Каква е разликата между ваксината на Moderna и тази на Pfizer-BioNTech?

Още една ваксина е на път да бъде одобрена в САЩ
18 дек 2020 13:45, Нели Христова
143
Каква е разликата между ваксината на Moderna и тази на  Pfizer-BioNTech?
Снимка: БГНЕС

В САЩ още една ваксина е на прага да бъде одобрена - тази на Moderna. Този препарат е подобен на вече одобрения, разработен от Pfizer-BioNTech, която вече се използва както в страната, така и във Великобритания, а скоро и в Европа. Но има и няколко основни разлики, най-важната от които е, че ваксината на Moderna не трябна да се съхранява при супер ниски температури и не се нуждае от студена верига за доставка. Това я прави по-достъпна за по-малките страни и за кварталните поликлиники.

Още по темата

Какво е Moderna?

Докато Pfizer е фармацевтичен гигант, Moderna - съкратено от модифицирана РНК - е биотехнологична компания, базирана в Кеймбридж, Масачузетс. Тя е създадена през 2010 година, но никога не е пускала продукт на пазара и не е получила одобрение за нито една от деветте ваксини, които разработва. Също така никога преди това не е стигала до трета фаза на изследвания на даден продукт.

Учените от компанията вече са си сътрудничили с изследователи от Националния здравен институт за ваксина срещу друг коронавирус - MERS. Когато китайските изследователи споделиха геномната последователност за новия коронавирус в средата на януари, те започнаха разработката на ваксина с известно предимство.

Ваксината, наречена mRNA-1273, е получила помощ от Националния институт по алергии и инфекциозни болести. Американският орган за научноизследователска и развойна дейност по биомедицински изследвания, известен като BARDA, подкрепя клиничните изпитвания на късен етап и помага за увеличаване на производството.

Работи ли препаратът на Moderna?

Ваксината Moderna е ефективна при предотвратяване на заразата с коронавирус като цяло, както и при ограничаване на тежки COVID-19 инфекции.

Ефективността на ваксината срещу COVID-19 е около  94,1%, а пълният имунитет идва до 14 дни след втората доза.

В проучването на Moderna 15 000 участници получават плацебо, което е инжекция с физиологичен разтвор, който няма ефект. В продължение на няколко месеца 185 от тях се заразяват с COVID-19, като 30 развиват тежки форми на заболяването. Един от тях почива.

Други 15 000 души получиха ваксината и само 11 от тях се заразиха с COVID-19. Никой от 11-те не се e разболял тежко.

Ваксината е била ефективна при различни възрастови групи, пол, расова и етническа група и хора с медицински съпътстващи заболявания, свързани с висок риск от тежък COVID-19, според. Около 10% от участниците в изследването са чернокожи, а 20% са испанци или латиноамериканци.

Как работи ваксината?

Подобно на ваксината на Pfizer, Moderna доставя пратеник РНК, или иРНК, което е генетична рецепта за направата на парче от шиповете, които стоят на върха на коронавируса. Веднъж инжектирана, имунната система на организма произвежда антитела към шиповете. Ако по-късно ваксинирано лице е изложено на коронавирус, тези антитела трябва да са готови за атака на вируса.

По-специално ваксината Moderna съдържа синтетична иРНК, която кодира структура, наречена "гликопротеин, стабилизиран преди преливане" на вируса.

Ваксината съдържа също мастни материали, наречени липиди, трометамин, трометамин хидрохлорид, оцетна киселина, натриев ацетат и захароза.

Каква е разликата между ваксината на Moderna и тази на Pfizer?

Двете ваксини са много сходни, но имат няколко ключови разлики, които правят ваксината на Moderna "по-гъвкава", както каза министърът на здравеопазването и човешките услуги в САЩ Алекс Азар миналия месец.

Ефикасност: И ваксината Moderna, и ваксината Pfizer-BioNTech показват сходни нива на ефективност от близо 95%.

"Изглежда, че са приблизително еквивалентни", казва д-р Пол Офит, член на консултативния комитет на FDA за ваксини, пред CNN.

Структура: И двете ваксини разчитат на иРНК или пратеник РНК, за да работят, макар и с малко по-различни структури и добавки.

"Въпреки че и двете са РНК ваксини, те имат различни РНК молекули, различни така наречени системи за доставяне на липиди, което означава вид мастна капчица, в която се намира пратеникът РНК", обясни Офит. "Ето защо те имат различни характеристики за съхранение и обработка."

Студено съхранение: Най-важното е, че ваксината на Moderna не трябва да се съхранява при супер ниски температури, като тази на Pfizer.

Ваксината Pfizer трябва да се съхранява при около  -75 градуса по Целзий, около 50 градуса по-студена от всяка ваксина, използвана в момента в САЩ. Ваксината може да се постави в хладилник само до пет дни преди използването й.

За да отговори на това, CDC създаде сложен набор от изисквания за работа и съхранение, известни като "студена верига", които включваха скъпи свръхстудени фризери и много сух лед.

Ваксината на Moderna може да се поддържа на около -20 градуса по Целзий или на температурата, която предлага домашен фризер. Тя може да се съхранява и в хладилник в продължение на 30 дни, преди да стане нестабилна.

Тези разлики предполагат, че ваксината на Pfizer може да се използва повече в големи институции с изградена инфраструктура като болници, докато ваксината на Moderna може да бъде по-полезна за по-малки заведения като поликлиники и дори аптеки.

Дозировка и време: Ваксината на Moderna се прилага на две дози от 100 микрограма, дадени в интервал от 28 дни. Ваксината на Pfizer се прилага като две дози от 30 микрограма, дадени в интервал от 21 дни.

Възраст: Ваксината на Moderna ще се използва при хора на 18 и повече години, докато ваксината Pfizer е разрешена за хора на 16 години и нагоре.

 

 

 


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Участващите доброволци при изпитанието на ваксината са били длъжни всеки ден да описват състоянието си,да си мерят температурата и на определен период отново са изследвани.Също да съобщаат контактите си,хранене,абсолютно всичко ежедневно.
99
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
шасна да умреш от ковид е уж 3% (ако не отчитаме възрастовите групи и рисковите групи, тогава за някои групи е под 0.05%) А ваксините имат около 5-6% не ефектвиност. Та къв е зора да се ваксинираш, ако всъщност шанса да оживееш след ковид е по голям от шанса ваксината да ти направи имунитет. Тея работи на никой ли не им обръща внимание. И колкото и да е краткотраен тоя имунитет всяко последващо заразяване минава по леко.
98
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 99Никой не може да каже колко и кои са били в контакт с вируса.Затова се правят две еднакви групи с еднакво обществено поведение.От плацебото групата заразени 195, от ваксинираните - 11.Това значи, че след ваксиниране, вероятността да се заразиш е 17-18 пъти.
97
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста хора нещо не загряват - нещо очевидно- но, понеже нарочно е премълчно, имате проблем - 185 души са се разболяли СЛУЧАЙНО от плацебо групата, от непредвиден контакт с вирус, както и 11 човека от ваксинираните. Нито се знае колко въобще са били в контакт с вирус, нито какво ще стане с останалите 29 804, ако се срещнат с вируса. Реално, по пълна случайност, досега по-малко от половин процент от изследваните са дали реакция на вируса. НИЩО НЕ ОЗНАЧАВА. Понеже, реално, още не е тествана.
96
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До обективноКОго трябва да попитат нашите журналисти?Като ти не харесваш нашите журналисти - чети чужди сайтове.Аааа, *** си и не знаеш английски.Аха.Значи в тебе си е проблемът май?
95
3
 
3
 
! Отговори
До обективно преди 2 години
Математически си прав. Но не знам какво е "плацебо ... което няма ефект ... ". Да е заразяващ разтвор? Не ми се вярва!Да заразиш 15,000 а само 185 да прихванат ?! Проблемът е нашите журналисти. Преписват без да знаят дори какво. Поне да попитат.Но в науката за да формулираш въпрос изисква повече интелигентност отколкото да отговориш.За отговора има методи, стратегии, работни пчелички които следвайки метода ще получат отговор.Да формулираш въпрос - изисква творчество.
94
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До fdКолко СПУТНИКа купува израел?Защото и унгарците казаха, че купуват СПУТНИК - оказа се, че става въпрос за 5 дози.После и сърбите казаха, че купуват СПУТНИК - 20 дози.Но новината си е новина - УНГАРИЯ и СЪРБИЯ купуват руската ваксина.
93
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЕОто на ПФайзер тези дни каза в интервю, че нямал намерение да се ваксинира. Нито с неговата си, нито с чужда.Може би, защото още дълги години искал да ползва собствените си сини хапчета.
92
4
 
6
 
! Отговори
fd преди 2 години
Като е толкова добра ваксината, защо Израел купува СПУТНИК?Защо Проф. д-р Бакди казва, че е опсна и причинява 100% смъртност при тестовете с животните? И това ще се случи през 2013, както предупреди БилГей
91
0
 
4
 
! Отговори
11 преди 2 години
До НАБЛЮДАТЕЛМежду 95 и % не трябва да има интервал. Ясно е колко разбираш от точни науки и колко ти е граматиката.
90
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 89Абе, реално погледнато от 115000 с плацебо, за няколко месеца, както е написано са се разболяли 185 и починал 1.Това е многократно по-малко в сравнение със статистиката която всеки ден ни представят.на мен пък това ми направи впечатление. За пореден път се доказва, че плацебото, според данните, също има ефект.
89
2
 
2
 
! Отговори
До 89 преди 2 години
Не си разбрал точно!185 са заразените на които е инжектирано " плацебо" ,в случая физиологичен разтвор,не ваксина,като от тях един е починал.А на другите 15 000 е инжектирана ваксината ,при тях е имало 11 заразени,но при никой от тях болестта не е протекла тежко.
88
1
 
11
 
! Отговори
ваксината преди 2 години
Влиза една баба в аптеката:- Калиев йодид има ли?- Калиевия йодид свърши, ама имаме калиев цианид - казва аптекарката.- А каква е разликата?- По-скъп е с 10 стотинки
87
2
 
15
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
ОТ 15 000 души - 185 заразени - 1 починал. Това прови СМЪРТНОСТ ОТ КОВИД 19 - 0,5%!!!!!!!!!!! АКО греша - поправете ме.
86
7
 
11
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Най-вероятно вложените в нея чипове са от различни производители...
85
6
 
4
 
! Отговори
V преди 2 години
Пак ви казвам че само гербавия ,,гении,, на хапчетата и приватизацията може да ви каже червеното хапче или синьото е по хубу то хапче ;) Я колко кораби наряза тоя .
84
0
 
5
 
! Отговори
555 до BANk преди 2 години
Яяяяяя гледай , във форума имало ясновидци , врачки , врачове , наследници на Нострадамус ,майка Шиптът и Свети Малаки , а аз мислех , че се вихрят само по някои телевизии . Ми искайте да ви превеждат сухо за невероятните ви прогнози за България . След такава компетентност , че ще ни управляват мутри , биячи , крадци и престъпници , които ще сеят *** и насилие ,какво ни остава на нас простосмъртните освен да кажем - Трагедиите на Шекспир са нищо в сравнение с вашите . Ха-ха -ха пълен цирк .
83
2
 
3
 
! Отговори
до наблюдател преди 2 години
Само ти поназнайваш точни науки...Айде да не те изпитам и на точни науки, да не ти гледам резила и там!Щото съм инж. Ти си от тия типични ганьовски самозванци - философи по всичко, дето иначе отричаш!
82
5
 
4
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 2 години
До ПАК ДО НАБЛЮДАТЕЛНе съм доктор, но назнайвам нещо от точни науки. Всички добри математици, физици, химици и прочее, имат слабости в останалите области. Поне съм сигурен, че граматиката ми превъзхожда 95 % от коментарите тук. За криене и дума да не става, то такива като теб, пишещи с главни букви, обикновенно са невидими в реалния живот...
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Или ще сме новите герой в Заразно зло или няма да бъдем. Там някъде ще да е разликата