Какво се случи с хората, които искаха да кажат истината за вируса в Китай?

Правителството разказва съвсем различна история
7 мар 2021 21:20, Нели Христова
189
Какво се случи с хората, които искаха да кажат истината за вируса в Китай?
Снимка: БГНЕС

Един понеделник сутринта Чен Мей не се регистрира в системата работа. Било пролетта в китайската столица Пекин и организацията с нестопанска цел, за която 27-годишният работил, организирала дейността си от вкъщи, докато коронавирусът продължаваше да се разпространява.

Притеснен, шефът на Чен Мей се обадил на брат му Чън Кун, но и той не го бе чувал. У Чън Кун се появило лошо предчувствие. Брат му пише статии за ранните дни на пандемията, някои от които по-късно са премахнати от китайската цензура. Когато шефът на Чен Мей съобщава за изчезването му в полицията, служителите му казали, че той е отведен за разследване.

Това било преди 10 месеца. Оттогава Чен Кун не е виждал брат си

Чен Мей е част от група хора, решили да кажат истината - китайското правителство се опитва да ги накара да мълчат, тъй като тяхната информация се различава от официалната позиция. Според активистите Пекин иска истината да бъде изтрита от колективното съзнание.

Някои били лекари, които се опитали да предупредят за смъртоносен нов вирус в Ухан или журналисти, които документирали положението в болниците, препълнени с трупове. Други, като Чен Мей, се опитали да запазят доказателствата за разгръщащата се криза онлайн, дори и в условията на широко разпространена цензура.

Разказвачите на истината разкриха колко бавни са били властите в това да предупредят обществеността и света за огромната заплаха от коронавирус. Техните истории контрастираха с разказа, прокаран публично от китайското правителство, което иска хората да вяравт, че е победило COVID-19. Доказателствата, които те се опитаха да споделят, са от решаващо значение за разбирането на времевата линия на вируса, така че светът може да предотврати повторната пандемия от този мащаб.

Година след това наследството на разказвачите на истина е различно. Мнозина са платили висока цена за работата си. Някои са задържани, други са изчезнали. Един дори почина, докато се опитваше да извади на бял свят цялата история.

Цензурата в Китай

Много западни интернет сайтове не са достъпни в Китай без виртуална частна мрежа (VPN), която помага на потребителите да преминат през огромния цензурен апарат в страната, известен като Голямата защитна стена.

Има един код за грешка, с който всички потребители на интернет са запознати: 404

Това означава, че страница не може да бъде намерена - в Китай това се случва често, защото страницата е била цензурирана.

За да запазят живо съдържанието, което се крие под 404, потребителите на китайски интернет използват редица креативни методи без ключови думи, които правителството проследява.

Решението на Чен Мей за китайската цензура било Terminus 2049, хранилище за тълкуване на чувствителни статии, което той и неговият приятел Кай Вей съосновали през 2018 г. на GitHub - американска платформа, предпочитана от разработчиците на софтуер, тъй като им позволява да споделят код и да си сътрудничат по проекти от разстояние.

За Чен Кун целта на Terminus 2049 била много проста.

"Те искаха хората да видят пълната картина на тези важни социални събития, за да могат да разберат истинския Китай", казва той пред CNN. "Вие цензурирате, аз архивирам, вие искате да изчезне, аз искам да го запазя и да го разпространя. Това е крайната цел."

Едва когато Termnius 2049 започва да запомня статии за Ухан, властите предприели действия.

Кои са онези, решили да кажат истината?

Чен Мей

Какво направи той: Архивира и преиздаде статии за ранните дни на коронавируса в Terminus 2049, включително интервюта с Ай Фен и Ли Венлианг, както и разследване на Кайсин за ранните дни на избухването на пандемията.

Какво се случи с него: Задържан е на 19 април 2020 г. и обвинен в "предизвикване на неприятности". Той все още очаква своя съдебен процес.

Чен Мей е може би малко вероятен герой от дните на глобална пандемия.

Той е срамежлив младеж, завършил зоология. Работил в организация с нестопанска цел, която помага на хората със загуба на слуха. Мей обича котките и не споделя много от живота си онлайн. 

"Той никога не е бил инициатор на проекти - винаги е играл поддържаща роля", каза Чен Кун. Но с Terminus 2049 Мей направил изключение.

"Може да се наложи да бъдете по-предпазливи по този въпрос",  казва Чен Кун на брат си, напомняйки на Чен Мей, че ако той може да види публикациите му за Terminus 2049, тогава и други биха могли. Но въпреки това Чен Кун не смятал, че брат му ще бъде арестуван, тъй като това, което прави, е относително консервативно в сравнение с други активисти. Но съгласно китайската система за информационен контрол, правилата винаги се променят.

Чен Киуши

Какво е открил той: В края на януари той съобщава, че болниците и лекарите в Ухан са претоварени и липсват провизии.

Какво се случи с него: По-рано майка му съобщи, че е бил насилствено поставен под карантина. Смята се, че е в Кингдао, Китай. Негов приятел, известен борец за смесени бойни изкуства в Китай, заяви във видеоклип в YouTube, че срещу Чен няма обвинения и е в безопасност, в добро здраве, но живее под държавен надзор.

Фан Бин

Какво е открил той: Документира чувалите с трупове, които се трупат пред болница в Ухан.

Какво се случва с него: Изчезва след публикуване на видео на 9 февруари 2020 г. Оттогава никой не го е чувал, а местоположението му е неизвестно. Смята се, че е задържан.

Ли Зехуа

Какво е открил той: Преоблечен като кандидат, отговарящ на обява за работи в крематориума в Ухан, той разговаря с един от работниците там за това какво ще се очаква от него, за да може да събере доказателства за това колко души са загинали в резултат на пандемията. Ли разкрива как държавна сигурност се опитва да заглуши журналистите като него.

Какво се е случило с него: Той публикува видео на 26 февруари 2020 г., където казва, че е бил преследван от държавна сигурност. След това изчезва. През април той публикува видео, в което се казва, че е бил вкаран в принудителна карантина, и пусна кадри от скрити камери, които  показват как полицията влиза в стаята му и го отвежда.

Джан Джан

Какво открива тя: Документира суровата реалност за живота в Ухан между началото на февруари 2020 г. и средата на май, включително препълнените болници и празните магазини.

Какво се случва с нея: Осъдена е на четири години затвор за "предизвикване на неприятности".

Кай Вей

Какво прави той: Архивира и преиздадава статии за ранните дни на коронавируса в Terminus 2049 заедно с Чен Мей.

Какво се случва с него: Обвинен е в "предизвикване на проблеми". Той все още очаква процес.

Ай Фен

Какво направи тя: Един от първите лекари, който се опита да вдигне тревога за разпространението на новия коронавирус през декември 2019 г . Нейното интервю с китайски медии предизвика онлайн движение за борба срещу държавната цензура.

Какво се случи с нея: Интервюирана от Дисциплинарния комитет на нейната болница и обвинена в разпространение на слухове, тя изтърпява малко наказание и се връща отново на работното си място като лекар в Ухан.

Ли Венлианг

Какво направи той: Ли предупреждава своите колеги лекари за новия вирус, подобен на SARS, разпространяващ се през декември 2019 г. Той дава интервюта за медиите в ранните дни на пандемията през януари.

Какво се случи с него: Ли е Извикан в полицейското управление в Ухан на 3 януари 2020 г., където е порицан за разпространение на слухове в интернет. Там той подписва декларация, с която признава нарушението си. Дава положителна проба за COVID-19 на 1 февруари 2020 г. Издъхва на 7 февруари 2020 г. от коронавирус.

Джанг Йонджън

Какво направи той: Екипът му секвенира генома на коронавируса и първи го пусна публично. Китайското правителство пусна генома на следващия ден.

Какво се случва с него: Лабораторията му беше временно затворена "за коригиране" ден след публикуването на информацията за геномната последователност. Той все още работи върху проследяването на произхода на коронавируса.

Не винаги е ясно къде се тегли червената линия за цензура, тъй като правилата не са статични. Някои хора се впускат в сивите зони с убеждението, че това, което правят, ще бъде толерирано от правителството. Те се надяват, че ще имат късмета да избегнат цензурата и потенциалното наказание.

"Наистина не е ясно какво е законно и кое незаконно", отбеляза приятел на Чен Мей. "Защо архивирането на тези статии би било незаконно?"

Когато Чен Кун получава това съдбоносно обаждане на 20 април от шефа на брат си, той е в Индонезия, опитвайки се да избегне пандемията. Брат му Чен Мей бил изчезнал заедно със съоснователя на Terminus 2049, Кай Вей и приятелката му.

Няколко дни по-късно семейството на Кай Вей получава телефонно обаждане от полицията, като им казва, че синът им е арестуван и е под наблюдение в тайно жилище. Той е заподозрян в провокиране на неприятности - обвинение, обикновено използвано за арестуване на активисти в Китай. Това включва две провинения - изграждане на уебсайт на чужд сървър и публикуване на неподходяща информация онлайн. Същия ден Чен Мей се обажда на шефа си и му казва, че ще е болен в продължение на месец.

В началото на май родителите на Чен Мей получават известие чрез куриер от полицията, което потвърждава подозренията им - синът им бил под наблюдение в тайно жилище - система, при която хората могат да бъдат задържани до шест месеца.

Китайското министерство на външните работи и Информационното бюро на Държавния съвет не са отговорили на искания за коментар относно статусите на случаите с двамата мъже. Те не потвърждават колко души са били задържани или съдени за споделяне на информация относно пандемията. Китайската администрация за киберсигурност не отговоря на искане за коментар дали архивирането и преиздаването на китайски новинарски доклади е незаконно.

От септември Чен Кун живее в самоналожено изгнание в Париж, където учи. Той вярва, че е опасно да се върне в Китай, тъй като дава изключителна гласност онлайн на изчезването на брат си. Чен Кун вече е прекарвал време в ареста в Пекин през 2014 г. Той е бил арестуван, след като приятелката му е разлепила плакати в града в подкрепа на продемократичното движение на чадърите в Хонконг. Властите вярвали, че той й е заповядал да го направи.

"Нямах планове да уча в Париж", каза той. "Щях да се върна в Китай след пандемията, ако не беше брат ми."

Той се тревожи за семейството си, останало в Китай, включително за майка си, с която китайските власти са се свързали, за да попитат за политическата дейност на Чен Мей, въпреки че тя не е знаела нищо.

"Притеснявам се, но нямам избор. Имам само една възможност, която е да говоря", казва Чен Кун. Според него, ако хората могат да видят само "варосаната" версия на историята, популяризирана от китайското правителство", няма да има начин да се поучат от настоящата пандемия, за да се справят със следващата.

"Тогава за какво бяха всички тези жертви тази година?", пита той.

Но за китайското правителство не било достатъчно да заглуши разказвачите на истина. Китайската комунистическа партия трябвало да създаде своя собствена сюжетна линия, както за прикриване на първоначалните грешки, така и за отклоняване на репутационните щети върху Китай, като страната, в която бяха открити първите случаи.

Първата стъпка на властите през февруари бе да разположат стотици журналисти от държавните медии в Ухан, за да бъдат очите и ушите в централната точка. Въпреки че техните доклади често бяха цензурирани, те имаха двойна цел - да помогнат за събирането на информация за партията, нещо, което често се случва по време на обществени извънредни ситуации в Китай, обяснява Мери Галахър, директор на Центъра за китайски изследвания в Университета в Мичиган и експерт по китайска политика.

Месеци наред говорителите на китайското правителство и държавните медии прокарват тезата, че вирусът може да е с произход извън Китай.

Към март ежедневните случаи са спаднали до двуцифрени числа и голяма част от Китай е излязла от локдауна. До май Китай контролира до голяма степен вируса вътре, в собствените си граници, и броят новозаразените с COVID-19 бързо намаляваше на фона на скачащите цифри в САЩ и Европа.

През следващите месеци Китай се възползва от този успех, за да изтъкне, че се справя по-добре от почти всяка държава - доказателство, че авторитарният му отговор е модел, който трябва да буди възхищение и да се възпроизвежда. Министерството на външните работи отхвърли критиките, че е предприело репресии срещу журналисти и лекари, като заяви: "Китайското правителство през цялото време провежда своя отговор на пандемията от COVID-19 по открит и прозрачен начин“.

С истината, изчистена от китайския интернет, Пекин започна да запълва тази празнина с алтернативна информация, която оцвети Китай в по-благоприятна светлина.

Длъжностни лица пропагандираха неоснователни аргументи, че вирусът е дошъл от друга страна,  включително теорията, че персоналът на американската армия може да е пренесъл вируса в Китай, когато е пристигнал в Ухан за Световните военни игри през октомври 2019 г. През януари 2021 г. говорителката на Министерството на външните работи Хуа Чунинг добави легитимност към теорията , че коронавирусът може да е дошъл от друга държава, като тя призова САЩ да поканят СЗО да посетят американски лаборатории, за да могат да проучат произхода на вируса. Миналата година държавните медии се възползваха от проучвания, които откриха доказателства, че COVID-19 циркулира в Италия още през септември 2019 г., представяйки доклада като доказателство, че вирусът не е задължително да произхожда от Китай, въпреки че авторите далеч не предполагат това.

През октомври Китай стартира изложба във Ухан, включваща интерактивни дисплеи, пропагандиращи идеята за героичен отговор на вируса. Много от истинските разказвачи - включително Чен Мей, доктор Ай Фен и университетския професор Джанг Йонджън - не присъстват в историята, която тя разказва. Името на Ли Венлианг е на стената на мъчениците, но кратката му биография не включва, че е бил порицан за опит да предупреди колегите си за коронавируса.

Има доказателства, че тези усилия са били ефективни в Китай. Проучване, публикувано през ноември от международната група за изследвания и анализ на данни YouGov-Cambridge Globalism Project, установи, че в почти всички страни преобладаващото мнозинство хора смятат, че COVID-19 произхожда от Китай. Но в Китай повече от половината анкетирани заявяват, че вирусът произхожда от страната им, докато една трета смятат, че е дошъл от САЩ.

Контролът върху историята винаги е бил важен за китайските лидери, но цензурата се затегна при президента Си Дзинпин и способността на партията да комуникира собствената си перспектива се подобри. "Връзката, която ККП не искат хората да правят, е, че свободата на словото може да засегне не само поминъка ви, но и съществуването ви", казва Галахър. "Контролирането на мненията е начин китайското правителство да демонстрира, че не е необходимо да променя политическите си системи."

Това не е проблем само за хората, които търсят безплатна и честна информация в Китай - това влияе на света.

"Колко лекари ще излязат и ще докладват за следващия вирус?", пита Ани Спароу, асистент по наука и политика за здравето на населението в Медицинското училище Icahn в планината Синай.

COVID-19 е убил повече от 2 милиона души по целия свят.  Усилията на Китай да ограничи свободата на изразяване сред журналисти, активисти и лекари може да означава загуба на ценна информация за това как първоначално се разпространява вирусът, категорична е Галахър.

"Това изглежда много недалновидно", добавя тя. "И ще се случи отново."


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
3
 
! Отговори
По публикацията рабо преди 1 месец
Нечле да не изчезнеш и ти :):)
Само питам:

Интересно кой ги е писал тия измишлютини ако не е останал никой да разказва?
126
0
 
2
 
! Отговори
IT-спец преди 1 месец
а аз си мислех че аз пиша неграмотно ама вие изкъртихте мивките с това, моето извинение е че не живея в БГ от тинейджър а вашето? За мъж или за жена става дума в началото? цитирам: "Било пролетта в китайската столица Пекин и организацията с нестопанска цел, за която 27-годишният работил, организирала дейността си от вкъщи.."
125
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
каквото казва държаавата е правилната позиция, трябва да си подкреме правителството
личното мнение на отделния индевит не е важно

Ц..те за това нямат държава
124
0
 
6
 
! Отговори
Alien killers преди 1 месец
*** тепат за пари пичове. Дреме им за здравето.
123
4
 
20
 
! Отговори
До 173 преди 1 месец
Ти от къде знаеш дали има или няма Корона в Китай? От вестник Работническо Дело ли разбра? М?
122
7
 
11
 
! Отговори
Martin Bormann преди 1 месец
Колкото повече партията се опитва да притисне простолюдието, толкова повече, ще губят контрол. Това което стана в Пекин през 80те ще им се стори като разходка в парка. Милиард и половина трудно се удържат ако има кой да ги поведе и това скоро ще стане и ще падат провинциите като домино. Тибет, Хонг-Конг и тн. В безизходицата партийката ще удари Тайван и тогава идват янките а Путин ще изтреска малката ракета в КНДР за порицание и те така..... :))
121
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изпоарестуваха ги за всяване на паника и опит за преврат. Затова в Китай вече няма корона, а в Европа са на 20ти локддаун и става все по-зле въпреки мерките.
120
2
 
2
 
! Отговори
Американ преди 1 месец
До Анонимен 158:
"Лично съм си купувал (не от България) скъпи неща от елитни марки, шити в България." -- на това се казва претенциозен ***.
119
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
До жаль
Каква Русия бе, чyкyндyp, прилича си на България.
118
15
 
13
 
! Отговори
жаль преди 1 месец
Ако не бяха надписите на китайски щях да си помисля че снимката е от Русия. Същите кални улици и грозни сиви сгради както беше у нас преди 10 години.
117
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Средно статистически 40бан
Какво направи: четеше жълтисани произведения в тоя пробит сааит
Какво се случи с него: IQ-то му падна до ниво на стайната температура
116
12
 
9
 
! Отговори
Аналитик плюс преди 1 месец
Затова пък в САЩ никой и не публикува нищо за това, какво е в болниците, как хората мрат като мухи, а труповете ги изнасят с хладилни камиони и ги заравят в масови гробове. В Китай поне са се намерили смелчаци. Китай беше първата "ударена" от вируса държава и естествено, че беше необходимо повече време за да се разбере какво става. Така че стига демагогия.
115
0
 
0
 
! Отговори
от 158 преди 1 месец
До Диана

Талантите не говорят, те действат. :)))))))))))
114
10
 
12
 
! Отговори
1 преди 1 месец
До Анонимен 159

"Описаните от теб неща ги имаше , когато бяхме 9 млн"

Пълни глупости: когато "бяхме 9 милиона" всяка индивидуалност и лична инциатива беше смачквана по подразбиране, а никой не искаше да си дава зор, защото нямаше смисъл.

Последиците от тази култура ги виждаме и до ден днешен, сред голяма част от хората, които все ЧАКАТ НЯКОЙ или НЕЩО да "ги оправи", да им даде, да им помогне и т.н.
113
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На 4 март във Вашингтон се случи поредният военен преврат. Заседанието на Конгреса беше отменено. Повече от хиляда войници от Националната гвардия окупираха Капитолия. Полицията и ФБР бяха в повишена бойна готовност. Сградата на Капитолия беше оградена. Блокади, до зъби въоръжени военни в пълна форма. "Войските влязоха в града, за да подкрепят режима", каза Тъкър Карлсън, водещ на Foxnews. - Ако това се случи в Камерун нашият държавен департамент ще го нарече "престъпление срещу демокрацията"
112
4
 
4
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
До Анонимен158
Такива има и винаги е имало и ще има у нас, защото българинът е способен човек по принцип...Истината е, че ние не можем да ги отглеждаме нашите таланти и ги гоним по цял свят...Аз лично съм свидетел на много случаи на "убийство" на таланти! Цялата армия от посредственост се нахвърля върху тях преди още да са си отворили устата...Знам случай, когато доцент се нахвърля върху дипломант, че искал да му открадне системата когато дипломантът просто прави литературно проучване по темата
111
5
 
3
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
До Анонимен159
Така беше преди, а сега е още по-лошо! Това и ти казвам - най-важното в страната са хората! Най-голяма грижа трябва да се отделят на тях и на човешките взаимоотношения, на изграждането на здрава производствена среда без клюки, обиди, умраза, завист, а с хубав поддържащ колективен дух, осигуряващ творческа атмосфера и прогрес...А за това всеки трябва да си е на мястото, не с връзки, не с покровители, със своите способности..Как един бизнесмен с 3-то класно образование ще управлява
110
11
 
6
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
До Анонимен156
Ей, БСП!Няма спасение за теб - направо вдигай бяло знаме пред политиката и бягай надалеч от нея!Асад не може да оправи нищо, защото освен да е едно разглезено бебе, друго не може да бъде..Той е на този пост по наследство и това няма нищо общо с политическите му качества,а с народопсихологията на страната..А Садам нападна Кувейт,заплашваше Буш-баща със смърт,размахваше разни мечове насам-натам - това ти се е загубило някъде по пътищата ти...САЩ не са ангелчета, но знаят какво искат
109
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Диана 157
Такава ни е действителността
Описаните от теб неща ги имаше , когато бяхме 9 млн
Сега при 2млн навън , под 7 млн застаряващо населения - няма откъде да дойдат специалисти
Отделно , болшинството от хората имащи потенциал продължават да бягат навън
108
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Диана

Никой не спира "талантите" ни. Просто такива почти няма.

В България шият световно известни фирми с бая дебели цени на крайния продукт. Лично съм си купувал (не от България) скъпи неща от елитни марки, шити в България.