Пациенти крият симптоми на COVID-19, спешните медици - в риск

Болни с коронавирус лъжат, че имат проблеми със сърцето, с кръвното
136
Пациенти крият симптоми на COVID-19, спешните медици - в риск
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Статистическите данни, които ни заливат от рано, като че ли започва да омаловажава болестта и загубата на живот, смята говорителят на столичната Спешна помощ Катя Сунгарска.

"Имам лични опасения, че тази статистика ще си остане само статистика и хората започват да не прозират, че зад всяка една цифра стои човешка съдба", коментира тя пред БНТ.

Още по темата

Сунгарска разказа, че всеки ден се извозват хора, които са с положителни тестове или хора, които имат съмнение, че са заразени. Увеличили са се и ПТП произшествията.

"Когато става въпрос за COVID където и да е в София, екипът се връща в централата, облича се в защитни облекла и след това отива на адреса, взима пациента и го откарва в болницата, оттам се връща пак в централата, обеззаразява се, както и линейката, което отнема около 45 минути до час. При нашия тежък кадрови дефицит това е огромно предизвикателство", разказа Сунгарска.

"Някои хора не ни дават точна информация, те казват, че имат проблеми със сърцето, с кръвното, имат болки в гърдите, а като отиде екипът на място необезопасен, той се сблъсква със симптомите на коронавирус - температура, втрисане и т.н", допълни тя. И призова хората да бъдат максимално прецизни, за да могат да защитават екипите и те да не стават заразоносители.

Говорителят на Спешна помощ разказа и за своя колега, починал в борбата със заразата. "Няколко дни лежи вкъщи, след това го транспортират с линейка до болницата, там също е около седмица, в сряда са го интубирали и в петък сутринта той си отиде. Вчера излезе поредната гавра с починал по време на изпълнение на служебния си дълг медик. Това беше някакъв пасквил, написан от името на неговото семейство, че той е починал от рак и че това е било очаквано. Категорично искам да заявя, че това е най-гнусната новина, която може да се направи".

Тя обясни, че подобни неща са излезли и когато д-р Нели Пандова е починала. "Не мога да си обясня защо е този отпор. Колегите ми са потресени и коментарът, който се налага от вчера сред тях, е че всичко се плаща на този свят и вярват във възмездието", допълни Сунгарска.

Около седмица преди да развие симптоматиката, починалият 49-годишен лекар от столичната спешна помощ е возил пациент в много тежко състояние и се е наложило да извърши пълен обем реанимационни действия, но той не е правил обдишване уста в уста", заяви говорителят на Спешната помощ.

И допълни: "Това беше едно момче, което сега на 26-и щеше да навърши 50 години, юбилей, планираше как да го празнува. За съжаление не можа да ги навърши. Тренираше, поддържаше се, ходеше на фитнес, беше високо, мощно момче. Всички сме потресени от неговата загуба".


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 107

Защо ще ги уволнят, ако са болни? Не са ли осигурени здравно. Болнични тоз работодател не може ли да поеме. Няма право да ги уволни докато са болни.
Или са осигурявани на минимална и затова не искат да излизат в болничен?
104
1
 
7
 
! Отговори
Ето ти информация преди 2 месеца
Защо лекарят не е бил хоспитализиран веднага ?
103
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Днес бг защо допускат коментари с дезинформация??
102
0
 
5
 
! Отговори
До94 преди 2 месеца
Обеззаразяването се прави от друг човек. Не може да ходят по къщите със замърсеното облекло.
Затова се връщат и следва почистване и на колата.
Има точни процедури.
101
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
и при нас в работата пият парацетамоли за да не ги хванат може да ги уволнят ако са болни. немска фирма в софия работи
100
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Приказвайте си каквото си искате, но за мен лекарската професия си остава най-благородната и аз си имам положителни предразсъдъци за нашите български лекари - гениални и честни. Така беше на времето, де.
99
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен
Ужас, дори исконното име на Алековия герой се редактира! Кощунство!
98
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Измамници

Къде са младите доктори, които веднага щом вземат диплама духват навън? Радваай се, че има все още 80 годишни да те лекуват, че след тях ще е съвсем закъсация
97
2
 
5
 
! Отговори
лекар преди 2 месеца
Ех докторе, защо ти трябваше да се занимаваш с неблагодарници. Колеги махайте се, задайте си въпроса, тия заслужават ли въобще да правиш нещо за тях
96
5
 
0
 
! Отговори
до 97 преди 2 месеца
Думата "селско" е използвана с отрицателно отношение, защото макар работлив и честен човекът от село, в по-голямата си част, остава прост и необразован. Прочети Бай Ганьо.
95
0
 
3
 
! Отговори
до 97 преди 2 месеца
Видя ли сега какво изтриха ?
94
0
 
3
 
! Отговори
До 97 преди 2 месеца
Напълно си права! Трябвало е да напише СОФИЙСКИ ***. Има разлика между селянин и ***. Не му обръщай внимание на комплексаря.
93
3
 
3
 
! Отговори
Даа преди 2 месеца
Докторите не ги познават само теста нагласен ги познава.Безплатно лечение и всичко си иде на място.
92
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До 21
А бе защо към всички обидни епитети добавяте думата селски? Родена съм и израстнала на село сред свестни и почтени хора, хората си пиеха в домашна обстановка(естествено след като с мотиката на лозето са отгледали това грозде, за да произведат виното). В градска обстановка са всички тези плъхове, които удостоявате с прилагателното селски. А вие сте жалки тролове, които пишат за стотинки по нета.
91
5
 
8
 
! Отговори
И какви преди 2 месеца
симптоми крият ?? Хората няма как да знаят за всички симптоми. Тази говрителка не знае какво говори. Я да каже, че ще останат без лекари, което е големият проблем !!
90
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ф.С.В.

Ей, ти, пълно с пенсионери, що за гении си? "Кихат, кашлят." Ти няма да доживееш тази възраст и ще хвръкнеш на Марс? Каква е тази акция да се обвиняват възрастните хора за тяхната възраст? А те са те създали и светът още се изживява на плодовете от техния труд.
89
3
 
3
 
! Отговори
Защо бръмчат преди 2 месеца
Облеклото не може ли да е в линейката, за да не бръмчат напред назад?
88
1
 
4
 
! Отговори
77 преди 2 месеца
Абе нещо ми се губи логиката. Хем дават по 1 800 лева за да кажеш че си болен от Ковид-19, хем крият, че са болни. За много хора 1 800 лева са доста пари, двама пенсионери, ако кажат че са болни, виж ти - 3 200 лева веднага + 14 дни пълен пансион в болница...оправиха бюджета до Коледа
87
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 89

Добре. Готов ли си да повториш това пред колегите на доктора, лице в лице ?
За твое сведение драскачо:
- той не е правил изкуствени дишане уста в уста,
- има го регистрите, не разпространявай глупави фейкове,
- това дали е професионалист могат да го кажат тези от гилдията, а не анонимни писачи като теб.
Не си чувал как си говорят екипите в операционните вероятно. Ти какво искаш, да говори като благородна девица ли? От какъв зор?
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 85,

Според писачите тук излиза че:
- плащат за да ти поставят диагноза COVID и да те замъкнат в болницата,
- но ! в болницата се влиза само с връзки,
- 85% от тестовете са фалшиво положителна, така че стискайте до последно, никакви тестове, иначе лошо.
- Би им мамата на другите, ако си заразен, щъкай си напред-назад до последно, иначе бизнеса ти ще закъса.

З.а.д.ни.ци.