Изследване: COVID-19 може да убие и месеци след възстановяване

При преболедувалите има 60% повишен риск от смърт до 6 месеца
Обновена: 27 апр 2021 20:56 | 27 апр 2021 20:05, Ния Христова
149
Изследване: COVID-19 може да убие и месеци след възстановяване
Снимка: Pixabay

Голяма част от смъртните случаи, причинени от дългосрочни усложнения от COVID-19, не се отчитат като смъртни случаи от коронавирус. Това означава, че съобщаваният брой жертви са "само върхът на айсберга".

При оцелелите от COVID-19 има около 60% повишен риск от смърт до шест месеца след инфекцията в сравнение с хора, които не са били инфектирани от вируса, сочи масивно проучване, публикувано в списание Nature, цитирано от БГНЕС.
 
Това число е еквивалентно на около осем допълнителни смъртни случая на 1000 пациенти в продължение на шест месеца.
 
"Когато отчитаме смъртните случаи от COVID-19, действителният общ брой на смъртните случаи е много по-висок", каза пред "Джерусалем пост" Зияд Ал-Али, директор на Центъра за клинична епидемиология във Вашингтонския университет, който е и ръководител изследоването.
 
Ал-Али изтъкна това, че повечето смъртни случаи, причинени от дългосрочни усложнения от COVID-19, не се регистрират като смъртни случаи от COVID-19. Той заяви, че "това, което виждаме сега, е само върхът на айсберга".
 
За да стигнат до заключението си, Ал-Али и неговият изследователски екип са използвали данни от електронните бази данни за здравето на Министерството на ветераните в САЩ. В проучването участие са взели над 87 000 пациенти с COVID-19: 74 435 потребители на Здравната администрация за ветераните (VHA) с COVID-19, които са оцелели поне първите 30 дни след поставяне на диагнозата и не са били хоспитализирани, и близо пет милиона потребители на VHA, които не са имали COVID-19. В допълнение то включва 13 654 хоспитализирани пациенти с COVID-19 и 13 997, които са хоспитализирани с грип.
 
Такива случаи (около 88%) има предимно мъже, но има и 8800 жени с потвърдени случаи, които са анализирани.
 
Всички пациенти са оцелели най-малко 30 дни след постъпване в болница, а анализът включва шест месеца проследяващи данни.
 
Докладът показва, че дори тези пациенти, които не са били хоспитализирани, могат да имат последици за здравето месеци по-късно. Болестите могат да включват респираторни заболявания, заболявания на нервната система, диагнози на психичното здраве, метаболитни нарушения, сърдечно-съдови и стомашно-чревни състояния и лошо общо състояние.
 
"Дори хората с леко заболяване - някои хора, които са се разболели от COVID и са изглеждали добре само с треска и кашлица - месеци по-късно получават инсулт или кръвен съсирек: някаква проява, свързана с COVID", каза Ал-Али. "Рискът е малък, но не е маловажен."
 
Израелският професор Сирил Коен заяви, че този доклад е "будещ загриженост" и подчерта, че "в това проучване не говорим за тежки случаи. Това са хора, които изобщо не трябваше да умират."
 
Безспорен е фактът, че рискът от смърт и свързаните с това здравни предизвикателства се увеличава с тежестта на заболяването и показва, че хоспитализираните пациенти, които се нуждаят от лечение в интензивно отделение, са изложени на най-висок риск от здравни усложнения и смърт.
 
Сред пациентите, които са хоспитализирани с COVID-19 и са оцелели след първите 30 дни на заболяването, има 29 смъртни случая "в повече" на 1000 пациенти през следващите шест месеца - 50% повишен риск от смърт в сравнение с хоспитализираните преживели грип, показва още проучването.
 
"Наистина е забележително, че такъв вирус може да доведе до този огромен брой дългосрочни последици", каза Ал-Али пред " Джерусалем пост”. Той каза, че не е ясно дали същите проценти ще се появят и извън Съединените щати, в други страни като Израел, тъй като има разлики в характеристиките на всяко население. Въпреки това, каза той, това е мощен показател за дългосрочната тежест, която болестта ще причини.
 
Ал-Али поясни, че до този момент единственото решение за спиране на тези ефекти е да се избягва заразяването с COVID-19.
 
"Най-добрият начин за предотвратяване на дълъг COVID е да се предотврати COVID; най-добрият начин за предотвратяване на COVID е ваксинацията", каза той.
 
Коен е съгласен с това заключение. Той каза, че когато хората обмислят да не ваксинират, "защото съм млад и не съм изложен на риск от тежко заболяване или смърт, мисля, че проблемът с продължителността на COVID с процентите, които наблюдаваме сега, е нещо, което хората трябва да вземат предвид".
 
Той обаче призна, че все още има малко данни относно дългосрочните ефекти на ваксините и отговори на доклад, че малък брой хора, които са приемали ваксината "Пфайзер" в Израел, са имали потенциално смъртоносно сърдечно възпаление.
 
Междинен анализ, който беше прегледан от "Джерусалем пост",, показа, че през първите три месеца от ваксинационната кампания в Израел са докладвани около 62 случая на миокардит или премиокардит, предимно при хора на възраст под 30 години.
 
Повече от 5,3 милиона израелци са получили поне една доза от коронавирусната ваксина.
 
Ал-Али каза, че важното е здравните системи да се подготвят за приток на болни пациенти, дори когато страните ваксинират и активните случаи на COVID-19 намаляват.
 
"Трябва да разберем как да изградим здравната система, за да се справим с това натоварване", каза той.
 
Той каза, че светът е „хванат неподготвен за COVID“ и в някои случаи прави грешката да хвърля вината върху COVID. Неговият съвет е да не се прави същата грешка и с дълготрайния ефект от коронавируса.
 

149
Още от Общество
Дигитализацията на здравеопазването е реална инвестиция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Прекарах го вече. Лекичко, само с лека температурка. 46 годищен , пушач.
Наесен може и една доза, за буустер, ако не се е оправило положението...
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До ха ха

Дори може и 40 год. по късно да те убие...от старост.
115
0
 
5
 
! Отговори
ха ха преди 2 седмици
Ковида мможе да те убие 6 месеца по късно, ако катастрофираш :))))))
114
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov Warnings преди 2 седмици
Засечени са пострадали с тлеещи огнища в телата..Napomnqm че Black death and grey death mass murderers and killers бяха активизирани от древни тлееи огнища чрез силна черно терористична музика/bad death music terror/
Снимани са в заводи с включена музика от камерите з авътрешно заводско видео наблюдение още декември 2018 година ..Вижте и юни 2019 година. След спиране на музиката се капсулират внимателно
АКо ви пуснат силна музика в заводи и магазини звънете веднага на тел 112..и снимайте
113
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 2 седмици
Warnings about TERROR WITH PCR TESTS !!!

Поразени са рискови за проникване в телата им вкл в стомаха и червата на черни и сиви чуми масови убиици вкл Black and Grey death mass murderers and killers...

При раздразване на гостоприменика на чумата масовите убиици в телата се виждат как оформят черен обемно обсебващ облак около жертвите..
Поразяват лесно и вкасинирани вкл лекари позлвани за реклама на ваксинациите по български телевизии.Експерти да маркират поразените..
112
2
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 седмици
До Мегачеп, 118. Гледай да не ме изпревариш за гостуване при Коритаров. Отдавна се ваксинирах с Пфайзер ваксината и без проблем си пътувам навсякъде по Европа. Пожелавам ти здраве и да не те хваща ковид, не.щас.т.ни.ко! Не питай за лудо, то само се обажда, гласи нашата поговорка.
111
3
 
1
 
! Отговори
Мегачеп преди 2 седмици
Дедо Ташунко, време ти е да годиш на гости на Коритаров.
110
0
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 седмици
Като гледам оценките под дружелюбното си послание под номер 116, си мисля, че поне 50% от раята не заслужава жалкия си животец.
109
7
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 седмици
Много от пишещите тук се шегуват и гледат несериозно на пандемията. Хора, изберете по-малкото зло, ваксинирайте се и спазвайте мерките. Всеки човешки живот е нещо уникално и безценно, затова не подценявайте мерките. С най-добри чувства към всички Ви, пожелавам на всеки от Вас три пъти здраве!
108
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А ваксините обикновено убиват веднага. За месеци след това... ами още няма сведения, още сме в началото на ваксинацията. Да изчакаме и ще разберем!
107
3
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 седмици
Престанете да плашите хората бе! От сплашването до диктатурата има само една крачка! Навремето Хитлер е сплашвал чрез Гьоринг и Гьобелс, а Сталин - чрез Лаврентий Берия и прокурора Вишински!
106
4
 
14
 
! Отговори
No Coment преди 2 седмици
Аз вярвам на учените защото стигнах сам до откритието,че ако си го изкарал вируса на 50 години,може да те повтори пак след 30-40 години отново но в друга здравословна форма.
105
6
 
18
 
! Отговори
Ефектен обрат преди 2 седмици
Коритаров се ваксинира и....взе че умре.
104
4
 
9
 
! Отговори
Друго изследване преди 2 седмици
Кило водка може да убие ковид 19 и години след възстановяване.
103
16
 
4
 
! Отговори
Мадам Бовари преди 2 седмици
Аз си отгледах ковидчето и си го изкарах без да се самоизолирам. 2 седмици кашлях, кихах и пърдях на работа, заразих колежката, която си направи тест и излезе в карантина. Свекъра и заболя и умириса бъзито, мама пукна, ама тя беше дърта, ама аз съм много доволна , защото не бях под карантина, пък и какво да правя у нас. Казвах, че имам обикновена настинка и така и не си направих тест.
Сега обаче ще си направя едно тестче за антитела и ще знам, че съм се върнала към истинския живот без Ковид 19.
102
12
 
11
 
! Отговори
Петърчо преди 2 седмици
Както след война така и след като сте оздравели от някоя болест на вашия организъм му трябва време да поправи вредите които болестта е успяла да му направи. И това е въпрос на здрав разум а не на някаква тактика за сплашване. Това че вече нямате симптоми и се водите за оздравени не означава че болестта (не само корона) не е оставила вреди които могат да ви направят проблеми в бъдеще. Какво си мислите че термина "период за възстановяване" който често се използва в медицината означава според вас?
101
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тия пак плашат населението.....
100
3
 
6
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 2 седмици
Ш'се мре Hийчe... Аз помня едни изследвания, че всички ще умрем! Идеята е докато сме тук колко ще се Уакаме :)
99
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен

Тоя нищичко не предложи...
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До а знаете ли че

И какво предлагаш?