Рисковете от инфлацията нарастват, има недостиг на ключови стоки

Ограничени са наличностите на стомана, дървесина, памук...
5 май 2021 15:12, Анисия Иванова
14
Рисковете от инфлацията нарастват, има недостиг на ключови стоки
Снимка: Pixabay

Признаците за инфлация се увеличават, след като нарастващ брой потребителски ориентирани компании предупредиха през последните дни, че недостиг на доставките и логистични предизвикателства могат да ги принудят да увеличат цените, пише Bloomberg.

Ограничените наличности на различни материали - включително полупроводници, стомана, дървесина и памук, станаха ясни от редица изследвания, като производители в Европа и САЩ алармираха тази седмица за рекорден недостиг и по-високи вносни цени.

На фона на все по-високите цени на борсово търгуваните стоки централните банкери и пазарите се изправят пред най-големия въпрос - дали ускорението на инфлацията ще бъде временно, или постоянно. Нарастващите цени и потенциала за отговор от страна на централните банки оглавяват списъка с опасения за управителите на фондове, анкетирани от Bank of America Corp.

Множество икономисти и централни банки, включително Федералният резерв на САЩ, смятат, че ръстът на цените ще бъде временен и ограничен от фактори като тревогите около разпространението на коронавируса и безработицата. Междувременно обаче инвеститорите остават скептични, след като дружества - например Nestle и Colgate-Palmolive, обявиха, че ще се наложи да увеличат цените.

Индексът за борсово търгуваните стоки на Bloomberg, който проследява 23 суровини, се повиши до най-високото си ниво от близо десетилетие. Това доведе до ръст на показателя за глобалните производствени цени до най-високото ниво от 2009 г. насам, а в САЩ измерителят се повиши до връх, последно отчетен през 2008 г., става ясно от данни на JPMorgan и IHS Markit.

Очакванията за продължително ускорение на инфлацията, което да се пренесе през 2022 г., се дължат на инжектираните трилиони долари в инфраструктурни проекти в глобален мащаб, както и на ниските лихвени проценти. Това доведе до рали при суровините на фона на възстановяването на големите икономики от пандемията, което обаче увеличи признаците за недостиг на някои пазари.

Някои бизнеси установиха, че не могат да си позволят да изчакат “временното” ускорение на инфлацията да отшуми. Това означава, че потребителите ще трябва да се справят с по-високи цени на набор от продукти, използвани в ежедневието, включително пликове за смет и детско облекло.

По-високите цени на памука от Китай карат производители на дрехи като Carter’s да обмислят колко от увеличението може да бъде поето от компанията. Царевицата също попада сред нарастващия списък от борсово търгувани стоки, които поскъпват. Фючърсите повишиха цените си тази седмица до над седем долара за бушел за пръв път от над осем години насам на Чикагската стокова борса. Цените на соята и пшеницата също нарастват.

Едуард Робинсън, главен икономист на Сингапурската централна банка, заяви миналата седмица, че наблюдава отблизо китайските производствени цени като “важен нарастващ риск” за неговите основни очаквания, че инфлацията ще остане в граници, подкрепена от случващото се на пазара на труда.

Ръстът в цените на медта натежава на някои китайски производители, които са преустановили дейност, забавили са доставките си и дори са преминали към неизпълнение по банковите си заеми, показват данни от проучване на Шанхайската метална борса.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От фалшивите телкове вземете по 50 лева на пенсионерите.
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма инфлация, а стагфлация- стагнация комбинирана с инфлация (свито потребление и ръст на цените) стагфлационната спирала е най-големия бич за икономиката.
8
2
 
20
 
! Отговори
Левона преди 1 месец
Другарки и другари,Банките разчитат на Вашите спестявания ,да ги изхарчите на база ,по скъпите стоки и услуги ,и така да завъртите колелото на растежа ,и те да си вдигнат лихвичките ,а Вие да въртите колелото с още по голяма скорост .Големия въпрос е ,дали ще започнете да харчите ,така както те очакват ?
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 6Централните банки, които имат ниски дългове ще имат възможност да вдигат лихвите тези с големи ще рискуват фалит.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"...полупроводници, стомана, дървесина и памук'..."-Кое от изброените се произвежда в ЕС? Нали има "Трети свят", където е изнесено цялото производство, а в ЕС и САЩ се произвеждат само отпадъци?Нали се борим за, уж, "Зелена Европа", за каква стомана може да върви реч? За стомана е необходима енергия, а слънцето свети само 10-12 часа по тези ширини, не 26-27...За чиповете да не говорим - тях ще ги произвеждаме, след като китайци и филипинци измислят нови!
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами какво очакват, мачкаха Китай, мачкаха всички производители, имаше там май един руски стоманопроизводител на който откраднаха бизнеса демократите от САЩ, сяха бури и сега ще жънат урагани. Да не говорим за натиска върху СЗО да пробутва техните версии за вируса, както и техните продукти, мачкането на АстраЗенека, за да се освободи място за Пфайзер и т.н. Колкото по-бързо се възстанови света, толкова по-малко инфлация и задлъжняване. Но не би, в САЩ имат друга идея за планетата и това е.
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав е Номер 3, банковите лихви бяха сведени до минимум за да не увисне пазара и да нв се наруши потреблението и търговията. Но цените много тревожно започват да се вдигат, и в най скоро време логично ще се вдигнат и лихвите. Едно е да плащаш примерно ипотека на 1,5% както е в Канада и друго е лихвата да скочи на 8-9, дори 12-13.Историята познава такива случаи. Ами ако загубиш работата си, какво се случва с заема тогава? За жалост идва жестока криза, така си мисля, дано да не доведе и до друго
3
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия борси трябва да бъдат затворени до една. Светът не е рулетка и с живота на хората не може да се спекулира! Целия икономически модел е сбъркан и ако не се промени бъдещето се очертава изключително мрачно.....военно мрачно.
2
3
 
34
 
! Отговори
Левона преди 1 месец
Другарки и другари,в световната история,не е имало момент в който цените да се вдигат и лихвите да стоят ниски .Бъдете сигурни че Централните банки няма да чакат дълго и ще вдигнат лихвите .Тоя момент го чакат отдавна.Нарочно счупиха веригите за доставки на стоките,храните и др,за да се получи недостиг ,покъпване и от там да вдигнат лихвите по заемите .Който има заеми да е мислил...
1
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото и да увеличаваш паричната маса, ако нямаш физическа икономика е без значение.