Нищо не е приключило, коронавирусът е сред нас повече от всякога

Директорът на ECDC, Андреа Амон, със специално интервю за COVID-19
Обновена: 21 май 2020 19:07 | 21 май 2020 19:00, Нели Христова
113
Нищо не е приключило, коронавирусът е сред нас повече от всякога
Снимка: БГНЕС

Европа започва да отпуска мерките. В някои страни това се случва предпазливо, в други - рязко, а в трети дори е немислимо, но въпреки това се случва. Но според Андреа Амон, директор на Еропейската агенция за контрол и превенция на заразите, всички трябва да са готови за втора вълна. А тя не е толкова далеч, колкото си мислим.

"Въпросът е кога и колко ще е голяма", казва Амон в специално интервю за The Guardian.

Учените по цял свят се затрудняват да предвидят какъв ще е ходът на пандемията. Някои лидери в Европа дават празни обещания и уверения, които често се различават с мненията на епидемиолозите, чиито думи все едно ни заливат като кофа със студена вода, за да осъзнаем, че все още кризата не е приключила. Към тях се причислява и Андреа Амон. Преди да заеме сегашния си пост тя е съветник на германското правителство.

"Когато се вгледаме в характеристиките на вируса и в данните, които се публикуват от различните страни за имунитета на обществото,  той далеч не е впечатляващ - между 2% и 14%, което оставя 85% - 90% от хората незащитени, осъзнаваме, че вирусът е сред нас и циркулира много по-интензивно, отколкото през януари и февруари. Не искам да звуча все едно предсказвам Деня на страшния съд, но трябва да сме реалистични. Сега не е времето да сме напълно спокойни", категоричен е експертът.

Заразените намаляват, но това не означава, че COVID-19 изчезва.

По-рано този месец бившата лекарка, която е преминала пред различни нива на здравната бюрокрация, за да се издигне до директор на Европейската агенция за контрол и превенция на болестите, заяви, че почти всички държави в ЕС, без Полша, са преминали пика на заразата. Така се започна с разхлабването на мерките в съюза, както казахме, някъде - предпазливо. Някъде, както във Великобритания, където Борис Джонсън бързо промени стратегията си от "останете вкъщи" в "бъдете внимателни", вдигането на мерките е напълно безотговорно.

Работата на Амон е да намали щетите и да усети по-рано от всички останали, кога заразата забързва хода си. Тя настоява, че опустошителната втора вълна не е неизбежна, ако всички спазват правилата за социална дистанция. Но това, което вижда, е притеснително сваляне на гарда от страна на обществото.

"Сега, когато броят на инфекциите започва да намалява, хората започват да си мислят, че всичко е приключило. Но не е е. Далеч сме от този етап", казва Амон.

Амон разказва, че едва в края на януари е станало ясно, че новият коронавирус, причиняващ смърт в Ухан, може да се предава от човек на човек. Когато се установило колко заразен е вирусът, на 26 януари ECDC посъветвало европейските държави да подсилят здравните си системи. Страхът, че те няма да издържат под натиска на COVID-19 се появил още тогава. Малко по-късно именно такъв е сценарият в Ломбардия.

"Настоявахме плановете да бъдат променени. И най-вече - болниците да са по-подготвени не само с повече свободни легла, но и повече места за интензивна грижа. Но това, което се случи, бе, че държавите подцениха колко бързо се задава опасността. А разликата щеше да е съществена, ако всички бяха осигурили легла две седмици по-рано, а не два дни по-рано", казва Амон.

По-думите й, повратната точна в разпространението на коронавируса в Европа е завръщането на онези, които са били на ски в Алпите в края на март.

"Тогава видяхме нови случаи в цяла Европа, а повечето от тях са били на ски в Алпите, в Италия, в Австрия. Както знаете, това са места, където има много хора. Качвате се в тези малки хижи в планината, а те са претъпкани - това е префектното място, където да се разпространи вируса. Напълно сигурна съм, че това е допринесло за плъзването му из Европа", категорична е Амон.

Тогава дойде и блокирането на държавите. "Хората ми казваха: "Погледни Ухан,това няма да е възможно в Европа." Но точно това се случи в тук - а блокадите, затварянето на бизнеси, спирането на полети, бързо започна да лази по нервите на европейците.

Докторката споделя, че ако мерките бяха въведени малко по-рано, то ситуацията можеше да е много по-различна. "Но това бе толкова отвъд нашия опит, че се наложи ситуацията в Италия да се влоши, за да осъзнаем, че подобни мерки са нужни", казва тя.

Според нея борбата с коронавируса ще е дълга.

"Не мога да ви кажа дали ще остане тук завинаги, но съм сигурна, че няма да си отиде толкова бързо. Вирусът се адаптира добре към хората. Тя все още не си е резрвирала почивка през лятото. Не е и сигурна, че ще го направи. Но предупреждава, че онези, които са решили да рискуват, може би ще  останат разочаровани.

"Нещата няма да стоят така, както миналото лято. На този етап не можем просто да кажем "измийте си ръцете и всичко ще е наред". Трябва да спазвате дистанция. Тези мерки трябва да останат", категорична е Амон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте как е протекът т.нар. "испански" грип. Първата вълна отнема живота на няколко стотин хиляди души, втората на милиони.
100
2
 
2
 
! Отговори
ББ преди 3 години
какво лицемерие и глупост..всички сме Смъртни...и няма ковчези с чекмеджета,...следващото кови или както и да го назовавате...ще е по справедливо...след него брат му...и добре да живеете за сметка на съседа...умирате..и други се ражат...един наш хан го е написал...ще се раждат само ако им дадем шанс...прекалени егоисти сте...нечов.ци,алчни,без ценности...и ще се видим в Ада
99
2
 
3
 
! Отговори
. преди 3 години
Голем праз!
98
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
фейк нюз
97
5
 
3
 
! Отговори
всички ще умрем преди 3 години
всички ще умрем! това е ужасно!
96
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все ще се намери някой да развали настроението на *** Балкански...Тъкмо си беше повярвал, че вируса не съществува и си правеше сметка от къде да купи 1 щайга евтини домати с няколко консерви за почивката в Гърция. Ха-ха-ха!
95
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До HandelТулупчо... Въпросната личност в статията е... ЖЕНА... Ха-ха-ха.
94
3
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Уточнете кога да се готвим за трета вълна,четвъртата вече ще я приемаме като природна забележителност.
93
4
 
2
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"Но според Андреа Амон, директор на Еропейската агенция за контрол и превенция на заразите, всички трябва да са готови за втора вълна. А тя не е толкова далеч, колкото си мислим."Абе Андрейчо, малко късно си се сетил - политтиците и техните другарчета вече поделиха парата. Да беше още от самото начало се подмазал на китай, сега щеше да бъдеш с няколко милиончета по-богат.
92
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като е сред нас, какво от това.
91
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Втората вълна ще е пагубна!! Стотици ще умират на ден!! Яко ще измират!
90
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голем праз.
89
7
 
10
 
! Отговори
-10 преди 3 години
След като се окаже, че няма да има втора вълна, тая ще си направи ли сепуку. Или държи да си стоим затворени, за де е сигурна, че наесен ще има по-малко срещнали се а вируса и да се изпълни прогнозата и.
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
da ve go накоронам у вируса
87
4
 
10
 
! Отговори
Вътко преди 3 години
Абе на 06.05 нали много ходиха хората и се заразиха и щяха да умрат всичките, по изказванията на Годжи, бяха чували с трупове, минаха повече от 2 седмици, ко стана. Тренда от 5 май насам е, за спадащ брой на заболели, утре да не умрат 100 000 човека рязко и 1 млн. да влязат в болницата.
86
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще *** още пенсии значи.
85
6
 
10
 
! Отговори
Киро преди 3 години
До 86, дай лекарство за грип, защото такова няма и никога не е имало, има две измами, които ако се вземат до 36 часа от началото на симптомите, могат да помогнат в редки случаи, за по-бързо преболедуване. Лекарства за Вируси няма и до момента не е имало, аман от *** дет си мислят, че аналгина или парацетамола "лекува", няма лекарства дори за обикновена настинка. Затова в цял свят има една поговорка, с капки за нос 1 седмица, без 7 дни.
84
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с този грип. За грипа има поне 2 лекарства,които действат безотказно, а и населението вече има известен имунитет. При КОВИД 19 е различно. Абсолютно сигурно е, че ако чорбаджиите не гледат с лошо око на работници, които вземат болнични за грип, смъртността от грип ще намалее драстично.Като си помислим, че само преди 5-6 месеца на всички фронтове се водеше кръстотосен поход срещу болничните , се сещам, че сам Бог сега наказва алчните капиталисти. Да фалират. Напълно заслужено е.
83
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора умират всякакви, не само стари и болни. Вярно е, че болните са доста повече, но не са само те. При това болни е много разтегливо понятие. Много от починалите "болни"щяха да си живеят нормално още много години.
82
8
 
16
 
! Отговори
доц.Мангъров преди 3 години
Уплашковците от коронарката да не всяват паника, а да си стоят в мазите с панперси на к.ратуните. Чакахме пикове, ужаси, пълни чували и накрая балончето се спука.