БЛС към Борисов: Настояваме за среща, иначе няма да подпишем Анекса към НРД 2020-2022г

От съюза искат НЗОК да заработи по-бързо
4 дек 2020 16:52, Нели Христова
11
БЛС към Борисов: Настояваме за среща, иначе няма да подпишем Анекса към НРД 2020-2022г
Снимка: БГНЕС

 От Българския лекарски съюз се обърнаха с отворено писмо към премиерът Бойко Борисов. В него от БЛС призовават мерките, които се вземат от Националния оперативен щаб или Министерски съвеt, да влизат по-бързо в сила в системата на НЗОК. 

Ето пълното писмо на БЛС:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Вече близо десет месеца българските медици са на фронта, не жалят сили и проявяват стоицизъм, себеотрицание и жертвоготовност в борбата с епидемията. Много наши колеги в момента се борят за живота си, а над 50 медици загинаха.

Български лекарски съюз следи внимателно мерките, които се предприемат от страна на държавата за справяне с трудната ситуация, пред която е изправена страната ни и смятаме, че в по-голямата си част са адекватни и навременни. Запознати сме с бюджета на НЗОК и този на държавата за следващата година и предвидените буфери за борбата с епидемията от Ковид-19. Български лекарски съюз ясно осъзнава своята роля като организация, която трябва да подпомогне процеса за навременно и правилно въвеждане на предприетите мерки и своевременното им достигане до нашите колеги.

За съжаление обаче, за целия период от март месец до сега, на фона на хилядите белязани съдби от Ковид-19, ръководството на Националната задравноосигурителна каса се държи все едно, че епидемия не съществува и неглижира сериозността на ситуацията. Всяка една от противоепидемичните мерки, която е обявена от Националния оперативен щаб или Министерски съвет вместо да влезе в сила в спешен порядък това се случва с изключително голямо закъснение, вследствие на целенасочени опити за забавяне, бюрократичен подход и административни спънки от страна на ръководството на НЗОК.

От обявяването на решението за разкриване на Ковид-легла във всички лечебни заведения до сключването на договори с болниците, които до тогава не лекуваха Ковид-болни изминаха над два месеца. Причината - отказ от страна на НЗОК за сключване на договори с лечебните заведения.

Възможността да бъдат тествани всички български граждани със симптоми на Ковид-19, които са се обърнали към личните си лекари също се отложи във времето с близо три месеца след обявяването на решението. Причината - отново забавяне от страна на НЗОК.

Последните обявени мерки за финансово обезпечаване на лечебните заведения за извънболнична помощ: медицински центрове и общопркатикуващи лекари, практически получиха възможност да се осъществят едва сега, когато до края на годината остава по-малко от месец.

По време на последната ни среща с НЗОК за обсъждане на работата на медиците през идната година и параметрите по последния Анекс към НРД 2020-2022г., който предстои да бъде подписан, на голяма част от нашите въпроси във връзка с продължаване на предприетите мерки, свързани с работата ни и през 2021 г.  получавахме чисто административни отговори “пари няма", "това не зависи от нас”. Поведение, което е категорично неприемливо и е подигравка с българските медици, които и в този момент са на бойното поле, подигравка с тези наши колеги, които и в момента се борят за животите си, подигравка е с паметта на тези, които загинаха.

 УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

 Предвид гореизложеното, настояваме за среща с Вас в спешен порядък, за да споделим нашите притеснения и тревоги. Ние сме длъжни да гарантираме сигурност и предвидимост за нашите колеги. От първостепенно значение е да влезем в новата година убедени, че усилията на българските медици са оценени и подкрепени и че е направено всичко необходимо те да се чувстват спокойни, за да продължат да водят неравната битка с коварната болест.

В противен случай ще откажем да участваме в преговорния процес с НЗОК и няма да подпишем Анекса към НРД 2020-2022г., защото не намираме смисъл да водим разговори и да носим отговорност заедно със страна, от която "нищо не зависи".

 Д-Р ИВАН МАДЖАРОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БЛС


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Djokovic преди 1 месец
Абе като коментирате злобно Вие знаете ли какви пари плаща НЗОК на лекарите и какви са заплатите на служителите на НЗОК ? Несравними ! Сега е мочента да се рекетира държавата! То не са полицаи, то не са ресторантьори, таксита, но най_ вече лекарите на които сега се наложи да поработят !
10
0
 
7
 
! Отговори
а частните докога преди 1 месец
А що не поискаш да не се плаща от бюджета на най-големите крадци - частните такива, които нямат нито КОВИД отделения, нито СПЕШНИ, нито обслужват неосигурени, а само ПОЛУЧАВАТ? И като лъсна цялата ви срамна истина, че само с дипломите си регистрирате "болници", които са музейни експонати без персонал на практика, защо пак само искате пари, а мълчите за това източване? Парите ви са там - в частното, което никъде не се финансира от бюджета, а само от акционери, дарители и частни застраховки!
9
7
 
5
 
! Отговори
Дост преди 1 месец
Решили са да премахнат Управителя на НЗОК САЛЧЕВ защото не се поддава на рекета им !
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
2/3 от парите за всеки лекар се вземат от някой ненужен гербав чиновник от НЗОК!!!
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички в НЗОК са от ГЕРБ и са 100% ненужни калинки на хранилка!!!
6
8
 
7
 
! Отговори
... преди 1 месец
Ало Аланкьоо а бе не щете да преглеждате болните. Звънят ви по телефона а сега ревете за пари. Пак и само за ПАРИ. Какви пари искате от тоя изстрадал и беден народ? Кърлежи се махат с вадене това да го знаете. Мишки.
5
1
 
4
 
! Отговори
Корнелия преди 1 месец
Боко, ела да се разберем като мъже !
4
0
 
16
 
! Отговори
Петю преди 1 месец
Абе хора не разбрахте ли че в България само се говори от сутрин до вечер и толкоз вие какво искате повече-за 30 години демокрация нещо да е станало,та искате сега да стане-няма да е.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано вируса повтори тиквата и да свърши цирка герберастки.
2
5
 
10
 
! Отговори
Гогова преди 1 месец
Това са съвременните рекетьори !
1
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И като не подпишете какво?
Ще спрете да морите/лекувате хората ли?