Ще има ли повече желаещи за ваксини, ако паднат маските?

Кой ще сваля маските и при какви условия, ще стане ясно в понеделник
Обновена: 13 юни 2021 10:31 | 13 юни 2021 10:00, Камелия Цветанова
240
Ще има ли повече желаещи за ваксини, ако паднат маските?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В очакване на облекчените правила за носенето на маските не закъсняха и първите стикери, обозначаващи местата, където персоналът е ваксиниран.

Идеята за стикерите дойде от Министерството на туризма и това на здравеопазването. Посланието е, че персоналът е ваксиниран или има антитела срещу COVID -19.

Още по темата

„Нашият курорт, нашето ръководство, цели да осигури една максимално сигурна среда за гостите”, заяви Владимир Георгиев, управител на хотел пред Нова телевизия.

Ако работеше в някое по-малко заведение, Владимир можеше да се надява да свали маската от следващата седмица, каквато беше заявката на здравните власти. Оказва се обаче, че не всички са готови да изпълнят условието - да се ваксинират. Сервитьорките Мария Минчева и Никол Танчева работят в сладкарница от няколко месеца.

„За момента смятам да поизчакам с ваксинацията и мисля, че всеки има право да преценява какво да прави със собственото си тяло и кога да се ваксинира”, споделя Мария.

Никол пък е твърдо против ваксините. Момичетата не харесват обаче и това, че още носим маски.

„Не е приятно, когато навън е 30 градуса да сме с маски. Получават се пъпки на лицето”, каза Никол.

От бранша се опасяват само от решение, да не стане задължение.

„Управителите на някои обекти вероятно ще започнат вътрешна кампания, за да направят всичко възможно персоналът да се ваксинира”, обясни Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Кой ще сваля маските и при какви условия, ще стане ясно в понеделник. А ще има ли дискриминация между ваксинирани и неваксинирани коментираха Ричард Алибегов от Конфедерацията на българския туристически бизнес и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

„Ако говорим за ресторантьорския бранш, 90 % от клиентите вече са на открито и персоналът не е нужно да носи маски. Не е здравословно хората да стоят с тях по време на жегите. Отпадането на маските крие и риск, защото обществото може да остане с впечатление, че няма вирус и да реши да не се ваксинира. Тогава може да се окажем отново затворени през зимата”, каза Алибегов. По думите му има неточности в очакваната заповед, които трябва да бъда уточнени преди тя да влезе в сила. Според него трябва да се дефинира какво означава малко заведение и какво ще се случва, ако само един член на персонала, например, не е ваксиниран.

„Не смятам, че ще има дискриминация между ваксинирани и неваксинирани. Нормално е да не е нужно да си правите PCR тест, за да преминете границата с Гърция, ако сте имунизирани”, каза Шаркова.

Тя коментира и как ще се проверява кои членове от персонала са се имунизирали.

„Ваксинационният статус е част от личната информация на човек. Затова работодателят не може да изисква подобен документ от служителите си. Контролът ще се осъществява от РЗИ”, уточни адвокатът по медицинско право.


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
1
 
! Отговори
jjj преди 1 месец
Хора кажете какво се прави в случай че от зелените коридори не са Ви издали Национален референтен номер (НРН). Имате адски много недоизмислени неща.
213
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да вляза нито аз, нито семейството ми в нито един магазин, хотел, заведение, в което е предвидено, че е за , пардон - за ваксинаджии. Вместо това вече бях в Тунис, на есен имам план за Мароко. Там няма фашизъм с насилие за бодежи с неясни субстанции, докарващи съсиреци, инфаркти, паник-атаки и други красоти. Пък вие, паникьори, тролове и слуги на фарма мафията си ходете в МОЛ в Гърция и по останалите дупки да се срещате със себеподобни. Не ми пречите въобще.
212
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 192, преди 1 месец
Ми тя простотията от София си тръгва, от маскаджиите, инжектираните и остналите откачени. Където има повече народ, концентрацията на лудостта е, логично, по-голяма.
211
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Маски не съм носил и не се и каня да нося. Да не съм звяр или мюсюлманка? Не се кантя и да се химизирам зорлем срещу болест, която изкарах на крак и безпроблеми преди 8 месеца. Такива като мен са мнозинството в тая държава и ктя все още съществува заради такива, като нас. Защото зом*би*раните до сега да са я изтрили от лицето на земята.
210
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо няма да падне. Ето следващата статия. Цяла Англия е ваксинирана и пак имат локдаун. Политиците просто няма да се откажат от тази власт.
209
0
 
0
 
! Отговори
булгар преди 1 месец
Когато доходите ми станат като тяхните, тогава и мисленето ми ще бъде като тяхното.Първо доходите обаче.
208
11
 
4
 
! Отговори
Е русия преди 1 месец
С тук никой не иска спутникаДаже путин се ваксинира с файзер
207
5
 
1
 
! Отговори
В сащ преди 1 месец
Тук всеки който иска над 12 г. може да се ваксинира без да дава паспорт или здравна осихуровка, всичко е анонимно и безплатно също саю си избираш коя ваксина В европа не ги рязбираю тези ограничения, зелени паспорти, в някои държави дори си плащаш ваксината ако не си здравно осигуренНе го разбирам това
206
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 200Баща ми бе поклонник на естесвеното здраве. Имаше любима фраза, "Мети***авото си е мети***аво."
205
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Швеция има мерки и има маски. И ученици и студенти бяха на дистанционно обучение цяла година. И 92% от населението иска ваксина. Сега е редът на 50 годишните. Върви низходящо по възраст.
204
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А може би тези, които са без ваксини да бъдат принудени да си зашият жълти шестолъчни звезди на ревера, нали другари? Преди около 80 години един човек с мустачки накара едни хора да го правят. Нарекоха го фашизъм. Това, което се случва сега как да се нарича?
203
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Вуте Наричат го също "измислена история за вменяване на вина с цел контрол".
202
5
 
28
 
! Отговори
любознателен преди 1 месец
до 196В Швеция никой никога никъде не е носил маски. Никога локдауни и подобни. Е? И никой никого не принуждава да се ваксинира. И не ги събират в чували по улиците. Ако старите искат да се ваксинират- проблем няма. Ама защо да карат и младите при положение че за младите ваксините са по-опасни от ковид. И няма по-добра имунна защита от естествено създанета.
201
9
 
1
 
! Отговори
Вуте преди 1 месец
Маски не искат да носят по-младите, а умират по-старите". ... Значи моята "маска" пази не мен, а останалите, моята "ваксина" пази не мен, а другите? Чудесно съчинена от психологическа перспектива приказка! По свта го наричат алтруизъм-Алтруизмът може да бъде породен от чувства на дълг, отговорност и лоялност. Чистият алтруизъм се състои в това да пожертваш нещо за някого, без да очакваш нещо в замяна. У нас да се минеш.
200
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И аз така, по два пъти в месеца го прихващам този вирус и вече около 25 пъти боледувах. Като го прихвана тичам от дъртите и там сме без маски, ама те упорити, не се дават
199
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ковида го карах дваж, може би са били различни щамове, няма каки да знам щото предписанието беше да се ходи в болница само ако вече подритваш камбаната. Сега и ваксини ли трябва да си слагам, заееби.
198
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Маски не искат да носят по-младите, а умират по-старите". ... Значи моята "маска" пази не мен, а останалите, моята "ваксина" пази не мен, а другите? Чудесно съчинена от психологическа перспектива приказка! А дали ще пуснат слънцезащитен крем, който предпазва от слънчево изгаряне само ако всички на плажа са се намазали? Ковилогика - типично ниво.
197
5
 
4
 
! Отговори
До 195 преди 1 месец
Страшна логика имаш. Направо си за Нобелова награда. Намери свързаност там, където я няма.
196
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има една тънка подробност. Маски не искат да носят по-младите, а умират по-старите. В България при хората на възраст над 80 години умира един на всеки 4 заразени, а при 20-29 годишните умира един на всеки 1037 заразени. Затова на по-младите не им пука и заради тях умират по-старите.
195
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом нормалните в София носят маски, значи за тях е нормално да има и София прайд. Да ви имам и нормалостта. Боже опази! Аз предпочитам да съм ненормален.