Ще коства ли животи спирането на ваксинацията с "АстраЗенека"?

Експерти коментират има ли Европа проблем с ваксината
18 мар 2021 18:00, Нели Христова
60
Ще коства ли животи спирането на ваксинацията с "АстраЗенека"?
Снимка: БГНЕС

Редица страни решиха да преустановят употребата на ваксината на "АстраЗенека" като предпазна мярка след съобщения, че някои хора са претърпели тромбоза след имунизацията.

Още по темата

Но дали тези държави не са твърде предпазливи? Пропускат ли тези нации по-широката картина?

Решението е взето въз основа на принципа на предпазливостта - утвърден подход в науката и медицината, който подчертава необходимостта от пауза и преглед, когато доказателствата са несигурни. Но при бързо развиваща се пандемия, когато всяко решение може да има големи последици, това е подход, който понякога може да донесе повече вреда, отколкото полза.

Причина или съвпадение?

Данните, предоставени от "АстраЗенека", показват, че има 37 съобщения за образуване на тромбоза сред 17-те милиона души в цяла Европа, които са получили ваксината.

Но ключовият въпрос, който трябва да бъде зададен, е дали това е причина или съвпадение? Дали това не би се случило така или иначе?

Нежелани събития като това се наблюдават внимателно, така че регулаторите могат да преценят дали се случват повече, отколкото би трябвало. 37-те съобщения за тромбози са под нивото, което бихте очаквали. Нещо повече -  няма силно биологично обяснение защо ваксината би причинила кръвен съсирек.

Ето защо СЗО, както и регулаторите на лекарства в някои страни, са на мнение, че няма доказателства за връзка. Дори Европейската агенция по лекарствата, която разглежда докладите, предлага ваксината да продължи да се използва предвид риска, който COVID представлява за здравето.

Следователно не е изненадващо, че решенията на отделните нации да направят пауза при имунизацията с "АстраЗенека" объркаха експертите. Проф. Адам Фин, член на работната група на СЗО за ваксините срещу COVID, казва, че спирането на имунизацията по този начин е "крайно нежелателно" и може да подкопае доверието във ваксината, което в дългосрочен план ще струва много животи.

Има ли Европа проблем с ваксината?

Това не е първият случай, в който европейски държави проявяват предпазливост по отношение на ваксината "АстраЗенека".

Принципът на предпазливост е приет от Германия, Франция и други, когато първоначално не препоръчваха използването на ваксината за хора над 65 години. Френският президент Еманюел Макрон дори нарече препарата "почти неефективен".

Решението ваксината да не се използва при хора над 65 години вече е отменено, но все още се усеща въздействието му.

Германия и Франция разполагат с ваксини, които ще бъдат похабени, тъй като и двете страни са използвали по-малко от половината от доставките си на ваксината "АстраЗенека" досега. Това ги прави много по-зависими от ваксината Pfizer, отколкото Великобритания. А това може да има смъртоносни последици. Франция, Германия и другите големи европейски държави имат по-висок процент на заразяване от Великобритания и са изправени пред перспективата нещата да се влошат, преди да се подобрят.

Ако погледнете назад към решението препаратът да не се използва при хора над 65 години, можете да видите как е взето. Начинът на организиране на изпитанията означава, че има ограничени доказателства за употребата му в по-възрастни възрастови групи. Организаторите са искали да наемат по-млади хора в началните етапи от съображения за безопасност, така че когато става въпрос за регулатори, които оценяват процента на инфекция, данните все още не са пълни при групата на възрастните хора.

Но има данни от кръвни проби, че ваксината е предизвикала силен имунен отговор в по-възрастните групи. Така че няма причина ваксината да не работи при тях - просто не бе минало достатъчно време за събиране на доказателствата в реалния свят.

Имаше и проблем при тълкуването на резултатите поради начина на провеждане на процеса. Липсваше последователност в данните от различните места, на които се провеждаха тестовете. Следваните протоколи и практики се различават навсякъде, включително използването на половин доза в една.

Някои го описват като четири изпитания в рамките на едно изпитание. Той създаде малко разхвърлян набор от данни за интерпретация.

Защо смелото вземане на решения може да е най-доброто?

Обединеното кралство направи скок във ваксинациите и в рамките на месеци започна да отчита "зрелищни" резултати при намаляването на нивата на сериозни заболяванията при хората над 80-те години.

Този прагматичен подход при вземането на решения също така накара Обединеното кралство да препоръча до тримесечна разлика между дозите.

Това предложение предизвика много спорове, когато беше обявено в края на декември. Ваксината Pfizer не е тествана по този начин в клиничните изпитания. Нейният интервал е три седмици. Но отново, липсата на доказателства не означава, че ходът няма да работи или не се основава на логика.

Изпитванията с "АстраЗенека" са имали по-дълги интервали за някои участници, доказателствата за ваксината Moderna, която е подобна на тази на Pfizer, също предполагат, че тя може да работи и след по-голям интервал от дозите.

Също така е добре установено, че при двудозовите ваксини по-голямата част от защитата се осигурява от първата доза, докато втората просто подсилва имунитета и осигурява по-дълготрайна защита.

Тъй като случаите бързо се увеличаваха по това време, Обединеното кралство разбра, че ползата от увеличаване на наличните доставки на ваксини, за да се осигури известна защита на повече хора, е правилната стъпка, дори ако доказателствата от процеса не я подкрепят пряко.

Проф. Сър Дейвид Шпигелхалтер, експерт по разбиране на риска от университета в Кеймбридж, казва пред BBC, че това показва, че понякога трябва да надхвърлите принципа на предпазливостта и да бъдете смели при вземането на решения.

"Принципът на предпазливост благоприятства бездействието като начин за намаляване на риска. Но проблемът е, че това не са нормални времена и бездействието може да бъде по-рисковано от действието", заявява той.

Според сър Дейвид това, което е необходимо при подобни обстоятелства, е баланс между вероятностите. Това изисква да се разгледат както преките, така и косвените доказателства и контекстът, в който се вземат решенията.

"Понякога може да бъде вредно да се изчака сигурност. Спирането на ваксинирането на хората ще струва животи."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Не преди 3 години
Ще коства започването!
54
0
 
3
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Спирането по-скоро ще спаси животи, отколкото да коства. Заврете си платените статии някъде.. Видяхме отношенията на Гр*б с председателката на Астра Зенека за България, която много странно подаде преди 2 дена оставка, за да излезе от светлината на прожекторите! Управляващите са долни гн*ди, мръсни ***, които освен, че ни крадат както си искат , вече застрашават и животите ни с безкрайната си алчност и мерзост!
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нема проблеми. Хора умират всеки ден.
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напротив. Ще спаси човешки животи. Англичаните са свикнали да убиват и го правят с ваксината си
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 53 Има и със другите ваксини такива съвпадения, не чувате за тях има вече хиляди умрели от ваксини НО те умират от всичко друго но не и от ваксините, абсолютно на обратно на ковида.
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички случаи на тромбози и смърт били съвпадения, но се питам защо няма такива съвпадения с другите ваксини, а неизменно съвпадения от такъв характер са с Астра Зенека.
49
5
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
това трябва да го направите да мига, че да го види ***. *"АстраЗенека", показват, че има 37 съобщения за образуване на тромбоза сред 17-те милиона души в цяла Европа, които са получили ваксината.*
48
6
 
4
 
! Отговори
Смешни преди 3 години
Къде сте смелите. Нали беше просто грипче и какво ни стряскат само. Смели бяхте. Сега обаче нещо се изпари смелостта и станахте смешници и пъзльовци. Страх ви е а пък бяхте толкова смели. И около 3ти март бяхте супер смели ама сега 14 дена по-късно броите с трепет.
47
7
 
7
 
! Отговори
... преди 3 години
До ....Я кажи колко точно с доказани.Щото от липсата на ваксина всеки ден умират по над 100 човека в България. За седем дена от спирането са 700 човека. Тези 700 ако бяха ваксинирани нямаше да починат. Доказани са над 90 % намаляване на тежки и смъртни случаи при ваксинирани с АС. Ще рече че вместо 700 щяха да са под 70 починалите. Това са възможни спасени 630 човека.
46
6
 
7
 
! Отговори
ХАхахах преди 3 години
Тя спряната, вече даже спасява животи.
45
4
 
4
 
! Отговори
Горкия човек ... преди 3 години
До Анализатор: Абе трябва да си много зле за да не си разбрал, че вирус има и трепе наред. Виж някой доктор психиатър или психолог щото си опасен и за себе си и за околните...
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парите не извират и скоро ще свършат, няма заплати, пенсии, само гледайте.
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ем .. на черно шей
42
7
 
7
 
! Отговори
Анализатор преди 3 години
Отговора е ДА!Защото по-малко хора ще се инжектират с тоя *** и съответно по-малко хора ще умрът.Ковид е лъжа,а ваксините са експиримент който прави фермацефтичните компании милиардери,те пък плащат на корумпираните правителства в ЕС и Америка.
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес на олимпиада по математика дали задача: "на опашка за ваксинация се наредили..". И това на малки деца на европейски конкурс :-х Да живее толерастията и новото нормално!!!
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, особено тук, където са поръчани най-много бройки точно от нея.
39
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста животи се спестиха със спирането на ваксината
38
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спирането на ваксинацията по-скоро ще спаси животи.
37
3
 
8
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 3 години
Преди малко от някакви бюрократи от ЕС казаха , че за една седмица са разнищили случаите на умрели и са успели да установят , че ваксината няма нищо общо с тромби-момби , и че всичко е ток и жица. Ваксинация вперьод!!!
36
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината си е много добра, спирането ще коства много загубени животи и непрекъснат локдаун.