Социалното изолиране - ефектно ли е за коронавируса?

Методът е ограничил смъртта от сериозни заболявания в миналото
10 мар 2020 13:30, Петя Славова
55
Социалното изолиране - ефектно ли е за коронавируса?
Снимка: БГНЕС

Покрай паниката от заразяване с коронавирус, се появяват въпроси като този: Дали социалното изолиране работи в подобна ситуация.

Социално дистанциращата карантина е древна практика, която е била изпробвана и тествана през вековете и е останала, защото работи.

Политическите лидери в демократичния свят се борят с труден балансиращ акт в стремежа си да овладеят коронавируса: кога да се задействат мерките като закриване на училища и отмяна на публични събирания, без да рискуват социални и икономически реакции?

Още по темата

Глобалните здравни експерти казват, че стъпките на Китай за поставяне под карантиня на градове и затваряне на училища и работни места забавят глобалното разпространение на коронавируса. Категоризирани като "социално изолиране", тези усилия дадоха ценно време, за да се подготвят и научат повече за болестта.

Но това дойде придружено от значителни икономически разходи в Китай, особено в провинция Хубей, откъдето произхожда вирусът и където фабриките и предприятията бяха затворени. Мерките бяха осъществени с относителната ефективност на еднопартийна държава и централно управлявана икономика.

Демокрациите от Япония до Франция биха могли да се опитат да следват примера на Китай. Вместо това, западните правителства обсъждат по-деликатните компромиси, които биха могли да ограничат предаването на вируса с по-малко социални и икономически разходи, съобщава БГНЕС.

Италия – най-тежко засегнатата държава извън Азия – в неделя постави под карантина около 17 милиона души в северните райони на страната, забранявайки на хората да влизат и да напускат градовете Милано, Венеция, Парма и голяма част от околността.

Въпреки заплахата от затвор за хора, за които бъде установено, че нарушават правилата, принудителното изпълнение изглежда небрежно. Влаковете продължаваха да отиват до централната гара на Милано в неделя, без контрол върху пътниците. Нямаше прекъсвания и при пътуването със самолет, като все още редовни полети излитаха и кацаха в Милано.

Във Великобритания, където броят на случаите е сравнително нисък, но постоянно се увеличава, правителството казва, че жителите също трябва да са готови за подобни мерки, ако разпространението на вируса се ускори.

"Те ще трябва да прибегнат до това, което може да изглежда като екстремни мерки, които могат да се отразят на населението", каза Сайръс Шапар, директор на Resolve to Save Lives, глобална организация за обществено здраве. "До момента това не е било правено в живота на повечето хора на земята."

Концепцията за социално дистанциране съществува от векове, но нейната полезност е засилена след забележително проучване през 2007 г. в сп. "Журнал на Американската медицинска асоциация" Journal of the American Medical Association, , което сравнява как 43 различни американски града са се справяли по време на испанската грипна пандемия от 1918 г.

Изследователите откриха, че действиято в началото като стъпки за поставяне на болни под карантина, закриване на училища и отмяна на публични събрания са свързани с по-малко смъртни случаи. Налагането на няколко мерки наведнъж също помогнало. Един от бавно реагиращите градове, Филаделфия, претърпя два пъти по-висока смъртност от Сейнт Луис, където служителите действали бързо.

„Социално дистанциращата карантина е древна практика, която е била изпробвана и тествана през вековете и е останала, защото работи“, каза Осман Дар, експерт по здравни системи в Chatham House, американски мозъчен тръст. „При неизвестен вирус или болест това е най-ефективното средство за прекъсване и забавяне на предаване на заразата.“

Приложено твърде късно, обаче, социалното дистанциране може да бъде неефективно. Вълна от закриване на училища в Мичиган в отговор на грипната пандемия от H1N1 през 2009 г. не успя да овладее разпространението на болестта, показва проучване от 2015 г. от изследователи от университетите в Мичиган и Северна Каролина. Вероятното обяснение, според авторите, е, че повечето училища са затворени в резултат на висок брой отсъствия, което предполага, че са действали само след като значителен брой персонал и ученици вече са се разболели.

Друго предизвикателство: Няма ясен консенсус за подходящия момент за започване със социалното дистанциране. „Предприемането на такава удобна мярка е много, много трудно“, казва Хауърд Маркъл, директор на Центъра за история на медицината в Университета на Мичиган, който ръководи проучването на 43-те градове и участва в проучванията на училищата в района. „Получавате информацията си, изоставяйки от разпространението на микроба с крачка или две. Рано е по-добре, но рискувате да го направите твърде рано, което ще струва много пари.”

Въпреки че е широко признато за ефективно от глобалните здравни експерти, когато социалното дистанциране се прилага достатъчно рано, ограничава смъртта от сериозни инфекциозни заболявания, по-малко ясно е дали то намалява общия брой случаи. Все пак простото разпространение на случаите в по-дълъг период – известно сред епидемиолозите като “изравняване на кривата” – е ценно, защото предотвратява появата на наплив на пациенти в клиники и болници.

„Надеждата е, че купувате време и изравнявате кривата, а най-голямата надежда е да намалите случаите“, каза д-р Маркел. „Не можем да кажем това определено в момента с коронавируса.“


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дошло е време разделно за ( не знам какъв израз да употребя ,та бъде безобиден ,но и справедливо точен )жителите на демократична България.Отнесете се с разбиране към истинската заплаха ,направете максимални усилия да бъдете отговорни и дисциплинирани ,доверете се максимално на правителството и специалистите който работят за справяне със ситуацията ,не се доверявайте на фалшиви новини ,измислени медий,политици от опозицията (когато оцелеем ще коментираме -защо)не търсете вина в никой .
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Италия процентът на жертвите е по-голям от в Китай - 6.2 процента, а в Китай е 3.88 процента. Дали е заради "много" мерки или заради разглезения "демократ", който си прави каквото си иска и не разбира правилно демокрацията - а тя е всички да са единни и да не застрашават другите. Хубаво е за месец всички, които могат да се изолират от излизане, за да спре заразата, преди да сме станали Италия, защото нашата здравна система знаем колко е зле и без това. Няма да се справи с натиска.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демокрацията беше ред, спазване на правилата, свободата свършва там, където започва свободата на другия... Единствено правилния начин е този, който приложи Китай, а сега следва и Италия. Но наште глупави лакомници са готови и месата си да изядат за пари! Най-лошото е, че ще се лекуват с нашите пари, дедовците изкукали, които сега решават съдбата на децата ни!
46
5
 
7
 
! Отговори
ДА преди 1 година
Сутринта по Нова,бегло хванах един ,който коментираше,че такава изолация като в Китай и Корея в демократична Европа е недопустима!Даже Италия се е престарала..Какво да каже човек!?От тая "демокрация" си патим!Само един ЗДРАВ режим ще ни оправи,никаква демокрация!
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Социалното изолиране - ефектно ли е за коронавируса?--------------------Въпроса е: Дали е възможно и приложимо при либерал-демокрацията в Европа и САЩ, (за арабите пък въобще да не говорим)?В Азия например, като изключим Китай и Сев. Карея, Демокрацията е доста относително и разтегнато понятие... от гледна точка на европееца!
44
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, което написа Григор Лилов за този вирус и то по данни на чужди агенции и свидетелски разкази на китайци в Ухан, китайски учени и журналисти, е повече от притеснително. Наричат болестта " белодробна чума". Истината е, че сме много бедни и с много посредствено ниво на здравеопазване, също и мнозинство от небрежни и неграмотни хора. Това е голям проблем.
43
4
 
7
 
! Отговори
Онзи преди 1 година
И с какво е по-лош Славчо чалгарЯ от Тиквун , Десо Радев , Дебелнян Лоевски , Импексова , сестра Галева , и другите пиявици седнали на народната трапеза ?
42
4
 
9
 
! Отговори
Ken преди 1 година
До Яким Вълев ДоневСлед 200 грама ракия всяка вечер, по-скоро ще ви хване цирозата.
41
9
 
18
 
! Отговори
7/8 crap преди 1 година
Случайно гледах снощи как Славчо Чалгаря ни убеждаваше че коронавируса не е нищо особено и Бойко Борисов нарочно всявал паника за да отклони вниманието от други проблеми. Прочетете в нета какво казва инталиански лекар че този вирус въобще не е като грип. Много по-опасен, силно заразен, заболелите в неговото отделение се увеличават много. На някои им преливат кръв обогатена с кислород защото не могат да дишат! Има го в yahoo news и в нета. Който знае английски може да прочете. Работата е зле.
40
6
 
9
 
! Отговори
Човека преди 1 година
Не ми пука въобще за вируса. Измивам си ръцете редовно грижа се за хигиената а ако ме хване вируса ще отида доброволно да ме вземат под карантина. Не съм толков глупав да заразявам и другите
39
1
 
8
 
! Отговори
чичо преди 1 година
Скоро нЕкои ще разберат, че богатите също плачат.
38
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки ден умират хора от инфаркт, инсулт или в катастрофи и те при всички случаи са в пъти повече от починалите от тъпия ви вирус.Спрете да всявате паника...по-интересно е защо го правите?Преди два дни ме изписаха от кардиологията и за трите дни в които лежах там знам за трима починали пациенти, но не от вирус. в отделението никой лекар не носи маска.Какво ви говори това? Какво искате всъщност, какво не ни казвате?
37
2
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
- Ако погребалните агенции, даетите по гробищата и гробарите спрат да работят, поради опасността от вируса - какво ще чини правителството тогазка?
36
2
 
19
 
! Отговори
АНТИ преди 1 година
Верно ли, хитрите евреи в Израел, поставяли всеки пристигнал турист на 14 дневна карантина ?
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако има вирус, то той е информационен., а "умишленото и целенасочено всяване на паника сред голяма група хора или цели държави, по определение Е ТЕРОРИЗЪМ".Кво праим сИга?
34
0
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ЛЕЛЯ МИ ИМАШЕ ДИАБЕТНО СТЪПАЛО И КАТО ПИЙНЕШЕ ПОВЕЧЕ ВИНО И РАКИЯ И СЕ ВЪЗПАЛЯВАШЕ. ТОВА ПОКАЗВА, ЧЕ АЛКОХОЛА НЕ ПОДПОМАГА ИМУННАТА СИСТЕМА А ТОЧНО ОБРАТНОТО!!!КОГАТО СИ БОЛЕН НЕ ПИЙ АЛКОХОЛ ИЗОБЩО !ПСЕВДО ДОКТОРИТЕ ДЕТО СЪВЕТВАТ ДА СЕ ПИЕ АЛКОХОЛ ПРИ ГРИП ОСВЕН ДА ВИ ЗАТРИЯТ ДРУГО НЯМА ДА СВЪРШАТ!
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ.
32
2
 
9
 
! Отговори
До журналистите преди 1 година
Абе четете и други сайтове и тогава задавайте глупави въпроси. Сърбия затваря границите си за определен кръг хора. Румъния затваря училищата до 22 март.
31
1
 
7
 
! Отговори
"Ефектно" преди 1 година
подходяща за нова рокля. Търсената от аФторката е "ефективно".
30
1
 
11
 
! Отговори
До Вие виждали преди 1 година
Явно не са, щом се прекратява ваканцията. Там сапуни няма, тоалетните се мият с маркучи и студена вода без дезинфектанти, по стените има ***, коридорите се мият с едни огромни парцали на дървени дръжки напоени с мр,,ъсна вода........