Петър Витанов: Проблем е, че над 55 % от поръчаните от България ваксини са на Астра Зенека

Ние се хванахме за най-евтиното, то последно ще дойде, посочи той
Обновена: 30 яну 2021 16:42 | 30 яну 2021 16:37, Красимир Ангелов
64

Най-голямото количество ваксини България ще вземе от фармацевтичната компания Астра Зенека, заяви евродепутатът от ресорната Комисия по околна среда и обществено здраве в ЕП Петър Витанов (БСП/S&D), за предаването "Брюксел 1" по повод спора между фармацевтичната компания и ЕК за забавените доставки на ваксини за страните-членки на ЕС.

Още по темата
"Ние погрешно сме планирали, не сме диверсифицирали риска и всичко това води до последно място по ваксиниране в ЕС. Ние нямаме количества," заяви евродепутатът в разговор с Милена Милотинова по Bulgaria ON AIR.

"България планира до края на септември да ваксинира 30 %, в същото време Испания - планира ваксинация на 70%, от населението за същия период,  Дания планира до края на лятото да е ваксинирала всички. В момента ние изоставаме десетократно на някои страни-членки в ЕС. Вземете една Румъния -  преди три дни 48 000 румънци бяха ваксинирани за един ден. В същото време у нас същия ден бяха ваксинирани 655 души. Т. е. спрямо тези държи изоставаме близо 10 пъти, а 5 пъти е изоставането ни спрямо средния показател за ЕС," коментира Петър Витанов.

"Една Германия преимуществено е взела ваксини от Пфайзер. Да, по-скъпа е, съхраняване се по-трудно и логистично е по-трудна за менажиране, само че навременното й използване спасява човешки животи. Ние се хванахме за най-евтиното, то последно ще дойде и сякаш пренебрегнахме здравето на съгражданите си," коментира Витанов.

Целия разговор вижте днес, 30 януари 2021, от 17.30 часа в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Къде са данните на файзер за безсимптомни и леки симптоми ? А ?
59
1
 
2
 
! Отговори
Майдел преди 3 години
Как няма над 55% да са от правилната марка -онзи ден медиите нали споделиха за това ,че майката на евродепутатка е някаква шефка на тази марка за България. Тот УК случайни работи няма. Вчера говори германец от ЕК, който каза че всяка страна заявява колко бройки от съотв.марка ваксина искат, а ЕС единствено поръчва на база заявките. Нашите ще си сложат от евентуално по хубавите ваксини , а за населението от тези дето са най-малко ползвани и проверени. Едно за наши друго за ваши...
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 58:("Само *** е безсмъртен")___________Разбира се, че е безсмъртен! Все пак, преди да стане анти- ковид мантра с уклон към анатема,е преди всичко лирически герой.Някои вече съвсем изплискахте легена.. едно и също цяяла година баете..Как не ви омръзна?:)Мерси!
57
2
 
2
 
! Отговори
до 53 преди 3 години
Това е пълна измислица.Ти изобщо чете ли резултатите на Бионтех или си баеш по навик?
56
4
 
3
 
! Отговори
до 57 преди 3 години
В нормалните държави хората се ваксинират редовно. Във Великобритания всяка една година от поне 20 години насам 75% от възрастните се ваксинират срещу грип. Има си статистика за тия неща и всяка година се прави анализ на ефективността.Швеция и Дания смятат, че ще ваксинират 100% до лятото. Напълно вероятно да се случи.Само *** е безсмъртен...
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре бе.Какво точно планират държавите... 30% ваксинирани, 70% ваксинирани, всички ваксинирани??Ваксината е добровона, ехоо! От чие име планирате?
54
1
 
4
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
НАЙ- ГОЛЯМАТА НОВИНА Е, ЧЕ ПСР ТЕСТОВЕТЕ НА ДРОСТЕН СА МНОГО ФАЛШИВО ПОЛОЖИТЕЛНИ. ОСВЕН ТОВА ТОЙ Е И В КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ. ПОТЪРСЕТЕ И ЧЕТЕТЕ. ГРАНДИОЗЕН СКАНДАЛ!!!
53
1
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Оксфорд-Астра Зенека напредваха много добре в началото и не изискват допълнителни пари за съхранение и логистика. Освен това, ефективността за всички ваксини предстои да се дискутира още. Освен това, доколкото разбирам са и по евтини.
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен лична облага на този който е решавал от коя ваксина да се вземе други причини невиждам за да се вземат 55 % от ваксина като Астра Зенека която е одобрена ДНЕС Днес събота 30 януари 2021година е одобрена Как се купува ваксина месец по рано от одобрението й?
51
2
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Хайде да повторим при положение че всички много обичат процентите, ама това с ефективността не е като с комисионните: ако отчиташ само средните и тежки симптоми на заболяването след ваксина, ще бъде различно от това ако отчиташ - безсимптомните, леките случаи и среднолеките случаи. От файзер нямат данни за последните три.
50
2
 
6
 
! Отговори
ДНЕС, преди 3 години
ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ ЗА ГРАНДИОЗНИЯ СКАНДАЛ В ГЕРМАНИЯ С ПСР НЕДОСТОВЕРНИТЕ ТЕСТОВЕ НА ПРОФ. ДРОСТЕН???? !!!!!
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има и друг проблем с векторните ваксини като тази на Астра-Зенека който е от съществено значение. Вече е доказано че те са неподходящи за лиза над 60 години защото имат нисък коефициент на успеваемост сред тях едва 55%. Това принуди редица държави да преразгледат ваксинационните си планове и да пренасочат този вид ваксини към по-млади хора. Вчера господин Макрон направи официално изявление по този въпрос във Франция и призова здравните власти ваксината да не се ползва при пациенти над 60 години.
48
1
 
4
 
! Отговори
КОМИСИОННИ преди 3 години
Не са се хванали за най евтиното. По скоро са се хванали за този които им е обещал повече Комисионни.
47
4
 
8
 
! Отговори
До46 преди 3 години
Абе каква"информация"те гони при тоя повсеместен глад за ваксини в световен мащаб,истината е е Една,и тя е,България има в пъти по малко ваксинирани от която и да е друга Европейска страна и това няма КАК да се промени през тази и най вероятно и през следващата година!А ти можеш да четеш денонощно сайта на здравното министерство и компаниите производители и да редиш хвалебствени дитирамби за Вожда,това няма как да промени ситуацията в която сме и която ни очаква!
46
4
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Всъщност абсолютно никой не знае реалната ефективност на файзер, а безопасността е съмнителна. Единственото,което се знае е, че цената е зверски надута и отделно трябва да се дадат една камара пари за логистика и съхранение. Също така съм убеден, че поне 30% от тези ваксини ще бъдат деградирали именно заради логистиката и съхранението и допълнителното изискване остатъка от размразените ваксини да се транспортират отново, да се замразяват и размразяват пак,и пак да се пипат с ръце.
45
6
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Това е единственото що годе читаво решение,да се вземе повече от тези ваксини. Разбира се, предвид факта, че не можем да вземем китайски ваксини. Китайците щяха да ни доставят 10 млн ваксини още на първи транш най вероятно.
44
2
 
5
 
! Отговори
До 39 преди 3 години
Вярно, че парите са похарчени, но е вярно ,и това, че на сайтовете на компаниите производители на ваксини се изнесени данните за доставка във всяка държава и колко и какво количество ще се достави до края на тази година. Имам чувството ,че в този форум се изявяват индивиди борещите се за ( + ) , без никаква информация и познания за реалните въпроси относно ваксините.
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АстраЗенека няма да уважи количествата за ЕС и ще чакаме месеци. Така обществото се разделя на приливегоравана каста, в която членуват Ангелов, Кунчев, Мутафчийски и компания, а простолюдието ще чака, както едно време за лада и москвич - хем лошо качество, хем го няма и чакаш. Така се управлява здравеопазването на българските граждани. Тъжно, но факт...Министър Ангелов ще е спокоен при баща си, а ние ще чакаме, за да си играем на лотария с нашето здраве и с това на близките.
42
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С 70% ефикасност. Ниско качество продукт, с който ще продължим да си играем на лотария с нашето здраве, живот и обществено благоденствие. Всичко това, защото Министър Ангелов е отказал да си купим пълните квоти от 7.75 млн дози + 1.55 млн опция от Пфайзер и 1.24 млн дози + 1.24 млн опция от Модерна и заложиха цялата къща на АстраЗенека. Министър Ангелов и щаба избързаха да си сложат качествен продукт, а на масата от обществото ще предложат продукт с ниско качество. Благодарим ви Министър Ангелов
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То англичаните не си използват ваксината, *** са я поръчали... И медиите ще пишат колко била хубава...булгарнска му работа, гледат само да набутат изпростялото население