Експерт: България няма план за зимния туристически сезон

Възстановяването в сектор "Туризъм" ще бъде бавно
Обновена: 27 авг 2020 15:57 | 27 авг 2020 15:56, Анисия Иванова
34
Експерт: България няма план за зимния туристически сезон
Снимка: БГНЕС

Туристическият сектор иска реална ликвидност, за да може да се разплаща, заяви Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му браншът иска реална ликвидност, за да може да се разплаща. Според Константин Занков възстановяването в сектор "Туризъм" ще бъде бавно и браншът има нужда от подкрепа до средата на идната година, за да бъде избегнат мрачен сценарий.

Гостът обясни, че мярката 60/40, която в сектор туризъм е 80/20, е напълно неизползваема за летните хотели, в които персоналът е сезонно нает, а голяма част от предприетите антикризисни мерки не отчитат спецификата на бранша.

Занков отбеляза също така, че държавата все още няма ясен план за действие в предстоящия зимен сезон. Според него са необходими ясни послания за сигурността на България като дестинация, ангажименти към карантинираните или туристи, както и системност на изискванията към тях за тестове, защото в момента цари хаос.

"Ясен план за действие, ясна маркетингова политика, както й стимули за българските и чуждестранните граждани няма", каза той.

"Новата реалност в туризма се изразява в силна дигитална трансформация и по-информирани туристи. Роботи ще обслужват гостите, а плащанията и чекиранията ще се извършват онлайн", коментира Занков.

Според госта има ръст на вътрешния туризъм у нас. По думите му българите са осъществили 500 хил. пътувания в България през годината до момента, стимулирайки вътрешния туризъм, което до някаква степен е спасило сезона.

"Големите комплекси, разчитащи основно на чужди гости, отбелязаха огромни спадове", призна експертът.

Занков обясни, че няма обявени фалити от гледна точка на хотелиери и туроператори в България към момента, но добави, че в Гърция над 200 хотела са обявили несъстоятелност.

"На годишна база ще достигнем 30% спад на международни пристигания", отчете Занков.

Гостът посочи, че някои комплекси са намалили цените на услугите, но според него не всичко опира до цените, а качеството на услугата също е важно.

"Понякога виждаме силен уикенд туризъм, но празни хотели в средата на седмицата", каза още гостът.

Занков е убеден, че ако предприемачите в бранша са гъвкави и адаптивни, могат да извлекат максимална полза от ситуацията.

"Хотелиерите, които спазват правилата и отделят внимание на детайла в условията на пандемия, ще бъдат възнаградени", смята той.

Целият разговор - във видеото.


34
Още от Русия
Путин: Втората руска COVID-ваксина готова през септември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 3 седмици
Има, бре. Ко то дойде...
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
План не е нужен. Умните закриват този род маргинални активности. Наивните ще фалират, стига да имат наглостта да се опитат да работят.

Така и трябва да бъде. Стига умните да хранят посредственост, която само се запложда и се размножава!
29
3
 
3
 
! Отговори
голата истина преди 3 седмици
кЪВ ПЛАН ,КВИ 5 ЛВ. Знаете ли кои хотелиери и ресторантьори спечелиха по морето? Да точно така- тези които не отвориха.Всички останали се набълбукаха. Каквито и позитивни реклами да се хвърлят сезона е пълен провал.Няма как 100-200хил. върнати от Гърция полугладни софиянци да заместят 6 млн. Руснаци,Британци и скандинавци. Зимата ще е още по зле,понеже ако лятото откритите тераси дават някъква надежда то в затворените хотели ще е чудо.Короната у нас всъщност тръгна от Банско. Какво да планираш??
28
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Възстановяване няма да има. В края на септември почва третата световна война и до края на 2021г. населението на Земята ще около 150 хил. души.
27
2
 
5
 
! Отговори
Разочарован преди 3 седмици
Тази година окончателно тегли чертата на моите летни почивки по родното черноморие.
26
1
 
9
 
! Отговори
TROY преди 3 седмици
Личния ми план, е да ви тегля една мутрагени смотани е да си ида на Шипково и да ви гледам сеира.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не зная от къде ги копаят тези "експерти" - може би от някоя лудница. Ето ви сценарий - можете в някоя сапунка да го сложите. Бъхтиш се като вол, съпругата също. Заделяте някакви пари да идете някъде, че вече пушат мозъците, децата врещят по цял ден и са по-бели от албиноси, защото не са виждали слънце. Отиваш някъде си. Мятат ти се на капака на колата още от паркинга с думата "ПЛАЩАЙ". И ти си плащаш. За затоплената храна от фризера от миналия сезон, която и куче няма да яде, за *** стая т.н
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
в бг системата е- проба-грешка и
наши-ваши.
затова няма да се оправим.
23
3
 
5
 
! Отговори
Капетано преди 3 седмици
Спокойно дами и господа давещи се,всичко се движи по план!Корабът потъва бавно но сигурно,вода ще има за всички!
22
0
 
12
 
! Отговори
U2 преди 3 седмици
България нямала план за предстоящия зимен сезон...
Така е , само че и никой друг няма такъв план. Ако авторът знае, нека ни каже какви са плановете на Австрия или Швейцария да речем.
21
2
 
2
 
! Отговори
Има план и той е преди 3 седмици
Нема ВИРОС, има легла в Разлог и Банско. И самоков. Само дето всички болни от самоков измряха в София, а тия от разлог в Благоевград. Очилаткото ще го каже, оная новата на туризъма ще го потвърди. Повръща ни се от тях.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
хайде решете план ли ще има или пазар.
Като плащам от дйоба си, това е пазара.
Като искат пари от правителството, нужен е план.
19
1
 
9
 
! Отговори
План преди 3 седмици
Как да няма план?Планът е сега мутрохотелерите да ревнат да им плащаме милиони за зимните дворци и по стара мутренска традиция Тиквата ще им даде милиони от нашите пари!Такъв е планът!
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
КАК ДА НЯМА БЕ -НА БОЙКО ТУРИСТИТЕ ОТ СТОЛИПИНОВО ШЕКЕР МАХАЛА И БОЛ ДРУГИ ТЪМНИ БЯХА ПО МОРЕТО СЕГА ГИ ЧАКА ПЛАНИНАТА
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да завъртиш икономика е едно, да храниш дейности, които поне още година няма да си насмогнат харча е съвсем различно. Още повече, че базово обществото може и без мащабите до които се разрастнаха.
16
6
 
2
 
! Отговори
До 14ти преди 3 седмици
Виж Тръмп какво направи.Конгреса гласува отпусна помощ дори на ресторантьорите. Те рроизвеждат ли нещо? Това стимулира завъртането на парите и е стимул за икономиката ако ги разбираш тия ти ми работи.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мафиотите имаха план, визия и концепция и построиха хиляди ненужни хотели.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ако построиш или произведеш нещо, от което никой няма нужда, трябва ли държавата да те спасява?
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В България всичко се планира само на думи. Реално няма нищо, никаква визия, никаква концепция за бъдещето , всичко е стъкмистика и дебнене само да усвоят едни пари по тоя проект или по еди коя си програма. То затова сме и на тоя хал.
12
0
 
8
 
! Отговори
Борче&скиорче преди 3 седмици
В новата конституция специално ще добавят текст за зимния туристически сезон тази година, ама пари (ликвидност) нема, оправяйте се.