Ваксините не могат да я спрат - защо Делта мутацията се разпространява бързо?

На Острова регистрират и все повече регионални огнища с голям брой нови инфекции
12 юни 2021 07:33, Елка Василева
132
Ваксините не могат да я спрат - защо Делта мутацията се разпространява бързо?
Снимка: архив, БГНЕС

Британците почти бяха забравили коронавируса, но ето, че сега инфекциите отново растат - въпреки че повечето хора са ваксинирани. Причината е бързо разпространяващата се Делта мутация. Защо ваксините не могат да я спрат?

Около 60% от хората във Великобритания са получили първа доза от ваксината срещу COVID-19, а над 40% са ваксинирани вече два пъти. Въпреки това инфекциите в страната растат. След като броят на новите зарази беше спаднал до около 20 на 100 000 души в рамките на седем дни, сега те отново скочиха до близо 50. Значително се е повишил и броят на пациентите, приемани в болница. Учени вече говорят за начало на нова пандемична вълна, пише Дойче веле.

Делта мутацията: какво се знае за нея

Причината за това развитие очевидно е т.нар. Делта вариант на коронавируса, който за пръв път беше открит в Индия. Тази мутация междувременно е широко разпространена и във Великобритания - преобладаващата част от новите инфекции там са свързани именно с нея. Регистрират се и все повече регионални огнища на зарази с висок брой нови инфекции.

Още по темата

Джени Харис, ръководителка на британската Здравна служба, предупреди, че вариантът Делта междувременно е преобладаващ в цяла Великобритания. Затова тя призова всички хора да се ваксинират и да не пропускат втората доза, защото това може да се окаже решаващият фактор.

Анализ на риска, изготвен от британското здравно министерство, обяснява бързото разпространение на варианта Делта с две основни причини. Първо, въпросната мутация изглежда е значително по-прилепчива както от първоначалния вариант на вируса, така и от варианта Алфа, както вече се нарича британската мутация.

Оказва се също така, че заразените с варианта Делта очевидно пренасят инфекцията върху много повече хора. Лабораторни изследвания показват освен това, че при заразените с Делта мутацията вирусите се размножават много по-бързо в организма.

Втората причина е, че ваксините срещу COVID-19 изглежда не осигуряват достатъчно силна защита срещу въпросната мутация. Особено след първата доза защитата от зараза явно е значително по-ниска от очакваното. Британско изследване, което още не е проверено от независим източник, стига до извода, че еднократно ваксинираните са защитени само до около 34%, вместо очакваните 51%. След втората доза тази разлика намалява: ваксината на BioNTech/Pfizer предпазва от COVID-19 до 88%, вместо очакваните 93%, а ваксината на AstraZeneca защитава докъм 60%, вместо 66%. От което следва, че двойната имунизация сериозно увеличава защитата.

"Делта мутацията ще се наложи в Европа"

Ограниченията за пътуване засега навярно осуетяват по-широкото разпространение на мутацията Делта. От друга страна тя е явно по-силно прилепчива. Затова в дългосрочен план може да се очаква, че тя ще се наложи над Алфа мутацията, дори и да няма внос на нови инфекции отвън.

Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, също смята, че вариантът Делта ще се наложи в Европа. От решаващо значение тогава ще бъде дали Делта ще доведе до повече заболявания от COVID-19 и повече тежки форми на болестта. Засега това все още не може да се предвиди.

 


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 1 месец
idva trurski shtamp ;
121
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно ви готвят още васкини. Ще има ваксини за всеки щам, по една ваксина в *** всеки ден от годината, до живот.
120
2
 
7
 
! Отговори
Додо преди 1 месец
Хм, да не би пък масовото инжектиране с не-ваксината, повреме на чума, да е допринесло за разпространяването и мутациите на китайската чума?
119
12
 
4
 
! Отговори
маркетолог-комунист преди 1 месец
Дано се разпростре по бързо за да може тази вмирисала на смърт старческа Европа да се изчисти по бързо от безполезното бреме чрез Дарвинистки естествен подбор.
118
0
 
1
 
! Отговори
до Питер преди 1 месец
Дай поне четири имена на МНОГОТО видни имунолози''----------------<Лесно е ,давам няколко имена: Проф. Sucharit Bhakdi,Oxford university's Professor Sunetra Gupta ,dr.Mike Yeadon .prof. Dolores Cahill
117
4
 
4
 
! Отговори
Маските ВЪН преди 1 месец
Всички с АРАБСКИ маски ( бурки, фереджета) да се махат от Парламента и от Магазините ( Аптеките имат разделителен прозорец), а също и арабите, които Боoклук Борисов сложи да гледат дали българите носят АРАБСКИ маски, в държавните фирми... Да бягат към Саудитска Арабия... Само такива се заразяват с вируси, или разни педдерази, еббали се с араби и китайци...Като уб.ият арабин или Мошеник с маска, хем РАЗЧИСТВАТ всякакви ВИРУСИ, хем ВЗИМАТ пари, хем СПАСЯВАТ България.
116
3
 
18
 
! Отговори
МЪДАААА . . . преди 1 месец
Ами нали англичаните са основно пакистанци и индийци е те затова там е пълно с тази мутация . Да си стоят на острова и да не идват насам .
115
4
 
26
 
! Отговори
Somebody преди 1 месец
За една година видяхме, че новите мутации в Европа проникват през Великобритания основно. Толкова ли е трудно (ако изключим, че липсва политическа воля) да се хлопнат, по санитарни причини вратите между Европа и Великобритания за период от година примерно, още повече, че Великобритания вече не е член на ЕС!
114
4
 
15
 
! Отговори
Смях преди 1 месец
Мутирали са им главите!
113
3
 
20
 
! Отговори
Коприва преди 1 месец
Твърде много протестират на острова и взе и да се разчува. Ще ги затворят пак.
112
5
 
10
 
! Отговори
Няма преди 1 месец
Да се ваксинирам всека сряда и петък.
111
2
 
14
 
! Отговори
Зин. Пин. преди 1 месец
Всичко върви по план !
110
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкова здравсловно хранещи се и спортуващи умряха!Ваксинирайте се!
109
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
делта мутацията още колко букви има в гръцката азбука до като стигнат до омега мутацията... ехеее колко още серии измислени ваксини за пари ще искат да пробутат и още колко правителства ще ги и купят защото чужди пари лесно се харчат...
108
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
подготвят европа за след летния сезон, да може отново да се пишат фалшиви бройки и изолации през есента, и така ще е до следващото лято, когато ще е нечии друг щам, подготвящ за по идната година и така ще си играят на шикалки
107
3
 
20
 
! Отговори
бай Миле преди 1 месец
До Атака "По-добре ядрена война , отколкото тези вируси , които са умишлено създадени ..."ти про3 ли си?За кво да се унищожава огромна част от животинския и растителен живот само за да се изтрепе човечеството??? Вирусите са идеалното средство! Хем разчистват, хем след това природата ще процъфтява без паразита наречен човек. А за малкото оцелели ще остане един прекрасен нов свят!
106
5
 
9
 
! Отговори
До 6 преди 1 месец
Най-умните в Европа , българите хахахахахахахахаха то икономика , пътища , аве а х м ак , аре отивай за бърз кредит
105
10
 
30
 
! Отговори
Георги преди 1 месец
Хранете се здравословно, спортувайте, живейте си живота пък каквото такова. Колкото по-малко го мислиш, толкова по-добре. Хора умират всеки ден, никой няма да остане вечно на този свят. По-добре да си изживеем живота с кеф от колкото да треперим и да се пазим постоянно. Аз и преди не се пазих, изкарах го веднъж. Пак не се пазя.. Живот в страх не е живот и рано или късно ще ви застигне болест, ако не тази - друга
104
9
 
7
 
! Отговори
Питър преди 1 месец
До ФАКТИДай поне четири имена на МНОГОТО видни имунолози..... Чорбанов го изключваме, щото уж много знаеше, ама лапна тръбата на обдишвателя и добре че лекарите са длъжни да лекуват дори глупендерите, иначе можеше да стане и невидим имунолог
103
6
 
3
 
! Отговори
Питър преди 1 месец
До Анонимен 101Тебе пък каво те интересува "новото обществено устройство"?? Каквото и да е общественото устройство, булгарята ще кибичат във фейсбук и бълват хейт по всичко и всички, ще се хранят един друг с конспирации и ще обясняват колко хубаво е било по бай Тошово време.