа се празнува на 7 януари. Обичай е по-заможните жени да приготвят риба и понички и да ги раздават на бедните. На коледната трапеза има супа, месо и ориз. Във всяка къща може да опитате и от специалните бисквити с формата на кръст, наречени кахк. Освен множеството играчки и какви ли не други подаръци децата получават задължително и комплект нови дрехи.
 
Индия
 
Коледният дух се усеща и в Индия, въпреки че християните там са малко. В южната част на страната хората имат обичай да украсяват къщите с малки газени лампички и да слагат разноцветни панделки на вратите.
На север пък всяка вечер в продължение на една седмица християните ходят на църква, където пеят коледни песни. Традиция е между къщите и по улиците да се палят големи картонени фенери. Не липсва и коледно дръвче. То е изящно украсено с играчки, гирлянди и манго или банани.
 
Китай
 
В Китай обикновено украсяват домовете си с огромни фенери, а коледното дръвче се нарича Дърво на светлината.
За китайските малчугани Дядо Коледа е Дин Че Лао Рен, което в превод означава "Старият Коледен човек". Той им носи подаръците едва в края на януари, когато е китайската Нова година.
Португалия
 
Португалците вярват, че в коледната нощ на гости идват душите на мъртвите роднини. Хората оставят на масата хляб и плодове, за да може починалите да си хапнат.
Коледните празници завършват на 6 януари, когато жените месят специален хляб и поставят дребна монета в него. Който намери паричката, трябва да почерпи цялото семейство и да плати следващата Коледна вечеря.
Гърция
 
Гръцките коледни и новогодишни традиции са особено тясно свързани с религията. Елхата се подрежда на 24 декември и се разваля 12 дни след това - точно след Йордановден или Фота, както го наричат гърците. На Бъдни вечер се яде постно - ошав, баница, щрудел, боб. В Гърция Коледа е семеен празник. Всички заедно отиват на църква, а на богато украсената трапеза сервират свинско, печена пуйка със зеле, баклава и други сладкиши. Подаръците се раздават на Нова година. Свети Василис е любимият светия на гръцките деца. Той е техният Дядо Коледа. В Гърция - страна със силни традиции в корабоплаването - коледната елха си съперничи с коледно корабче, отбелязва Франс прес. Декоративният плавателен съд се прави от хартия или дърво и се украсява с малки разноцветни лампички. Корабчето се поставя до входната врата на къщата или близо до камината. Носът му е обърнат към центъра на дома.
 
Традицията, свързана с коледното корабче, е по-разпространена на гръцките острови, но има последователи и в континенталната част на страната. От 1999 г. в центъра на Солун - втория по големина гръцки град - се издига огромна метална конструкция с формата на тримачтов кораб. В съседство до него е и градската коледна елха.
Според гръцки етнолози обаче коледното дръвче не трябва да бъде пренебрегвано. Има доказателства, че в антична Гърция около Нова година елините са използвали украсени клончета в домовете си. Те се срещат също през 5-и век, както и по време на Османската империя.
 
Финландия
 
Празнуването на Коледа в тази северна страна не започва със сядане около празнична трапеза, а с престой в сауната. Това е древна финландска традиция. В страната сауната е толкова популярна, че на население от 5 милиона души се падат 1,5 милиона сауни, в това число частни и дори мобилни. В град Ювяскюла дори беше открита първата сауна-бар в света.
 
Дания
 
Като типични представители на германските народи, жителите на Дания вярват в елфите, най-вече в палавия елф Нисе, който им помага в домакинството, но на Коледа е склонен към шеги. Ето защо, за да го омилостивят, семействата оставят на прага на дома купичка с оризов пудинг с канела.
Оризовият пудинг е и едно от най-важните ястия на трапезата в Дания. На 23 декември, когато започват коледните празници там, се похапва горещ оризов пудинг с бучка масло. На децата, които са участвали в подготовката за празниците, не им е позволено да виждат елхата до Бъдни вечер. След официалната вечеря (състояща се от патица или гъска, червено зеле и карамелизирани картофи), се поднася по-лек, студен вариант на оризов пудинг, гарниран със сметана и натрошени бадеми. Но това не е всичко Ц в някоя от порциите е скрит един цял бадем, а като награда късметлията получава шоколад.
На 25 декември - Коледа, по традиция семействата се събират на лек обяд от мезета и риба след като са похапнали домашно опечени кексчета за закуска. Вечерта се раздават подаръците и се пеят песни около коледната елха.
 
Норвегия
 
В Норвегия също вярват в съществуването на елфа Нисе, но тук той има визията на козел и е защитник на животните. Отново, за да го омилостивят в шегите, децата в Норвегия приготвят определен тип овесена каша за елфа. Децата очакват с нетърпение Коледа и по друга причина. В следобеда на Коледа те тръгват на обиколка по домовете, за да получат традиционните коледни домашни бисквитки "Санд Кагер". Преди това, заедно със семействата си, малчуганите са похапнали от официалния обяд - риба треска с картофи, овесена каша и сладкиши. А за възрастните има и коледен пунш.

4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снежанка ни е по интересна по бански
1
0
 
2
 
! Отговори
Агент Дейл Купър преди 5 години
Коледа без сняг е като филм без звук