Американци отказаха да се ваксинират и сега горко съжаляват

Медиите са пълни с истории на хора, чиито животи е можело да бъдат спасени
Обновена: 4 авг 2021 20:14 | 4 авг 2021 20:09, Нели Христова
477
Американци отказаха да се ваксинират и сега горко съжаляват
Снимка: БГНЕС

Те можеше и да не умрат.

Това е ужасната истина за новата борба с пандемията в Америка, тъй като злонамереният, силно заразен вариант на Делта се разпространява бързо, насочвайки се към милиони, които за съжаление са закъснели да се защитят с безопасни, безплатни и ефективни ваксини.

Майкъл Фрийди, баща на пет деца в Лас Вегас, все още можеше да бъде светлината на живота на децата му. Вместо това те винаги ще бъдат преследвани от един от неговите унищожителни последни текстове, преди той да умре в четвъртък: "Трябваше да си направя проклетата ваксина".

Ким Магин, 63-годишната баба в Арканзас и ентусиаст по фитнес, можеше да има години пред себе си, за да наблюдава растежа на семейството си. Вместо това дъщеря й Рейчъл Росер, медицинска сестра, е оставена да се пита защо не е успяла да убеди покойната си майка да вземе своите дози.

"Ядосвам се, че не се е ваксинирала. Аз лично се чувствам виновна, че не се постарах повече", казва Росър.
За съжаление, Магин бе решила, че вече е била заразена с COVID.

Близките на мъртвите не са сами в трогателните си оплаквания.

Някои от тези, които са оцелели след заразяване с COVID, след дълги дни, в които се борят за глътка въздух, или обременени с изтощителни странични ефекти, също се чудят защо не са направили простата стъпка, за да спестят на себе си и на близките си този кошмар.

Ганийн Старлинг от Флорида, която има осем деца, изтръпва при мисълта какво би се случило с нейното 6-годишно дете, ако тя не бе преживяла "ужасяващите моменти" в интензивното отделение. Тя признава, че е слушала хора, които казват, че правителството принуждава хората да вкарват в телата си непроверено вещество.

"Бях един от тези хора, които казваха: "Не мога да повярвам, че хората просто ще инжектират тялото си с това лекарство, за което не знаем достатъчно", казва 43 -годишната Старлинг пред CNN.  "Сега мисля обратното: "Това е само ваксина. Просто вземи глупавата доза." Тази ваксина можеше да спре всичко това. Само едно малко убождане. Чувствам се глупаво, че не го направих."

Докато Алиша Бол седеше до леглото на съпруга си Уилям, където той спи с кислородна маска миналата седмица, тя казва, че са забавили да си направят ваксините, но допълва: "Не бих искала най -лошият ми враг да премине през това".

Голяма трагедия

С нарастването на инфекциите, задвижвани от варианта "Делта", тези опустошителни истории за ненужни човешки загуби и болка, споделени през последните дни с водещите и репортерите на CNN, ще продължат да се повтарят. Някои от онези, които са се сблъскали с това, се съгласяват да говорят, дори когато тъгуват и изпитват лична агония, за да помогнат на другите да избегнат съдбата им.

Огромната човешка трагедия на пандемията - повече от 600 000 смъртни случая в Америка - вече беше почти непоносима. Но много от тези, изгубени в по-ранните вълни на болестта, нямаха шанс. Някои се поддадоха на съпътстващи заболявания, които ги оставиха уязвими пред COVID-19, срещу който има малко ефективни терапии. Други се разболяха, след като не приеха болестта, като и съветите за социално дистанциране на учените, достатъчно сериозно. Мнозина просто нямаха късмет и бяха осъдени на съдбата заради гени или случайност.

Но идеята, че много такива трагедии вече могат да бъдат избегнати, но няма да бъдат, защото по някаква причина милиони възрастни американци няма да бъдат ваксинирани, може да бъде предвестник на най -болезнената фаза на тази проклета глобална извънредна ситуация.

Повечето хора, които се заразяват с COVID, все още няма да умрат или да се разболеят сериозно-фактор, който очевидно е насочил решението на много хора в страната да не се ваксинират. Те са съмнителни към съветите за общественото здраве или смятат, че най-лошото няма да им се случи.

Но най-новите данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, съчетани с порочния поход на варианта Делта, претеглят изчислението още повече към ваксиниране, преди да е станало твърде късно.

Въпреки всички приказки за "пробивни инфекции", само малка част от тези, които са имунизирани срещу COVID-19, всъщност се заразяват с вируса. По-малък брой се разболяват и трябва да отидат в болница. Още по-малък брой умират. Така че получаването на ваксината, въпреки че не предлага 100% гаранция за оцеляване, предлага огромна и зашеметяваща защита.

CDC заяви, че по-малко от 0,004% от хората, които са били напълно ваксинирани срещу COVID-19, изпитват пробив, водещ до хоспитализация. По-малко от 0,001% са починали от болестта. Въпреки че броят на тези пробивни случаи - 6 587, и смъртните случаи -1 263, изглежда много, те трябва да се съпоставят с факта, че над 163 милиона души в САЩ са били напълно ваксинирани срещу COVID-19 от 26 юли насам.

CDC съобщи в понеделник, че 70% от всички възрастни в САЩ са получили поне една доза от ваксина срещу COVID-19, достигайки референтна цел, която президентът Джо Байдън се надяваше да постигне преди малко по-малко от месец.

Какви са причините за нежелание за ваксинация?

Като се има предвид поразителният успех на ваксините, дори когато вариантът Делта обсажда страната, решението на много американци да се откажат от защитата, която може да им спаси живота, се оказва озадачаващо за онези, които вече са имунизирани.

Има много причини хората да не са склонни да приемат ваксините. Някои искат да изчакат и да видят дали има някакви странични ефекти във времето. Също така подозрението в правителството е дълбоко вкоренено в душата на Америка, подкопавайки някои от молбите на Белия дом към хората да се защитят.

В някои части на страната, останали до голяма степен недокоснати от по-ранните атаки на COVID-19, които изпразниха улиците в големите градове, съществува усещането, че болестта не представлява сериозна заплаха. И тъй като повечето хора се подобряват от инфекциите, някои има силно усещане, че шансовете им все още са доста добри, ако все пак се разболеят - особено ако са млади и нямат съществуващи здравословни проблеми.

В много случаи натискът на работата и натоварения живот кара някои хора да отлагат дозите си. Политиката също безспорно изиграва роля. Фактът, че бившият президент Доналд Тръмп, въпреки че председателства администрация, която помогна за финансирането на разработването на ваксини, политизира COVID-19 толкова тежко и се подигра с носенето на маски, означава, че едва ли може да е съвпадение, че почти всички най-малко ваксинирани щати гласуваха за него на изборите и сега са силно изложени на варианта Делта.

Месеци пропаганда срещу ваксините от консервативни новинарски мрежи, наблюдавани от привържениците на Тръмп, заклеймяват ваксината за много хора. В Мисури, който се сблъска силно с "Делта", CNN съобщи, че някои хора получават своите дози тайно, за да избегнат социалния и политическия натиск.

Дори сега изглежда, че много републиканци вземат политическо решение да избегнат ваксината въпреки нейния животоспасяващ потенциал. Проучване на университета в Монмут, публикувано в понеделник, установи, че 17% продължават да се противопоставят на получаването на ваксината. Сред тази група 70% или се идентифицират, или са склонни към Републиканската партия, докато само 6% се придържат към демократите.

Идеята, че някой няма да се спаси, защото слуша политик (не само Тръмп), който омаловажава пандемията, за да облагодетелства собствената си кариера, или десен експерт, който повишава рейтингите си, е собствена трагедия.

Но независимо от причината, става все по-ясно, че хората, които отказват ваксината, сега поемат значителен риск със собствения си живот, здраве и благосъстоянието на близките си. Тъй като децата под 12 години все още не могат да бъдат ваксинирани, скептиците също рискуват да изложат най-младите и уязвими членове на обществото на сериозно заболяване. В крайна сметка те правят залог в това, което републиканският губернатор на Западна Вирджиния Джим Джъстис нарече "лотария на смъртта".

"Не си струва"

Спорът за ваксините отново разкри дълбоката политическа и обществена пропаст, разцепваща САЩ. Той поражда и въпроса дали ваксинирането не е просто личен избор, а стъпка, която трябва да се има предвид по отношение на дълга на индивида към обществото.

Този въпрос е особено труден за много лекари и медицински сестри, които са прекарали повече от година, заобиколени от смъртни случаи заради COVID-19 в отделенията за интензивно лечение. Много споделят истории за хора, които отказват да повярват, че имат коронавирус дори до момента, в който са интубирани. Други молят за ваксината - въпреки че след като се разболеят, вече е твърде късно.

"Някои хора настояват, че ги лъжем относно тяхната положителна диагноза за COVID-19, дори много болни хора", каза медицинската сестра Морган Бабин пред CNN миналата седмица в Луизиана, където вирусът е широко разпространен.

Реалността на ненужната смърт увеличава стреса и уврежда морала сред много медицински специалисти, докато нацията се подготвя за поредната продължителна битка срещу вируса.

"Това също е много разочароващо. Ние също сме хора. Като лекари, медицински сестри, дихателни терапевти и т.н., ние имаме основно чудодейно лекарство", каза д-р Муртаза Ахтер, лекар по спешност в Международния университет във Флорида. "Имаме нещо, което може да помогне за предотвратяването на инфекцията и напълно за предотвратяване на тежка инфекция, но въпреки това хората отказват да го получат. След това идват с молба за помощ, но също така отказват ваксината. Това е крайно иронично. Честно казано, предизвиква много гняв."

Един пациент, който научи този урок, беше 44 -годишната Ейми Мацен, която каза пред CNN в болница миналата седмица, че е "ядосана" на себе си, защото не е ваксинирана. "Аз просто не искам никой друг да направи същата грешка, особено когато ваксината е толкова лесна за получаване сега", каза тя.

Годеницата на Майкъл Фрийди Джесика ДюПриз, която получи първата си доза веднага след като той дава положителен тест, казва, че е вярва, че той може би все още е щял да бъде с нея, ако се беше ваксинирал.

"Да, мисля, че това поне би намалило симптомите и той би могъл да се бори по-дълго и да има по-голям шанс", споделя тя. ДюПриз казва, че все още чувства загубата на 39-годишният Фрийди сюрреалистична. 7-годишният му син все още изпраща съобщения на телефона му. "Първото беше: "Татко, жив ли си още?", споделя Джесика.

"Тези от вас, които се колебаят и мислят "това не може да ми се случи, защото съм млад" - може и тогава ще седите там и се чудите защо не сте се ваксинирали, няма да можете да прегърнете семейството си отново.Не си струва."


477
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
335
1
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 месеца
До 348 Първо се научи да пишеш, че в едно изречение правиш по 5 грешки.
334
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Администрацията на Байдън в момента залива САЩ с Ковид умишлено!Милиони нелегални емигранти пресичат границата безпрепятствено и за тях няма тестове,ваксини или каквото и да е било.Според гранична полиция 25 процента от нахлуващите са болни от Ковид.Интересно,защо няма статия за това?
333
5
 
15
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 месеца
До ИМЕЙЛИТЕ НА ФАУЧИ Ти виж каква среща и почерпка си спретват Бил Гейтс и представители на световните банкерски фамилии - Рокфелер, Ротшилд, Морган и още няколко, на 18 октомври 2019. И спокойно си говорят за бъдещата пандемия. Това е събитие 201 "event 201", https://youtube . com/watch?v=Vm1-DnxRiPM. Нещата са били ясни много преди ние да се усетим за каквото и да било!
332
2
 
5
 
! Отговори
До № 333 преди 2 месеца
Случаен минувач, да се надявам, че няма да ви бъде трудно да дадете някоя отправка към стенографските саписки на Нюрмбергския Процес, че да научим и ние, неуките, какво НИКОГА НЕ е казал партайгеносе Гьоринг.
331
5
 
16
 
! Отговори
Sci-fi преди 2 месеца
Бреййй яко ваксърски пасквил тука. Ваксърите и те като *** наизпълзяли. От както политици ми налагат здравни мерки, съвсем не вярвам вече. И да не забравяме най-важната информация- от 2020г. МВФ, СБ и ЕЦБ дават заеми само срещу мерки срещу Ковид. Защо ли? Защо ли убиха президента на Хаити и веднага след смъртта му американските ваксини поеха натам? А президента на Танзания и той защо така умря след случая с папаята? И защо ли така ги "молят" хората с военни в Австралия и затвор в Колумбия?
330
3
 
6
 
! Отговори
Германец преди 2 месеца
"умственото затъване е най-опасният вирус, срещу който надали някой ден ще има подходяща ваксина." -- на персонално ниво си прав, кауза пердута. На глобално си има ваксина, нещо с Дарвин май беше. Природата си има начин да се изчисти от слаботоковите токсини.
329
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Направо ми се докендза от тая статия. Аз съм ваксиниран още от февруари, про-ваксър съм и се скъсвам да коментирам троловете. Но до момента днес-а толерираше абсолютно всякакви антиваксърски мнения и статии до степен, която вече миришеше на тежко платена пропаганда. ДрОгарете ДЖОрналята - какво се случи, че от тежките антиваксърски affiliations минахте на "праведна" проваксерска пропаганда и то в най-уродливия американски вариант, на който всеки българин се смее? Спонсора ли сменихте?
328
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 332 --- Това, което пишеш за болниците са твоите страхове, които нямат нищо общо с действителността.
327
4
 
9
 
! Отговори
До 332 преди 2 месеца
Лъжеш. Няма такива хора в болниците.
326
10
 
1
 
! Отговори
Германец преди 2 месеца
"Страх ги е да се ваксинират и изливат страха си като злоба към тези, които не ги е страх. Колко познато." -- Подобен феномен наблюдаваме при скритите хомосексуалисти. Нямат смелост да се аутнат и компенсират с врясъци срещу по-смелите си другари.
325
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Германец //// Нашенецът не само не е мръднал на йота от 30 години, но хвърляйки поглед из родните форуми или коментари под статиите, стигам до заключението, че умственото затъване е най-опасният вирус, срещу който надали някой ден ще има подходяща ваксина.
324
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чета и недоумявам, защо лъжете толкова? На хората им стана ясно, че това е игра за пари . Тук( в Щатите ), мерките против вируса падат по- бързо от листата на дърветата, през есента. За разлика от Европа , където започват да задължават някои за ваксини, тук такова чудо НЯМА.
323
4
 
18
 
! Отговори
Абе преди 2 месеца
Като предпазва ваксината, защо Комрад Байдън се мота с две маски и три памперса?
322
1
 
21
 
! Отговори
Брей, преди 2 месеца
големи напьни, голямо чудо. Като са толкова безопасни ''ваксините'' защо насила карат хората, но никой не иска. Няма дим без огьн както се казва. Сега гледах франзузите казват, че искат тяхната ваксина, която излиза септември месеца. Не вярват на Пфайзер, вьпреки, че е толкова безопасен.. Сьщо така, тези ваксини не са безплатни, поредната льжа. Хората ги плащат с техните даньци, без дори да ги питат искат или не!
321
3
 
16
 
! Отговори
ИМЕЙЛИТЕ НА ФАУЧИ преди 2 месеца
ОБОНГО И БАЙДЪН СПОНСОРИРАТ ИЗОБРЕТЯВАНЕТО НА КОВИД В УХАН ПРЕЗ 2015 ГОДИНА СЪС СТОТИЦИ МИЛИОНИ ДОЛАРИ! РАЗСЛЕДВАНЕ КОГА?
320
6
 
18
 
! Отговори
Аре стига! преди 2 месеца
Ваксина срещу ковид няма! И няма как да има преди 2024-та! Има си медицински стандарти!!
319
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Я пак прочетете в новината какво ще ви се случи като не се ваксинирате! Май сте си включили опорките без да четете.
318
2
 
20
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 месеца
Целта е да бъдем сплашвани непрекъснато. На Нюрнбергския процес питали Гьоринг: Как успяхте да накарате целия немски народ да тръгне подир вас? Ами - казал той - то се оказа много лесно, сплашихме ги. Уплашен народ прави каквото му кажеш и не задава въпроси! Само че вече хората мислят и няма да допуснат нов фашизъм!
317
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да,бе..А това ,че болниците са пълни с хора с неврологични проблеми,парализи и инсулти-млади хора съвсем здрави ,преди да се ваксинират.Нещо за тези случаи...
316
0
 
13
 
! Отговори
ИзматаНаХилядолетито преди 2 месеца
как поробиха р0бете за 0 време, не е истина просто! а сега и Инфлационното Цунами идва да ги допомете!!