Колко варианта на коронавируса има и кой е най-опасен?

Две от мутациите предизвикват интереса на учените
37
Колко варианта на коронавируса има и кой е най-опасен?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Разграничени са 6-7 варианта на коронавируса. Една от разновидностите например не се среща в Италия, но я има във Франция и в Германия.

Няма данни някоя разновидност да предизвиква по-тежка клинична картина в сравнение с друга. Как ще протече инфекцията, това зависи от нашата имунна система и генетика.

Още по темата
Това каза пред БНР проф. Радостина Александрова, доктор по вирусология в Института по експериментална морфология и антропология към БАН.

Две от мутациите на коронавируса, предизвикващ Covid-19, привличат интереса на учените. Едната е по-широко разпространена и вероятно помага на вируса да се разпространи по-добре, а другата е свързана с негов ген, който се самоизтрива и това е наблюдавано при предишната епидемия от коронавирус през 2002-2003 година.

По думите ѝ изменчивостта е много характерна за вирусите, съдържащи РНК. Сегашният коронавирус е вирусът с най-голям геном при РНКовид вирусите и при него има "редактираща система", която му помага да поправи възникващи изменения, които са потенциални мутации.

"По този начин и поради това, че ние все още не му противодействаме чрез нашия имунен отговор или някакво специфично лекарство, той е много стабилен към момента. Смята се, че около два, три пъти, дори според някои автори е с до шест пъти по-ниска мутационна активност в сравнение с грипния вирус", обясни специалистът.

Проф. Александрова уточни, че между два вируса, изолирани от двама души в които и да е две точки на планетата, разликата е много малка.

Две от мутациите представляват интерес за учените. Едната, най-широко разпространената, възниква в началото на годината. През март се среща в 25% от циркулиращите вируси, през юни достига три четвърти, а след това процентът продължава да се увеличава. Тази мутация вероятно помага да вируса да се разпространи по-добре, предполагат учените.

Вирусите нямат интерес да се изменят рязко и повечето мутации са неутрални, изтъкна проф. Александрова.

Втората мутация се открива в ген, характерен за високопатогенните вируси като SARS и MERS. Част от този ген се изтрива и това се е случило и при предишната епидемия от коронавирус през 2002-2003 година, разказа проф. Радостина Александрова. В момента тази мутация се открива в Тайван и в Китай. Предполага се, че на теория би била свързана с по-лека клинична картина.

"Все още не знаем напълно ролята на този ген. Свързан е със способността на вируса да потиска естествения антивирусен имунитет на човека“, отбеляза вирусологът. Честотата на тази вече доказана мутация на този етап обаче не се променя, не се увеличава", уточни проф. Александрова.

"Съдбата на най-първия вариант - този, който е най-близо до вируса, който "прескочи" от прилепите в човека, той е на път напълно да изчезне. Което показва, че това, пред което в момента се изправяме, не е съвсем същият вирус, който е тръгнал в началото", посочи проф. Радостина Александрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Е то по твоята логика - точно тока нямаше и Чернобил. Една " съвсем лека аварийка". Лекува се с топла супичка против радиация. И аспиринче.
30
0
 
1
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Имал си още остатъчен имунитет от първото, по- тежко ппотичане, затова второто и третото си усетил като слаби. Но когато ти спадне още повече имунитетът, пр. Януари - ще може да се заразиш пак с тежко протичане.
29
1
 
1
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Не си прав. Тогава когато Кенчев го каза - не беше известно повторното заразяване и ограничения и нетраен именитет. Всичко е в развитие....
28
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен преди 3 години
Виждам, че разбираш повече от обичайното и имам следното въпросче: След като " компрометираната имунна система е виновна за по - тежкото протичане" у по- възрастните и хронично болни хора, как е възможно да се стига до хиперреакция на имун. система и тя да уврежда, след като тя е по- слаба и по- ниско реактивна точно у възрастните и хр. болните? Двете тези си противоречат.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уважаеми участници във форума,Много от засегнатите неща в публикацията можете да разберете в подробности от една видео лекция в youtube.Заглавието на лекцията е: Coronavirus 101: Focus on Molecular Virology.Лекторът е Britt Glaunsinger.Лекцията е около час, всичко в нея е само наука, няма никаква щабна пропаганда.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първоначалният вирус, "прескочил" от прилепите върху човека бил на път да изчезне.------Много точно този път не беше споменат друг животински резервоар като при MERS или SARS от 2002. Такъв резервоар не е известен със сигурност.И накрая, прочетох кратка публикация, в която имаше само наука, а не щабна пропаганда.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имало опасен ген, който потиска имунната система на човека.-----Да, това е вярно и в съзвучие с данните върху опитни животни. Някои учени лансират хипотеза, че отговорът на имунната система в резултат от потискането закъснява неадекватно много и това може да бъде причина за свръхимунна реакция, която буквално смила гостоприемника.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една от мутациите вероятно помагала на вируса да се разпространи по успешно.----Много на място е казано "вероятно". Не зная точно за коя мутация говори професорът, но някои учени обръщат внимание на spike protein, който е кукичката за прикрепване към ACE2 рецептора. Професоре, а коя от двете форми на ACE2 рецептора е по-податлива: първичната или изрязаната?
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще протича инфекцията зависело от нашата имунна система и генетика.----Най-после да чуя нещо смислено като хората. Опити в Калифорнийския университет с мишки са показали точно това. Компрометираната имунна система е именно основното заболяване на тежкитее случаи, а Ковидът само прелива чашата. Никой не умира само от "Ковид хрема", подобният по действие коронавирус NL63 също показва това.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сегашният вирус е с голям геном и редактираща способност.-----Да, точно така. Ковидът е достигнал почти теоретичния максимум при РНК вирусите от около 30000 нуклеотидни бази. А редактиращ неструктурен протеин извършва поправки при геномната репликация и запазва вируса относително неизменчив - шанс за изработване на устойчива ваксина.
21
1
 
2
 
! Отговори
ууу преди 3 години
До АнонименДай си адреса, и на приятелите ти, да ги проверим. Защото не ти вярваме, защото сменихте тактиката на психооблъчване.
20
2
 
0
 
! Отговори
Само да кажа: преди 3 години
Едно, две, три - на *** дето ми крещи *** - усети ритъма и на колене пред най-големия албум на деведесетте ... К'во докато си седиш на верандата само се чудиш тоя как е още жив а? Еми мистериозен бенефициент от сорта на Фрост срещу Никсън се намеси в нашата разправия между мене и тебе .https://youtu.be/llOpE85bmW0Съединението прави силата да!
19
2
 
0
 
! Отговори
А за мандарина ли? преди 3 години
Аз пробвам да обясня ситуацията на езиците на хората дето могат да пробият някоя дупка в нечия много умничка глава. А ти си пълно куку!
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът ли е виновен, че здравеопазването ни е съсипано? Вирусът ли разтакава 4 часа онова момче, което издъхна без да получи лекарска помощ?Срамота бе, докторчета келемета, да звъниш в болница и да ти казват, че и да докараш умиращ човек няма да го приемат!
17
1
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
И не, баце не може да бъде нито молекулярен биолог, нито ядрен физик,нито художник, нито писател. Колкото и да мечтае. Американската мечта стига до няколко долара повече или най много простолюдието да го направи премиер или президент. демокрация....на простолюдието. Но кастата му е друга. Генетика, възпитание, пример. Т'ва е положението. В добрата стара Япония, за непремерен поглед или изказване на човек от низшата прослойка са падали глави.
16
0
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Оооо как е простолюдието днес ? Вижте, да ви обясня, както всички резултати досега дойдоха от Китай,така и всички бъдещи резултати ще дойдат от там. И знаете ли защо? Защото търговците все още са най низшето съсловие в азиатския свят. Белите макаци станахме по големи търгаши от арабелите и евреите. Ще ви издам и още една тайна, колкото и пари да изсипват търгашите на себеподобните си, решенията идват от топ молекулярните вирусолози от висшето съсловие, които се броят на пръсти.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 16Мери си думите, простако.Вирусът не е виновен, че здравеопазването ни е в пълна разсипия, той просто го довърши, *** то си беше в клинична смърт от Бай Тошово време насам.
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4"Не вярва, че тоя вирус е толкова страшен и смъртоносен, вирус като вирус"?!?!?!ХА-ХАВируса "***" с който си заразен тИ е истинската опасност.П.П. Западна Европа е под пълна карантина която разсипва икономиките им защото един (без)опасен вирус вилнее.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много лъжат тия инфекционисти и често сами си противоречат.Много добре помня, когато тоя Кунчев каза, че с ковид се заразяваш само веджъж, изкарваш го като дребна шарка и забравяш.После се оказа, че е напълно възможно да те повтори заразата и тогава дори някои от болните ядат сапа, защото го прекарват по- тежко.Толкова ли е трудно преди да дрънкат глупости да съберат достоверна информация и да говорят верни неща?!Веднък като те хванат, че дрънкаш небивалици, после как да ти вярват?
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса от март е мнго по-силен и смъртоносен от това което циркулира в момента.Изкарах мартенският и не беше никак приятно. Чак сега се чувствам на 100% възстановен. Междувременно се заразих още два пъти (юли и септември0 но това беше като бълха да ухапе слон.Това е положението.Медицината по света е в тотално неведение за този вирус.Нито ще има читава ваксина нито пък лечение.