Да не се спазва дистанция е безотговорно, смята проф. Габровски

България взе мерки навреме
Обновена: 15 май 2020 21:02 | 15 май 2020 21:00,
43

Още по темата
“Много важно беше, когато нямахме информация какво предстои, да сме готови с повече болници, в които да бъдат настанявани болни от COVID-19. Ако броят се задържи по този начин, то няма смисъл толкова болници да са в готовност. За цялата световна научна общност този вирус продължава да крие твърде много загадки. Ако сега изведнъж дистанцията изчезне, няма на какво да разчитаме освен на късмета си. Прави впечатление, че една група хора демонстративно пренебрегват правилата, това е безотговорност.”, каза за "Денят ON AIR" зам-директорът на "Пирогов" проф. Николай Габровски.
Още по темата
  

По думите му едно инфекциозно заболяване следва да се лекува в инфекциозно отделение или болници. Плановете са били разумни, а болница "Пирогов" както обикновено е изпълнила своя дълг към гражданите и е създала високо ниво на сигурност.

"Доста сложен въпрос е дали всички постъпващи в болницата трябва да имат PCR тест, но това струва пари, когато се прави на много пациенти. Този тест е най-надежден засега, макар и след направен такъв да не е сигурно, че той ще се позитивира, ако болният е носител  на COVID-19 трети или четвърти ден", посочи лекарят за Bulgaria ON AIR.

Проф. Габровски припомни, че лекарската професия е изложена на риск навсякъде.

"Разликата е в страните, които рано взеха мерки и тези, които се забавиха. За щастие България, с взетите мерки навреме, се движи в рамките на 10-11% заболели медици. Някои от тях не са се заразили обаче в болницата. Маските поскъпнаха от 4-5 стотинки за брой до 1 лев на едро, но този период беше преодолян. Усещането за сигурност не е много правилно да го има, трябва да спазваме дистанция и висока лична хигиена", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професорът е прав.Него ще слушам, много ясно, защото той е вътре в нещата.Не ме интересува мнението на мрънкалниците.Те няма да ме лекуват, ако се разболея.Те няма да гледат семейството ми, ако болестта ми е с фатален край.И още нещо. Колщото повече протестират, толкова повече стават привържениците на демокрацията.Няма го вече червеният терор с концлагерите
28
7
 
5
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
"Много хора ще измрат. Яко ще измрат"ген-майор проф д-р Венци Мутафчийски, дмн, директор на ВМА, н-к на НОЩ:D:D:DИ този психически нестабилен човек ни го туриха да ни "спасява"!!! Нищо чудно, че държавате е съсипана и хората умират от ужас.
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" добро утро толупи. Какви са данните"- общо 150. -60 макс, другите, другаде. - ъъъ как- Е, какво да пратя на М???? 60 макс! - слушам!
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След ерата Мутафчийски, сега Ананиев ще разпорежда.От десетия етаж не виждат ли какво става на кота 0? На кота минус 1, 2, 3
25
7
 
2
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 3 години
Чия позиция защитава този господин?!С нелепиците,които дрънка застрашава и подронва авторитета на партия ГЕРБ.Българите са древен и интелигентен народ,който трудно може да бъде подведен от никому неизвестния индивид,без авторитет и позиции във властта!Слава на ГЕРБ!
24
3
 
2
 
! Отговори
Ъ преди 3 години
Празнодумие, професоре. Недостойно
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 24Щаба ги остави те са ВИП. Маска ще носиш цяло лято. И Народа де. Един жокер даже давам. Климатиците и вентилациите се спират. С маска и без климатик в магазина или мола и заведение и т н
22
0
 
4
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
Е, ти са ше каеш и да не си показвам носа от маската и да дишам въглероден двуокис на 30+ градуса... Иска ми се да видя как някой от Щаба се качва в нажежения трамвай с маска или слиза да си зарежда колата с маска в горещ летен ден.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По скоро свикнаха с неадекватните мерки.Вадят се омачкани маски от всякакви джобове, непрани от месец. Влезеш ли, маай маската. Забележете колко излизат със свалени или прибрани маски.
20
1
 
6
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
В България вече всички спазват дистанция и носят маски като се наредят на опашка. И то откакто щабът престана с постоянното дървене и заплахи.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Теста струвал пари. Естествено че струва.Аз примерно 20 г плащам здравни осигуровки. Да съм жив и здрав, не ми се е налагало да ходя по доктори. Е, за20 г един тест не съм ли си изплатил?
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауАми, те видят ли титлата "професор" и отвътре така им идва да покажат гьонсуратлък, зер иначе байганьовското в тях не е с начесана краста.
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 15 мин. тумба абитуриенти под прозорците ми: крещят, прегръщат се... За какви мерки и дистанция говрим въобще. Властта тотално е изпуснала положението, Господ да ни е на помощ.
16
1
 
1
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Ямболски цървулМи с нещо си докачил цедката!
15
4
 
7
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Ей, Габровски ти от кога стана вирусолог бе? Що не си коментираш неврохирургията? Колко хора си уморил, я кажи на обществото? Кажи и как си станал заместник - директор и си в УС НА БЛС? А ти отговорен ли си? Или ти отговорен, а другите безотговорни.*** си ти, Габровски и *** ще си останеш!
14
1
 
6
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Надявам се под тази безсмислена статия да видя много сериозни и ангажиращи коментари! Щото аз съм пас!
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това с фитнесите и МОЛОВЕТЕ ми дойде много..на фитнеса пръхтят и се потят.в МОЛ а влизат хиляди и пипат навсякъде и климатикът разнася.разнася..защо УНИВЕРСИТЕТИТЕ не работят?
12
0
 
8
 
! Отговори
Маските преди 3 години
Маските никога не са били по 3-4 ст.Бяха по 20ст на дребно преди кризата.
11
0
 
5
 
! Отговори
Я преди 3 години
Кажи със Соломон Паси какво сте се наговорили. Продажници меко казано.
10
4
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
хаха 101 *** го заплюха от .. строежа :D Дънинг-Крюгера не е шега работа, ей ..