Как ще изглежда пътуването ни след края на коронавируса?

Трябва да се подготвим за някои крайни мерки
4 май 2020 07:10, Нели Христова
34
Как ще изглежда пътуването ни след края на коронавируса?
Снимка: БГНЕС

Може би няма човек, който да не си задава въпроса, кога отново ще тръгнем на път. Но едва ли пътуването по света ще е същото, както преди. Навярно шезлонгите ни на морето ще са разделени с пелексиглас, а още преди да стигнем до там, на летището ще ни бъде направен кръвен тест и ще бъдем напръскани с дезинфектант. Може би ви звучи крайно, но това са истински мерки, които туристическите фирми са готови да приемат, за да ви накарат да се чувствате в безопасност в света след COVID-19. 

Все още е трудно да се каже с точност кога ще започнем да пътуваме отново - Аржентина е забранила международните полети до септември, а Борис Джонсън предупреди британците, че не бива да си резервират почивки на морето това лято.

И все пак, ето как ще се промени начинът ни на пътуване след пандемията:

Летището

Много летища вече са въвели мерки за справяне със заразата, като те се подчиняват на препоръките от правителството - разстояние между пътниците, което е поне два метра, освен ако не става дума за членовете на едно семейство, както и дезинфектанти за ръце, разположени навсякъде из сградата. В САЩ хората на летищата трябва да си мият ръцете в продължение на 20 секунди преди и след проверката за сигурност.

На летищата в Хонконг пък има машини, които пръскат цялото тяло на пътниците с дезинфектант, който убива бактериите и вирусите за 40 секунди. То, също така, изпитва роботи, които чистят коридорите с ултравиолетова светлина, която убива COVID-19. Естествено, на повечето летища присъства и най-простата мярка - плакати, които показват нужните предпазни мерки, както и начинът, по който да се движат из сградата.

Още в началото на кризата се въведоха термо камери, които да засичат температурата на пътниците, ала според много експерти, те нямат ефект, тъй като повечето хора карат вируса без симптоми, пишат от BBC. Някои авиокомпании стигат и по-далеч - Emirates, предлагат бърз кръвен тест на летището в Дубай, който може да е готов до 10 мин. От днес пътниците във Виена също предлагат подобна услуга, за да се избегне 14-дневната карантина. Техният тест обаче е PCR и отнема няколко часа. Цената му е 190 евро.

Новите мерки ще доведат и до неудобство - навярно времето, което ще ни отнеме за да преминем през проверката, ще се увеличи.

В самолета

За жалост ще трябва да забравим за красивите усмивки на стюардите, тъй като няма да ги виждаме заради предпазните маски, които те ще са задължени да носят. Всички пътници също ще носят маски, а преди полета, авиокомпанията ще се е погрижила всички седалки да са стриктно дезинфекцирани. И тук има крайни мерки - авиолиниите в Корея обмислят екипите им да са в защитни костюми.

Една от общите мерки, които се предвиждат, е авиокомпаниите да не продават всички седалки в самолета. Но според много експерти, това ще доведе до покачване на цените и ще ни върне във времената, в които полет от Париж  до Ница за 1000 евро. 

Когато пристигнете на желаната дестинация

Сигурно си мечтаете за почивка на някой италиански плаж. Е, тогава се прегответе да се лутате из прегради от плексиглас, докато търсите подходящата сянка. Италианското правителство вече дори е направило скици на тази идея и я обмисля наистина сериозно. Хотелите пък може да отворят, но без да допускат хора до басейните си или спа центровете си. Ресторантите също търсят начин да посрещнат туристи, разполагайки масите си на по-голямо разстояние.

Португалската верига хотели, Vila Gale, заяви, че се е "запасила със средства за дезинфекция на ръцете" и "съставя ала карт менюта за да заменибюфетите". Николаос Сипсас, професор по медицина в Атина, е съгласен, че храненето на шведска маса е изложено на риск, заедно с общото ползване на басейни, барове и плажове.

"Според мен гръцките плажове ще са слабо населени или с други думи - ще има къпещи се, но те няма да са близо един до друг. Няма да видим феномена на организираните плажове с кърпи непосредствено един до друг", казва той. Други страни предвиждат "туристически коридори", за държавите, които са най-малко засегнати от COVID-19. Така Хърватия предвижда специален достъп за туристите от Чехия и Словакия до плажовете.

 


 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
0
 
! Отговори
До 26 преди 3 години
А КАКВО значи кръчмарско възпитание и комунистическо мислене,ако моежте кажете..?
25
0
 
4
 
! Отговори
Как ще изглежда ,ли? преди 3 години
АМИ СЪС ЗНАЧИТЕЛНО ПО-МАЛКО ДОВЕРИЕ ПОМЕЖДУ ХОРАТА....И ПОВЕЧЕ ГРИЖИ ЗА СЕБЕ СИ!ПРОСТО ЩЕ ОТПАДНЕ СТАДНОТО КОМУНИСТИЧЕСКО МИСЛЕНЕ И НАЧИН НА ЖИВОТ, СЪПРОВОДЕН С "КРЪЧМАРСКОТО ВЪЗПИТАНИЕ"!ПЕРСПЕКТИВАТА Е ПОВЕЧЕ ОТ ДОБРА...!
24
2
 
8
 
! Отговори
Pen преди 3 години
*** стига сте облъчвали хората с глупости.
23
1
 
8
 
! Отговори
. преди 3 години
Стига с тия глупости, за Бога... Дори това да е перфектния вариант за вашите господари, това няма да стане!
22
0
 
1
 
! Отговори
korona преди 3 години
До макАбсолютно вярно!!!!Но те ще бъдат първи когато се появи ваксина.
21
0
 
1
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Щвecтak, ти природно ли си толкова npocтo или го тренираш усилено???
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пътуването ще изглежда пак като пътуване.Предполагам...Явно мисирките имат други идеи.
19
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самолетите и без това трябва да се намалят, не виждам нещо лошо Париж-Ница да стане и 1500 евра. С тия самолети се прекали в последните 15 години. Ще се поизчисти и атмосферата.
18
2
 
2
 
! Отговори
Ангел-кува преди 3 години
инклузиво умре и то за дълго.За напред ке се тарсиат вили и домове а инклузиво там всеки ке си направи.Урааааааааааааа
17
0
 
7
 
! Отговори
до 15 преди 3 години
Ти от кои се самоопределяш? От марсианците?
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То пътуването ще го нагласим ние.Нека първо да дойде края, че нещо не му виждам края.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди да стигнат до плажа дали ще "отлежават" 14 дни в карантина, защото с това пътуването се обезмисля?
14
15
 
12
 
! Отговори
мак преди 3 години
Простия българин е радостен, има си нова тема на разделение и омраза. Едните, които "вярват" във вируса са ***, страхливци, бъзливци , стари, смешни и болни. Другите, за тях вирус нема, те са смели, умни, позитивни, визионери, красиви, и най-голямото им бунтарство е да седнат в кръчмата. Това е, човека го е казал "тъмен балкански субект"...
13
2
 
3
 
! Отговори
До умните преди 3 години
До АнонименДа, някои напълно ще забравят всичко, пряк и преносен смисъл. А кой е глупав, това е относително понятие, нали?
12
1
 
10
 
! Отговори
ира преди 3 години
До НЕКОЙТова че ти не си спомняш за СПИНа , не означава че го няма. Не означава че не са страдали хора с години. Това че в твоя квартал няма ебола, не изтрива болестта. Каква глупост и човекомразие.
11
6
 
13
 
! Отговори
До некой преди 3 години
До НЕКОЙТи си истински българин-бодряк: това било "вирусче", нямало спин, нямало грип...Няма къде, скъпи? Много безапелационно ти е ясно всичко. Ти си сключил сделка с бог? Е, малка новина, нещата не са същите. А, забравих че за тебе Тръмп е "бай Тръмп"
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още една *** чужда статия преведена от пионките "журналисти" от днес за да "образоват" читателите по глобалисткото манифесто.
9
4
 
20
 
! Отговори
сигурно преди 3 години
Със самолети ще пътуват само тези ,които са свързани с работа в чужбина ! Екскурзиите и почивките ще намалеят на 90% ,А хората в Европа ще ходят с колите си !!
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще бъдат скъпи, когато се възобновят това е сигурно.
7
2
 
11
 
! Отговори
Гларус преди 3 години
Не намерих къде е моето място на плажа?