Койчев: Премахването на лимитите ще бъде положителна стъпка

"Системата е заложена така, че генерира задлъжнялост"
Обновена: 17 юни 2021 22:50 | 17 юни 2021 22:45, Веселина Йорданова
4

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров настоя Българският лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса да се споразумеят за премахване на лимитите на болниците.

"Макар и със закъснение, това са положителни неща, стъпки в правилната посока. Тези неща трябваше да се случат отдавна", заяви лекарят и общински съветник от групата на ГЕРБ/СДС д-р Антон Койчев в студиото на "Денят ON AIR".

Тези лимити "по-скоро поощряваха други болници, които не са технологично развити", посочи лекарят и акцентира върху нуждата от непрекъснато повишение на ресурсите в здравеопазването.

"Поради малкия ресурс разпределен на много повече играчи на този пазар, се доведе до това, че някои структуроопределящи болници са в състояние на постоянно недофинансиране", обясни общинският съветник от СДС пред Bulgaria ON AIR.

"Задлъжнялостта е нещо, което така или иначе в повечето работещи болници е налично. Но когато има свръхзадлъжнялост, и ако това е наистина така, тогава можем вече да търсим други причини", заяви д-р Койчев.

И не изключи като причина корупция в здравеопазването, но "това е въпрос на доказване".
"Самата система е заложена така, че генерира задлъжнялост и много трудно се излиза от тази ситуация", обясни лекарят.

Страшно става, когато задлъжнялостта стане много висока и застраши от декапитализация болницата, която е търговско дружество, стана ясно още от думите на общинския съветник.

Той поясни, че болниците са така наречените квази-търговски дружества. Определи като "доста наивни мантри" исканията от страна на БСП болниците да не са търговски дружества.

"Това са хора, които не са управлявали на терен или проявяват известна доза лицемерие", смята д-р Койчев.

Ако остане сегашната нереформирана здравна система, допълнителните пари ще потънат като "пясък във водата", категоричен е той.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В български превод е ~~~~~~~~~~~~~~ Койчев: Премахването на ограниченията ще бъде положителна стъпка. ~~~~~~~~~~~ кога ще научите български?
3
0
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
Сега около 30% от обществените средства отделени за здравеопазване или по точно казано за лекуване отиват като печалби по разни джобове на държавни чиновници и собственици. Като се махната лимитите тези суми ще скочат до 50 %. Няма как да няма лимити, защото има бюджет на НЗОК, определян със Закона за държавния бюджет. Другото са мечти на алчни крадци!
2
3
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 711136860 преди 1 месец
Това правителство е точно толкова еврейско,колкото и предишното. Доказателство? Доказателството е,че правят всичко друго,освен това,което искат абсолютно всички етнически българи- ВРЪЩАНЕ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ТИП, тоест Държавно здравеопазване. Паралелно с това етнически чистите българи искат въвеждане на закон за задължителна трудова дейност,тоест всеки на територията на Царство България трябва да се труди без никакво възражение.
1
1
 
2
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 1 месец
У лево