Лъчезар Томов: Към средата на 2021 г. можем да се върнем към нормалния живот

Според математикът смъртните случаи ще спадат по-бавно
20 дек 2020 19:55, Нели Христова
34

Ваксинацията у нас ще започне след седмица на 27  декември, съобщи главният здравен държавен инспектор доцент Ангел Кунчев. България обаче и към момента остава на челните места по смъртност в Европа.

Данните на единния европейски портал нареждат България отново в челните позиции по смъртност в Европа на четиринайсетдневна база.

Обяснението на математиците е, че смъртните случаи вървят с три седмици след заболяването. А в последния месец у нас средната възраст на новозаразените се е в вдигнала с 10 години. Това от своя страна утроява риска от фатален изход.

"Което означава че макар и да започват да спадат случаите в последните три седмици, смъртните случаи ще спадат много по-бавно, тъй като са по –малко хора, но много по-възрастни", коментира математикът Лъчезар Томов пред Bulgaria ON AIR.

А спад на заболеваемостта се очаква и след започването на имунизация. На Коледа се очаква да пристигнат 10 хиляди бройки от ваксината на Pfizer.

Имунизацията пък ще започне от 27 декември, с 5000 здравни работници в София, Пловдив и Бургас. Според изчисленията на математиците за постигане на ранен колективен имунитет е нужно да се ваксинира 40% от населението в комбинация с действащите мерки към момента.

"Това обаче означава голям брой ваксини, които до пролетта няма да имаме налични. Ще трябват няколко месеца заради дозите, които чакаме да дойдат, да се достигне до 1 милион ваксинирани", заяви още Томов.

Все пак ако по-голямата част от населението избере да се ваксинира в средата на годината можем да се върнем към обичайния начин на живот – прогнозира д-р Томов.

Обществото обаче продължава да бъде разделено за имунизацията срещу Ковид-19. Според лекари слагането на ваксина трябва да бъде единствено и само доброволен акт.

"Всеки трябва да вземе абсолютно безпристрастно и без никакво външно влияние решение за себе си. Ние ше бъдем само изпълнители на волята на пациента. Не трябва да го подтикваме по един или друг начин – не е етично, не е морално", коментира д-р Георги Миндов.

У нас през януари се очаква да пристигнат още 57 000 дози от ваксината и 90 хиляди за февруари.


34
Още от Водещи мобилна
СЗО: Новата мутация, открита във Великобритания, вече се разпространява по целия свят
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Чистилището преди 4 седмици
Всички комунисти и техните гниди в канала!
33
0
 
2
 
! Отговори
мижи да те лъже преди 4 седмици
ДО СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА ДОТАМ......
32
0
 
4
 
! Отговори
Честита Ковида преди 4 седмици
Нема а са плашите! А..спаднат случаите...и ще ни наръсят....и ето ти нова вълна!!!! Тия самолети пак ще замрежат небето......и М-едала/министъра-..едал/ пак щепредлага на баце...да удължи мерките до...второто пришествие.
31
1
 
3
 
! Отговори
епидемиолог преди 4 седмици
Тоя математик без да чел Оруел знае, че 2 плюс 2 е равно на 5. Както му казва Министерството на Истината. А дали е 5 или 7 в средата на 2021г, пак Министерството на Истината ще му каже. Иначе тази идиотттщина с този вирус е ясна.
30
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 4 седмици
Докато не се изритат правителствата слугуващи на Глобалистите нищо няма да се промени.
29
1
 
3
 
! Отговори
до 28 преди 4 седмици
Ваксинирай се бе тpoлче. Аз няма да си сложа нетествана ваксина за която производителя не поема отговорност.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сега са 7 основни щама. До края на 2021г. се очаква да станат 24 основни щама. Кое ще забавите? Нищо няма да се забави. Хората не правят тестове.Не се карантинират. Сеят заразата. Сега по Коледа вече се върнаха от Англия-след 30 минути щели да затварят границите за тях. Ще затварят чушки. Всички, които искаха да се върнат се върнаха още от петък, за да останат поне 15 дни. Закъсняха с новата заповед. Освен това този нов щам циркулира от месеци. Толкова хора се върнаха от тогава-вярвайте си сами!
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ще забравим за Ковид-19, когато всички се ваксинираме, а това май няма да стане, значи и за Ковид-19 няма да забравим. Даже и всички да бяха съгласни да се ваксинират, то масовата имунизация може да започне чак през март-април, а дотогава ще се ваксинират определени хрупи от хора.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пикът на новозаразените беше през 13-19 ноември. Казват, че пикът на смъртните случаи бил три седмици по-късно, т.е. би трябвало да е през 4-10 декември, а пикът беше между 26 ноември и 6 декември. При това сега започна ново увеличение на смъртните случая почти до нивата на пика от преди две седмици.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

"Февруари вече ще сме забравили за ковид,"

Да видим :)
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ковиди невидими,
ковиди незнайни,
кой при нас докара ви
с музики омайни?
От небето идем
и при вас оставаме -
всичко да ви разясняваме.
Скоро ще се съмне,
ще запеят птици.
Ала никой няма да избяга от оголените жици.
Трици?
Белезници.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"А СПАД НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА СЕ ОЧАКВА И СЛЕД ИМУНИЗАЦИЯТА "
Чета и не вярвам на очите си.
Та нали за това е имунизацията
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НОВ ЩАМ бил открит в британия
То и първият е открит на същото място и са го изпратили в Китай та там да го намерят и да се нарече Китайски вирус а не както е АНГЛИЙСКИ ВИРУС
21
1
 
2
 
! Отговори
Мишо преди 1 месец
До Demonaz

нали?
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ама няма да се върнем скоро, защото новият щам се е завихрил и ще си стоим в безизходица още много дълго време!
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Английския вирус кой ще го спре?
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Февруари вече ще сме забравили за ковид, и то не заради каквито и да било ваксини, а просто защото вече почти всички ще сме го изкарали.
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ваксинирането не спира разпространението. Какво "нормално" ви гони? Ваксинират ви, за да не тежите на здравната система, но продължавате да носите маски, да пазите дистанции и рестрикции като добици. Нормалното беше.
16
1
 
10
 
! Отговори
Demonaz преди 1 месец
Този да го хвърлят в доменната пещ.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВРЪЩАНЕ назад към "нормалното" не, а
ТРЪГВАНЕ напред към
нормалното. И съвсем не така набързо.