ООН призова за равен достъп до бъдещи ваксини

Световната организация с нова процедура за гласуване
22 апр 2020 02:00, Елка Василева
8
ООН призова за равен достъп до бъдещи ваксини
Снимка: архив, БГНЕС

Страните-членки на Общото събрание на ООН приеха резолюция, приканваща за "равен достъп" до бъдещи ваксини. Това стана чрез специална процедура, свързана с COVID-19, която им дава безпрецедентно право на вето в организацията, предаде Франс прес.

Незадължаващият текст, предложен от Мексико и приет с консенсус, предвижда "да се засили международното научно сътрудничество с цел победа над коронавируса и активизиране на сътрудничеството", включително с частния сектор.

Обичайно членките на Общото събрание нямат право на вето, което от самото създаване на организацията преди 75 години е привилегия на петте постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания.

Обичайно те приемат документите с консенсус, без гласуване или с мнозинство при електронно гласуване, или с тайни бюлетини в случай на избори.

Поради мерките за изолация Общото събрание разработи нова процедура за времето до края на май или края на юни, ако медицинските служби на ООН потвърдят препоръката си да се избягват дотогава всички физически събирания в централата в Ню Йорк.

Когато една страна приключи работата по даден проектодокумент, тя го предава на председателя на Общото събрание, който обявява "мълчаливо гласуване" с краен срок до няколко дни. Ако никоя членка не наруши мълчанието, текстът се смята за приет. В противен случай се отхвърля.

С други думи, всяка страна от ООН притежава "право на вето" върху текстовете на другите, потвърждават дипломати. Съответно носи и риска да бъде прикована на позорния стълб, ако единствена наруши мълчанието, коментира агенцията.

Новата процедура бе необходима на Общото събрание, за да продължи да приема неотложни документи, например одобрения на бюджети. Естествено, тя е насочена към консенсус и приемане на предложените текстове. Но въпреки това дава право на една страна да блокира цялата машина на ООН, отбелязва АФП, цитиран от БТА.

 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
Промяната на една абревиатура,не означава ,че се променя и съдържанието.ОН се превръща в ООН.Една световна говорилня,от която полза никаква няма.
6
1
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 2 месеца
Мексико ще си плати за стената като купи ваксини за безвреден вирус и го рекламира.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 5

А какво очакваш да направят? Да вземат световната власт и да управляват с декрети? А това, че не им обръщат внимание на резолюциите, е друг въпрос. СЗО-то, което сега го плюят, също бяха предупредили преди година-две за вероятността от световна пандемия. Някой да е предприел нещо тогава? Всеки си гледа кефа, а като стане напечено, експертните организации са му виновни.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ООН-то се побърка от нищоправене. И аз със същият успех равен на техния мога да изляза с резолюция, която да приканва някой си за нещо си и със същия успех никой няма да ми обърне внимание.
3
3
 
5
 
! Отговори
Фелдмаршал Екс преди 2 месеца
Здравейте приятели, аз съм главнокомандващ въоръжените сили на Млечения път. Преди няколко месеца Mothman избяга от затвора на Плутон и сее разруха из галактиката. Той е виновен за коронавируса на Земята. Аз и моя подчинен землянин Илон Мъск го търсим да го заловим, не се тревожете, ще го хванем.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Все едно, че се бием по улицата за ваксини ...
Тези блъфове не остаряха ли?
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали няма още ваксина бе.