Спад с повече от 70% на международните пътувания

Световните дестинации са с 900 милиона по-малко международни туристи
18 дек 2020 12:24, Петя Славова
13
Спад с повече от 70% на международните пътувания
Снимка: БГНЕС

В периода януари - октомври международните пътувания бележат спад от 72 на сто спрямо 2019 г., сочат последните данни на Световната туристическа организация към ООН (UNWTO).

Световните дестинации са посрещнали 900 милиона по-малко международни туристи, което води до загуба от 935 млрд. долара. Спадът в индустрията е над десет пъти по-голям спрямо реализирания по време на икономическата криза през 2009 г., предаде "Монитор".

Ударът, който пандемията от COVID-19 нанесе върху туристическия сектор, може да доведе до икономическа загуба от 2 трлн. щатски долара в световния БВП, прогнозират още от организацията, което пък  ще върне туризма до нивата му от преди 30 години.

Най-голямo e понижаването на пътуванията в азиатския и тихоокеанския регион – с 82%. Отливът в Близкия изток е 73 на сто, в Африка - 69 на сто, а в Европа, Северна и Южна Америка - близо 68 на сто.

По думите на генералния секретар на UNWTO Зураб Пололикашвили туризмът трябва да извърши много дълъг път преди да се възстанови, макар новината за откритата ваксина да е повлияла положително на потребителите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колко високоплатени пилоти ще станат шафиори в градския транспорт и колко стюардеси ще минат в леката професия? Има ли данни?
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако направят ваксинирането задължително по дестинации - ще секне на под 10%да му мислят!
5
2
 
6
 
! Отговори
Boing-Airbus преди 3 години
Природата се саморегулира и негодните вредители биват изтребвани. Както беше тръгнало за 10лв летиш до Берлин!???
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боинг и еърбъс ще фалират. Въпрос на време е.
3
2
 
10
 
! Отговори
Greta преди 3 години
Колко милиона тона CO2 спестихме? Трябва да се гледа положително на нещата.
2
1
 
5
 
! Отговори
Вуйчо преди 3 години
"макар новината за откритата ваксина да е повлияла положително на потребителите."Това твърдение някакви факти подкрепят ли го?
1
6
 
5
 
! Отговори
V преди 3 години
Аз ако съм НАПРАВО ЩЕ ГИ ЗАБРАНЯ ТИЯ .Само болести разнасят и цапат въздуха .А кво правят герб и еврогейския ??? Карат ни да им плащаме по 35 ? за седалка .Ами нали цапат въздуха ??? Ние да плащаме скъп ток да не се цапа въздуха ,а те могат да цапат и болести да носят. Ето това е лицемерието на еврог.ея .Гладивайте за герб и ЕС