На света му писна от COVID-19, третира го като грип

В Сингапур спират да броят ежедневно новозаразените
6 юли 2021 21:00,
160
На света му писна от COVID-19, третира го като грип
Снимка: Pixabay

Насред заплахите за четвърти вълни на коронавируса, забавяне в достигането на „стаден имунитет“, нови настъпващи агресивни щамове и предположения за нови заключвания, на светът сякаш му писна и отчаяно иска да се върне към нормалното, детронирайки Covid-19 като властелин на вирусите и господар на политики и икономики.

„Сън“ се фокусира върху две страни, които вече дръзват да пристъпят към промяна, с предположения, че съвсем скоро ще последват и други.

Една от първите страни, която се стреми да върне нормалния живот на своето население, Сингапур. Местните власти спират да отброяват ежедневно новозаразените. От началото на пандемията страната е отбелязала едва 36 смъртни случая, свързани с коронавируса. Това е станало възможно благодарение на драконовските мерки срещу разпространението на заболяването.

Членовете на местната оперативна група подготвят план за отпадането на ограниченията, за да възстановят пътуванията и публичните събирания. До този момент в държавата са регистрирани 62 617 случая.

"Вместо да отброяваме броя на инфекциите с Covid-19 всеки ден, ние ще се съсредоточим върху резултатите. Колко се разболяват, колко са в интензивното отделение, колко трябва да бъдат интубирани с кислород и т.н. Това есъщност е начина, по който сега наблюдаваме грипа. Не можем да го изкореним, но можем да превърнем пандемията в нещо много по-малко заплашително, като грип, болест на ръцете или варицелата, и да продължим живота си“, пишат министрите на търговията, финансите и здравеопазването в съвместно изявление.

Предложението на Сингапур е ранен признак, че светът започва да живее с Covid след повече от година ограничения по целия свят, пише „Сън“.

Още по темата
Здравният секретар на Великобритания пък заяви, че гражданите трябва да се научат да живеят с Covid и сравни бъдещето му с това на грипа.Той даде обещание, че на 19 юли падат голяма част от мерките и че Обединеното кралство ще стане най-отворената страна в Европа. Джавид описа програмата за ваксинация като "най-големият принос за тези национални усилия".

Други учени пък алармират, че пандемията още не е свършила и неваксинираните са „фабрики за Covid“, които могат да удължат пандемията и да доведат до повече ограничения. От СЗО дойде предупреждение, че мутантните щамове вече изпреварват настоящата вълна от ваксинации.

Повече от половината от световното население все още не е приело доза от ваксината за Covid - с около 3 милиарда дози, приложени по целия свят. И докато най-високите нива на ваксинация в света са цифри като 73 процента в Исландия и 67 процента във Великобритания, някои от по-бедните държави като африканските страни едва започват. Опасенията са, че зейналите дупки в глобалното покритие на ваксините, съчетани с широко разпространени огнища, ще позволят да се появят нови варианти - като „Делта“ и новите варианти „Ламбда“. Тогава мутациите може да са в състояние да победят ваксините и потенциално да принудят страните да се върнат към заключване, тъй като ще се изправят отново пред битка с Covid.

Според много анализатори обаче, най-сигурният начин да живеем отново нормално, е да създадем нагласа към Covid като към обикновен грип, да спрем „дяволските отброявания“ и да преминем отвъд всякакви страхове и паранои.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само, не независимите учени т.е-тия ,които не са субсидирани от Файзер, казват че ваксинираните са развъдника на щамове.
125
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди сме сакръщавани на 200г.,сега вече на 💯.Бърза реколта ,но за кого?
124
0
 
8
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
моята лична статистика казва че това си е грип но от тежките, познавам много хора които го изкараха на крак без проблеми но и двама които бяха в болница на кислород НО и двамата са с много наднормено тегло и единия с астма....
123
0
 
9
 
! Отговори
ала бала преди 2 години
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ най-после бе.БРАВО на света
122
3
 
4
 
! Отговори
Жеко преди 2 години
На света му омръзна от ковид, но на ковид не му омръзна от света.
121
20
 
4
 
! Отговори
до разбирачите преди 2 години
4 милиона жертви за 17 месеца как ви се струва? И не, тези жертви нямат нищо общо с хронични сърдечни, терминални заболявания от които, така или иначе, има смъртност. Нещо повече, това число от 4 милиона се счита за подценено. От испанския грип преди един век са загинали 15 милиона според едни източници за 2-3 години, според други 50 милиона. Май вървим натам въпреки напредъка на медицината и по-високото образование на хората.
120
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ме е яд, че всякакви неуки неграмотници са се нахвърлили да ми обясняват живота. Всеки грип може да доведе до усложнения. Какво, пневмонии и интубиране не е ли имало преди? *** трябва да видите как показват чували с трупове пред болниците, а тези трупове пушат марихуана, за да ви стане ясна постановката. Вие нямате ли интернет?
119
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пандемични заболявания са, ако се съди по мащабите и второ моят професор по патоанатомия каза, "Колеги ракът не е заразен, ама всъщност не се знае. Науката още не е установила"
118
4
 
9
 
! Отговори
до 143 преди 2 години
Глупаво сравнение поради няколко причини. Първо рак, диабет, сърдечни и мозъчни инцидентни, не са пандемични заболявания. Второ, не е истина, че не се обръща внимание. Хиляди медицински екипи работят и има съществен напредък примерно при лекуването на повечето ракови заболявания, инсулти и сърдечни заболявания. И не на последно място, както казваше баба ми, която доживя до 90, "Човек, щом се е родил, все от нещо трябва да умре". Няма
117
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пък на мен ли само ми се струва, че рак, диабет, сърдечносъдови заболявания са много по-страшни и че много повече хора са засегнати, отколкото от коронавируса, но никой не обръща внимание.
116
1
 
8
 
! Отговори
до Истината побеждав преди 2 години
Това, че Швеция не е затваряла училища и ресторанти е пълна лъжа. През декември и януари имаха пълен онлайн на всички учебни заведения. Доста вузове останаха онлайн до края на учебната година. И вмомнта пвечето хора в Стокхол носят маски.
115
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Истината побеждава Швеция има съвсем друга култура. Там дистанцията между хората се подразбира от само себе си. И въпреки това имат над един милион заразени и близо 15 000 починали (въпреки много добрата медицинска система) А ваксинацията им е много по-напред от България. Когато давате пример някоя страна, проверявайте фактите.
114
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук всеки божи ден ни казват колко са заразени, колко са се сапикясали... страх и паника насаждат. Спрете се вече, на който му дойде времето - със или без ваксина или ковид ще си отиде от тоя свят. Това е. Никой кол не е забил тук и да е живял с орлите.
113
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Истината побеждава----- Докато няма международен съд и жестоки присъди за световните престъпници, истината няма да победи.
112
3
 
7
 
! Отговори
Истината побеждава преди 2 години
Швеция го направи това от самото начало. Не го споменавате? Почти никой никога не е носил маски. Никога не е имало локдауни. Никога затваряни училища или ресторанти. Никакви насилвания за ваксиниране. Това че в самото начало правителството им направи престъпна грешка със старческите домове, го знаем. Но когато техните учени и лекари поеха нещата в свои ръце - по конституция, всичко се върна към нормален живот. Швеция си била правила експеримент? А те казаха-другите си правят опасен експеримент
111
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя не щастн ик от 124 си цъка плюсове сам, гов едото си мисли че като е изцвъкал същата по мия под всяка статия, ще му се чуе жалкото мучене
110
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"От началото на пандемията страната е отбелязала едва 36 смъртни случая, свързани с коронавируса" <----- истина "Това е станало възможно благодарение на драконовските мерки срещу разпространението на заболяването." <------- ЛЪЖА
109
0
 
4
 
! Отговори
Нийл преди 2 години
Абе като си слагаш 20 плюса сам на себе си и 20 минуса поне се разходи навсякъде по мненията, а не по едно цъкане на ИП адрес. Гледам как се мъчиш от 1 час.
108
22
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако имаше задължителнна ваксина срещу пpocтотията сега нямаше да има нито един антиваксър в България
107
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не схванахте ли?Ваксата е белега,и технологичен.Така белязаните ,рогатия ще си ги джурка в нова земя,под ново небе .