Реалната смъртност от коронавирус в Индия - много по-висока

Новите случаи бият всички рекорди
1 май 2021 11:50, Петя Славова
69
Реалната смъртност от коронавирус в Индия - много по-висока
Снимка: БГНЕС

Новите случаи на зараза с коронавирус в Индия бият всички рекорди. Крематориумите не смогват. Експерти се съмняват в официалните данни за смъртността. Те са убедени, че жертвите на COVID в Индия са много повече, предава "Дойче Веле".


В седмицата от 18 до 25 април в Индия са регистрирани 2,24 милиона нови случаи на инфекции с коронавирус. Такъв огромен брой зарази не е имало досега в нито една друга страна по света. И за последното денонощие броят на инфекциите е рекордно висок - отчетени са 386 452 нови случая само за 24 часа. В рамките на една-единствена седмица от Ковид-19 са починали над 16 000 жители на страната, което е почти двойно повече, отколкото в предходната седмица. А общият брой на жертвите от началото на пандемията е 200 000, броят на заразените - около 18 милиона.

Още по темата

Темповете на разпространение на болестта в Индия са невероятно високи и продължават да растат. А експерти дори смятат, че реалните данни за смъртността от Ковид-19 в страната са значително по-високи от официално съобщаваните.

Защо експертите се съмняват?

"Шокиращите кадри с умиращи пациенти в линейките на Бърза помощ и труповете, изгаряни на клади извън крематориумите и даже на тротоарите насред града, свидетелстват за това, че мащабите на трагедията са много по-сериозни", каза пред ДВ индийският лекар Ануп Сарая.

Сарая и други медици и експерти предполагат, че официалните данни за смъртността от COVID-19 в Индия са относително ниски и не отговарят на реалността. Наблюдатели твърдят, че предполагаемите случаи на инфекции изобщо не се включват в актуалните статистики, а като причина за смъртта се посочват различни хронични заболявания на пациентите.

Освен това съществува и сериозно разминаване между официалните данни за смъртността от Ковид-19 и данните за извършените кремации и погребения на починалите. Последните многократно превишават показателите, които биха могли да се очакват, казва Гаутам Менон, професор по физика и биология в университета Ашока. "Действителното ниво на смъртността може би е 5 до 10 пъти по-високо от официално обявеното", казва той.

Индийският вирусолог Шахид Джамил също предполага, че реалната смъртност от коронавирус е значително по-висока от обявената. Той отбелязва и това, че големият брой на провежданите тестове за коронавирус допълнително забавя регистрирането на данните. Докато преди резултатите от тестовете са били готови само за няколко часа, сега хората ги чакат с дни.

Джамил пояснява, че ако заразеният с коронавирус почине преди да е получил резултата от теста, като причина за смъртта не се вписва COVID-19, дори и симптомите на болестта да са били съвсем ясно изразени.

Проблемът се задълбочава и от липсата на ефективна система за регистрация на смъртните случаи в много от индийските региони. Причината за смъртта рядко се установява от квалифицирани медици, поради което данните за смъртността от COVID-19 не бива да се приемат за достоверни, твърдят експерти.

10 до 30 пъти повече жертви?

"Системата за регистрация на смъртните случаи в Индия е лоша. Затова и правителството на страната не разполага с достатъчно количество данни, които биха му позволили да реагира по съответен начин на широкото разпространение на вируса сред населението в селските региони", подчертава вирусологът Джейкъб Джон.

Тъй като в Индия няма надеждна система за регистрация на смъртните случаи, официалната статистика за нивото на инфекциите и смъртността от COVID-19 отразява само данните, постъпващи от лабораториите на болниците.

Да се контролират данните за смъртността от COVID-19 извън медицинските заведения в момента е твърде трудно. "Официалните данни за инфекциите от коронавирус навярно са само върхът на айсберга. Като се има предвид малкия брой тестове, правени извън големите градове, навярно ще се окаже, че действителните нива на инфекции и смъртност са 10 до 30 пъти по-високи от официално обявените", предполага Викас Баджпай, учен от университета Джавахарлал Неру.

 


69
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
да ви е сладко преди 1 седмица
Ей такива изфабрикувани статии са за закуска и за промивка на мозъка ви от Дойче Веле и Днес
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен

И 10 пъти да е по-зле, пак не може да стъпи на пръста на Тикволенд. Нашата статистика също не е реална.

Балъци - гласоподаватели на мафията.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Те там не са наясно каква е реалната раждаемост. За смъртността е логично също да не знаят.
51
1
 
12
 
! Отговори
реал нюз преди 1 седмица
е те тази новина вече не е копи пейст а е типична изфбрикувана фейХ нюз в българия....сиреч родно българско пройзводство!!!просто навсякъде се следят настоенията на хората коментарите в интернет на кората по тази тема които спрямо населението е просто че индия по показатели е по добре от бг и хоооопппп.веднага се изфабрикува една бг статия сменят се цифрите с милиони заразени индия и стадото се хваща и манипулирано и смирено ефекта е индия плаши населението на европейската част на индия!!!
50
0
 
8
 
! Отговори
M.I.C. преди 1 седмица
И аз мисля, че индийската статистика е манипулирана надолу досега. Малко, обаче, не съм ОК с изречението, че тези 2 милиона и нагоре регистрирани случая за една седмица не били отчитани в нито една друга страна.
Индия сигурно вече има милиард и триста милиона население, ако не и повече. Просто не е коректно така да се прави съпоставка. Да ги сравняват с кийтсйциъе. Тяхната статистика, обаче....също търпи критики :)
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен50 Ти кво чете до сега бе, пал.як? Нали цяла статия това ти обясняват хората, че не можеш да разчиташ на индийската статистика и официалните им данни!!!!! А тук масово пищите че нашата била умишлено завишена. Де-ба функционално неграмтния ти тип!!!!
48
3
 
10
 
! Отговори
До 50 преди 1 седмица
Ти бавен ли си, не можеш да четеш ли? Очевидно е, че статистиката в Индия няма нищо общо с действителността. В страна, в която 2/3 от населението живее в гета без достъп до здравно услуги, няма как да водиш точна статистика за болни и починали. Цялата статия е за това. Ама ти да си напишеш “мъдростта”.......
47
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Индия
Заразени на милион население: 13776
Починали на милион население: 152

България
Заразени на милион население: 58564
Починали на милион население: 2375
46
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е,па и в България реалната смъртност от ковид е много по -висока
45
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Индия е космическа и ядрена световна сила, третата икономика в света веднага след САЩ.
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
A как е в САЩ?
43
2
 
2
 
! Отговори
По-светлозелените преди 1 седмица
До Анонимен

Мерси!

Спирам се нервя! Тия нашини 'новинари' са такива мушмули - едно съобщение не могат да напишат!
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До По-светлозелените

Не, че нямат достъп, а просто некадърниците от днеса са бъгнали нещо в съдържанието и не всички браузъри успяват да я отворят. На десктоп Safari не се отваря, но като избера друг user-agent, излиза.
41
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вярно ли написахте/преписахте такава драматична статия за Индия?! Ако приравните бройките към тези в България, то тогава трябва направо ритуално дрехите да си съдерете
40
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да им изпратим Слави да им обясни, че такъв вирус няма.
39
4
 
8
 
! Отговори
g преди 1 седмица
На 1 милиард и 1 милион да даде фира са 0.1 %, голямо чудо
38
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен

"Расте и процента на заразените сред ваксинираните"

"Ваксинираните" са "пандемията" в момента. Но ще ги обявим за жертви на "нова мутация", а не на експериментална псевдоваксина.
37
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен

"Расте и процента на заразените сред ваксинираните"

"Ваксинираните" са "пандемията" в момента. Но ще ги обявим за жертви на "нова мутация", а не на експериментална псевдоваксина.
36
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
След миналогодишния успех на театър КОВИД и представлението "Падащите Уханци", тази година сме ви подготвили "Индийски Ужас" - новата програма! Очаквайте вълнуващи мигове пред телевизорите по време на новите карантини и вечерни часове, за които ви програмираме в момента! Сюжета не се е изчерпал!

Ще се мре, ей! В Индия смъртността е 1% от преболедувалите! Ама ние "смятаме" че е многомногомного по-висока!
35
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Живко
Стига с тези съседки и глупости. Миналата година смъртните случаи в България са с над 18 000 повече спрямо 2019. Като увеличиха през октомври, ноември и декемри. Сега през март и април е същото. Мислиш ли, че в малките градове и селата имиме медицински персонал за да отчитат и тестват. Ама вие си повтаряйте, че пародия, цирк и нагласяне на бройките.