Туристическият сектор ще носи дълго белега от коронакризата

Компаниите съкращават бюджетите си, работни места са съкратени
10 авг 2020 21:00, Анисия Иванова
21
Туристическият сектор ще носи дълго белега от коронакризата
Снимка: БГНЕС

Според данни на Световния съвет за пътувания и туризъм един от десетима служители в глобален мащаб, или 330 милиона души, работи в туристическата индустрия. През петте години до 2019 г. секторът генерираше едно от пет новосъздадени работни места в световен мащаб.

Така обаче изглеждаше икономиката преди. Сега този масивен двигател за растеж се насочва в обратна посока на фона на продължаващото разпространение на коронавируса по целия свят, пише анализатор за Bloomberg.

За разлика от терористичните атаки от 11 септември, пандемията нанася белези върху туризма, които може и да не избледнеят, тъй като компаниите се отдалечават от огромните бюджети за пътувания, а хората продължават да се тревожат за здравните рискове. Месечният доклад за заетостта в САЩ, който беше публикуван в петък, показа, че много от работните места в индустрията няма да бъдат възстановени скоро, ако изобщо някога това се случи.

Предишната сила на сектора на пътувания и развлечения може да бъде отдадена на демографски и икономически фактори. Неравенството в доходите концентрира рекордни нива на богатството в малък брой корпорации, които насочиха средства за бизнес пътувания, както и с цел развлечение.

В същото време представителите на т.нар. поколение на бейби бумърите започнаха да се пенсионират, а милениалите се насочиха към начин на живот, обвързан с все повече пътувания.

В края на юли Американската асоциация за пътувания предупреди за щетите, които вече са нанесени на индустрията, като досега са загубени осем милиона работни места - една трета от всички за САЩ. От постпандемичния пик, достигнат на 4 юли, пътуванията със самолети се понижават с 5%, а тези с автомобили - с 12%. Общият обем на пътуванията се свива с 51% в САЩ, което води до загуба на приходи в размер на 309 милиарда долара.

В глобален план най-засегнатите страни са най-силно зависимите от туризма - Мексико, Испания, Италия, Китай и Австралия, сочат данни на Световният съвет за пътувания и туризъм, пише в анализа, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

И това е само по отношение на развития свят. Според данни на Института за международни финанси голяма част от развиващите се пазари са силно зависими от пътуванията и туризма, като ще понесат големи загуби.

Туристическият сектор е генерирал една пета от брутния вътрешен продукт на Ямайка през 2018 г. Имайки предвид, че най-уязвимите от коронавируса групи са възрастните, има риск, че тези туристи няма да се насочат към пътуванията в идните години.

Американската икономика също няма да остане незасегната, въпреки че туризмът има по-малък принос за БВП - 8,6%. “Силата на туристическия сектор да създава работни места е много по-голяма от тази на която и да е друга индустрия”, посочват експерти на USTA в скорошен доклад.

По-възрастните служители, чиито заплати непрестанно се увеличаваха по време на последната икономическа експанзия, също бяха силно засегнати от скорошните съкращения и може да не се върнат към пътуванията през следващите години на фона на суровата рецесия.

В САЩ 2,33 милиона служители на възраст над 55 години са загубили работните си места през петте месеца до юли, като за същия период съкратените на възраст под 25 години са 1,97 милиона. Щетите от реалната икономика върху пътуванията и туризма ще се усещат в идните години.


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На мутро-хотрлиерството му влезе напреки...

Да се чете - цените ще са нормални някой и друг сезон.
16
1
 
2
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
Чакаме коледните оферти за откриването на летния сезон?
15
3
 
1
 
! Отговори
Az преди 1 месец
Sektorat ,koito ne sajelqvam e turizma. Kakvi sa tezi pritencii I bez maski I po na gasto. Pisna mi ot tqh.Svalqha shapka na chujdencite a sega BG zapovqdaite. Ne gi uvajavam. Hieni!Kolko semeistva mogat da si pozvolqt pochivka na hotel? Posle trqbva da q izgladuvat.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата губи от акцизите - алкохо, хазарт, заведения в туристическите дестининации. Държавата ще намери начин да си го помпенсира от бачкаторите, няма да се мине, трябва да има за заплати на държавните чиновници.
13
3
 
10
 
! Отговори
Бб преди 1 месец
Щети няма. Има просто огромно количество кръчми и хотелчета. Като намалеят с 50 процента пак ще са пълни. Вместо това правителствта се опитват да спасяват загинали бизнеси с наши пари. Некадърност.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пазарна икономика, баце, ко да се прай....
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Ами никой не те кара насила да купуваш като са ти високи цените. Не купувай, не ходи на почивка, стой си в къщи докато другите са забавляват на плажа.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във всеки град имаше по-няколко завода.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Страна от третия свят. Без икономика, без индустрия. Хората разчитат само на това да сменят чаршафи за да изкарат някой лев да не гладуват.
8
2
 
12
 
! Отговори
Молен преди 1 месец
Хайде кожодери да видите ,че земята се върти и без вас!
7
1
 
12
 
! Отговори
пука ми за тия преди 1 месец
изобщо не ми дреме за тия мафиоти дето съсипаха природата.

неслучайно мафиотът Бойко е с тях и им намали ддс-то - напоследък Борисов нищо добро не е направил
6
2
 
9
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
до 3

Хаа - хах, евала. Много точно. Тези съсипаха и Рилските езера. След 20г. няма да ги има.
5
3
 
17
 
! Отговори
Ай стига преди 1 месец
Е колко дълго да е, другата година като пуснат цацата 10 лв, картофите 8 и бирата 5 и ще си избият загубите! Да бяха спестявали като ни деряха кожите всяко лято а не да пръскат парите после по Банско, Острови, скъпи коли и елитни любовници!
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както винаги - пълни глупости!

При тези форми на подкрепа не повече от няколко месеца, след това следва фалит и няма белези на криза вече!

Не го разбирайте отрицателно, това е просто опит на описание на актуалността!
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Природата на България още дълго време ще носи белезите на туристическия сектор.
2
0
 
18
 
! Отговори
Гледам Тв преди 1 месец
Да променят отчета на Covid-заразените и туризмът пак тръгва! - съвет от нашата министърка на туризма.
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Високи цени и ниско качество!